De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

op weg met een jaarthema

Verwante presentaties


Presentatie over: "op weg met een jaarthema"— Transcript van de presentatie:

1 op weg met een jaarthema
directiedag basisonderwijs augustus 2017

2 Een nieuw jaarthema? Ja en nee… Vorig jaar: het beeld van de weg en ‘zien waar het vuur brandt’. Dit jaar: verder op deze weg, om gelovige spiritualiteit een plaats te geven in onze school. Meer dan ooit heeft onderwijs vandaag behoefte aan bezieling, in-spiratie, aan ‘zin’.

3 Een weg dus die verdergaat
Een weg dus die verdergaat. Zie je de kleuren van vorig jaar terugkeren op de nieuwe affiche in de rechterkant?

4 Je bent bemind Je bent geroepen

5 In de basisschool houden we van verhalen
In de basisschool houden we van verhalen. Hier een mooi verhaal uit de oude Bijbel dat al duizenden jaren lang telkens opnieuw verteld wordt. 1 Samuël 3, 1-10 Het was nacht…

6 Het was nacht… Een woord van God werd in die tijd niet veel gehoord.

7 Een jongen, Samuël, lag te slapen in het heiligdom waar hij dienaar was.

8 Het was nacht. Maar de lamp van God brandde nog… Hoewel het leven voor de mensen in het land niet goed was, omdat priester Eli en zijn zonen dingen deden die naar Gods woord verkeerd zijn.

9

10 Samuël sliep onrustig. (Wie zal ik worden. Wat gaat er gebeuren
Samuël sliep onrustig. (Wie zal ik worden? Wat gaat er gebeuren? Wat zal ik doen?) Het was alsof een stem hem aansprak van binnen. Hij hoorde zijn naam: ‘Samuël’…

11

12

13

14

15 Samuël stond op en ging naar Eli die wat verderop te slapen lag
Samuël stond op en ging naar Eli die wat verderop te slapen lag. ‘Hier ben ik. U hebt mij geroepen?’ ‘Nee’, zei Eli, ‘ga maar terug slapen’.

16 Samuël ging weer liggen. Maar opnieuw hoorde hij die roepstem
Samuël ging weer liggen. Maar opnieuw hoorde hij die roepstem. En hij terug naar Eli. ‘Hier ben ik. U hebt mij geroepen?’ ‘Nee, mijn jongen’, zei Eli weer, ‘ga maar slapen’.

17

18 Hetzelfde gebeurde nog een derde keer
Hetzelfde gebeurde nog een derde keer. Toen begreep Eli wat er gaande was: dat het de Heer was die Samuël aansprak. ‘Als je weer wordt geroepen, Samuël, antwoord dan: spreek, Heer, ik luister’. En Samuël ging opnieuw slapen.

19

20 God kwam bij Samuël aanwezig
God kwam bij Samuël aanwezig. En nu hoorde hij zijn naam noemen, twee maal: Samuël, Samuël…

21

22 ‘Spreek, Heer, ik luister’.

23

24 Je bent bemind Je bent geroepen

25 Mooi verhaal. Maar vreemd toch ook
Mooi verhaal. Maar vreemd toch ook? Een jongen die ‘s nachts de stem van God hoort… Hoe zou dit verhaal ook vandaag iets te ‘zeggen’ hebben, iets te betekenen voor onderwijs ? Is in onze school iets te horen van Gods woord? Voor of door kinderen? Voor of door leerkrachten?

26 Je bent bemind

27 Samuël hoort zijn eigen naam noemen…
Het mooiste dat een kind kan leren op school is ‘bemind te zijn’. Dat een kind zich gekend en erkend weet en op elk moment mag ervaren diep geliefd te zijn.

28 Iets van Gods present stellen
Iets van Gods present stellen? Elk kind graag zien en graag blijven zien, het een kwestie van ingesteldheid … Maar ook een kwestie van organisatie, didactische aanpak, evaluatie, brede zorg…

29 Je bent geroepen

30 ‘Spreek, Heer…’, leert Samuël zeggen
Mooi hoe een schoolkind kan leren zich te openen, en stap voor stap zich aangesproken weet. Dat een kind vrij mag verlangen naar goed leven, naar een betere wereld.

31 Heeft God met elk kind iets voor
Heeft God met elk kind iets voor? Zin in leven/leren … het vraagt meer dan kinderen ‘voorbereiden’ en ‘aanpassen’ voor de wereld van nu. Vooral ook leren onderscheiden wat nieuwe toekomst geeft.

32 Je bent bemind Je bent geroepen

33 Samuël ontdekt wat het is … te luisteren
Hoe mooi kan een school zijn, waar geluisterd wordt … waar men op verhaal kan komen. Dat leerkrachten en kinderen in de diepte luisteren naar kinderen, naar elkaar.

34 Is op school iets van God te beluisteren
Is op school iets van God te beluisteren? Mag er ruimte en tijd zijn voor luisteren, voor écht gesprek? Rust en stilte, even bij zichzelf zijn, ook voor kinderen is het een bron van diepere ervaring. Ook voor leerkrachten.

35 Je bent bemind Je bent geroepen

36 Eli helpt Samuël om Gods stem te onderscheiden
Wat kan je als leerkracht veel betekenen voor een kind! Wat kan je het verschil maken. Dat kinderen bemiddelaars vinden die het geheim en de diepte van het leven helpen ontsluiten

37 Kan een school iets van God ‘bemiddelen’
Kan een school iets van God ‘bemiddelen’? Een school is geen verhaal van perfecte of gelovige mensen – ook Eli in het verhaal staat aan de falende kant. Maar men kan wel ruimte scheppen voor nieuw geloof en energie.

38 Je bent bemind Je bent geroepen

39 Een gebed Moge, Heer, ons schooljaar beginnen onder uw zegen. Dat elk kind, elke leerkracht, elke medewerker, elke ouder zich bemind mag weten. Dat we ons geroepen weten om school te zijn, te worden voor de toekomst die uw Woord ons schept.

40 Jaarthemawerking en -aanbod
“Je bent bemind. Je bent geroepen” = thema in alle sectoren van ons bisdom Affiches: om mee te nemen én online Bouwstenen voor een startviering: zie mailing en website Alle andere materialen volgen op de website, om te beginnen deze bezinning

41 Jaarthemawerking en -aanbod
Da Capo-evenement in Klankenbos Neerpelt 20 september vanaf 17 uur. Uitnodiging en toelichting volgt. Maandimpulsen voor team én voor de kinderen. Vorming pastorale verantwoordelijken: maandag 9 of dinsdag 10 oktober NM

42 Jaarthemawerking en -aanbod
DiMENSiedag voor directies en pedagogisch adviseurs Ontmoeting met prof. Erik Borgman: ‘Leven van wat komt’ Vrijdag 24 november 9.30 – (met lunch) Iets over de ‘luisterrondes’ = beweging onder impuls van onze bisschop om met elkaar in gesprek te gaan over: waar je in gelooft, waar je je bemind weet, waardoor je je aangesproken voelt, wat je be-zielt… Modellen, werkvormen, kansen worden aangereikt in de loop van dit jaar


Download ppt "op weg met een jaarthema"

Verwante presentaties


Ads door Google