In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vroeger ‘het zwarte goud’ genoemd!
Advertisements

Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Par. 2 Landschappen in beweging
Thema 2 PowerPoint aardrijkskunde rik
4T Nask2 Hoofdstuk 8 Metalen
Milieuproblemen in Nederland
Met Woorden in de Weer Hoogovens.
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
Delfstoffen in Nederland H1 §4.1 Nederland in beweging
3 vwo 2 aarde §8, 9 en 10.
3.1 Energie omzetten..
§15 Japan, een oude tijger Dichtbevolkt: 130 miljoen inwoners.
Gemaakt door Noah en Siddhart
P3.1 Het eind van een olietijdperk
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
De grote POWER quiz.
Opwarming van de Aarde en Gelijke Kansen
Hoe elektriciteit opwekken?
Energie Fossiele energie.
Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken.
§4.3 Delfstoffen in de diepte
Werk & energie Kamoe & xQuiniboy Made in Rotterdam
Aquacity Gemaakt door: Lindy Groenewold, Marijke Boersma,
B. Onuitputtelijke hulpbronnen ?
pijl rechts volgende; pijl links vorige
H 2 Bronnen van energie.
Techniek Explora. 2 TECHNIEK EXPLORA Een ‘vuile verslaving’ De ontwikkelde landen halen nog steeds ± 80 % van hun energie uit fossiele brandstoffen. We.
Wij doen onze spreekbeurt over ....
Blok 1 Milieu en milieuproblemen VMBO B/K
3 Havo H 2 Paragraaf 7+8.
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
Hoofdstuk 5 Energie in Nederland en Frankrijk.
Mundo – Thema 9 - Blok 3 2VMBO B/K
Fossiele brandstoffen
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
3 havo 2 Aarde Par
3/4 vmbo Bronnen van energie § 2-5
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Klimaatverandering Wat is het? Kunnen we er iets aan doen?
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Thema 2 Werk en Energie.
Cursus 1.3 Waarvoor zorgt de natuur? Klas 2 BK Lesweek 3
Blok 2 Milieuvervuiling,
Waarom maken we niet alles in Nederland?
Thema 9 Milieu.
Cursus 1.3 Waarvoor zorgt de natuur? Klas 2 KGT Lesweek 3
Hfd 2 Energie in Frankrijk
Bronnen van energie Hfd 3: Brazilië
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
Hfd 2 Energie in Frankrijk
Herhaling en vragen par. 1.3
Thema 9 Milieu.
De toekomst van het milieu
Blok 2 Milieuvervuiling,
Bodem.
Hoofdstuk 7 Wat een landschap!
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Hoofdstuk 2 Natuur en milieu
Aantekening: hout Turf Steenkool
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Bemesting; Bodem Zone.college
BROEIKASEFFECT en OZONLAAG
Transcript van de presentatie:

In de loop van miljoenen jaren zijn ze ontstaan door vervorming van planten- en dierenresten. Voorbeelden:aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Ook turf uit gewonnen laagveen en hoogveen.aardolieaardgassteenkool bruinkool Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen vieze stoffen vrij. Dat is slecht voor het milieu. Ook kunnen ze opraken. Alternatieven: Kernenergie, zonne-energie, windenergie en waterenergie. Deze kunnen we zelf maken. Fosiele brandstoffen

Bruinkool Door druk en een hoge temperatuur wordt veen eerst bruinkool, dan steenkool.steenkool Bruinkool is te vinden op dieptes van 100 tot 500 m onder het aardoppervlak. Voordelen: Het zit niet diep onder de grond, dus het is makkelijker eruit te halen dan andere fossiele brandstoffen. Nadelen: Fossiele brandstoffen raken op. Er komen vieze stoffen vrij bij de verbranding.

Aardolie Ontstaan: min 02 In Nederland in het noorden uit de grond geboord. Producten die gemaakt worden: Benzine en diesel Alles van plastic Het wordt nu nog overal ter wereld uit de grond gehaald. Per schepen vervoerd.

Aardgas In Europa wordt aardgas vooral in en rond de Noordzee aangetroffen onder andere onder het noorden van Nederland. Bij Groningen. Zit diep in de bodem. Met boortorens wordt het eruit gehaald. Wordt met schepen vervoerd.

Steenkool Steenkool is een ondoordringbare laag zoals je op het filmpje zal zien. In 1974 is aan steenkoolwinning een einde gekomen.

Delfstoffen Grondstoffen zijn stoffen die je gebruikt om iets te maken. Een delfstof is een grondstof die uit de bodem komt. Fossiele brandstoffen zijn ook een delfstoffen. Soorten delfstoffen: Aardolie, aardgas, klei, grind, zout en kalksteen. Vorige eeuw ook veen en steenkool belangrijke delfstoffen.

Klei en grind Vooral langs rivieren, ze worden aangevoerd door rivieren Klei: gebruikt om stenen te maken. Grind: wordt o.a. beton van gemaakt.

Zout In Twente en Groningen uit de grond gehaald. Ontstaan:

Kalksteen en ertsen Ontstaan in de zee : Ertsen: zijn stenen waar metaal in zit. Het wordt uit de stenen gehaald door het te verhitten, zodat het metaal smelt. Van het metaal worden producten gemaakt. Soorten: ijzererts, kopererts en bauxiet. Bij de winning van ertsen verandert het landschap erg.

Industrie, welvaart en delfstoffen Japan heeft veel industrie, en heeft dus veel delfstoffen nodig uit andere landen. Er worden daar veel auto’s gemaakt. Vs, Japan en west-Europa zijn de rijkste landen. Voor het leven van de mensen die er wonen veel delfstoffen nodig. Ze hebben namelijk veel welvaart (eigen auto, huis en luxe dingen) Vs en Europa hebben veel eigen delfstoffen. Japan niet!