De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken."— Transcript van de presentatie:

1 Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken.

2 P2.1 Natuurlijke hulpbronnen en ontwikkeling Natuurlijke hulpbronnen zijn alle stoffen die aan het milieu onttrokken worden en die worden gebruikt om te leven. Welke relatie is er tussen natuurlijke hulpbronnen en economische ontwikkeling??? Is er wel een economische relatie??? Om dit te kunnen beantwoorden heb je meer informatie nodig zoals; Welke hulpbron(nen) is aanwezig in een land? Hoeveel is/word er van de hulpbron gewonnen? Welk aandeel in de wereldmarkt heeft het product? En wat is de economische waarde van de hulpbron? Enkele voorbeelden hiervan komen in deze paragraaf aankomende dia’s aan bod.

3 Waarvoor heb je natuurlijke hulpbronnen nodig? Voor het produceren van goederen Ontvangst van deviezen door export Wat zijn deviezen??? Deviezen: Buitenlands geld dat je verkrijgt door aan het buitenland goederen te verkopen. Dit geld heb je nodig om in het buitenland industrieproducten te kunnen kopen. De eigen munt wordt als betalingsmiddel namelijk meestal niet geaccepteerd Problemen van dit alles is dat het milieu aangetast word.

4 Voorbeelden: Maleisië; Ontzettend veel Tin, voorheen produceerde het meest ter wereld, tegenwoordig op plek 8 en vooral voor binnenlandse markt. Brunei; Klein land, met slechts 380.000 inwoners, ontzettend rijk geworden door olie en gaswinning. Hoog opgeleide bevolking doordat onderwijs gratis is. Singapore; Dankt haar welvaart aan oa de natuurlijke ligging. Daarbij werd dit effect versterkt door doelgericht (politiek) beleid.

5 Voorbeelden: Indonesië; Veel natuurlijke hulpbronnen, toch is het land niet welvarend. Dit komt door het (koloniale) verleden en het regeringsbeleid. Thailand; Veel rubber  rubberprijs stijgt, gunstig!

6 Bodems (1) ZOA: Er zijn overwegend tropische bodems te vinden, de zogenaamde latosols. Dit is eerder besproken in ‘systeem aarde’, de bodemvruchtbaarheid van deze latosols is niet erg hoog. Waarom niet ? Door hoge temperaturen en vochtige omstandigheden zullen er veel bacteriën in de grond zitten. Die kunnen al het dode plantenmateriaal razendsnel omzetten in mineralen. De mineralen worden direct door de plantenwortels opgenomen. Er blijft niet veel humus in de bodem achter. Daarnaast regent het ook nog veel in de tropen en vind er uitspoeling van zouten/mineralen plaats.

7 Bodems (2) Bodems in ZOA dus niet erg vruchtbaar met uitzondering van; Gebieden met fluviatiele afzettingen! Afzettingen op fluviatiele schaal, dus door een rivier. Vulkanische gebieden.


Download ppt "Hst 2: ZOA: Een regio in beweging Ifugao, een inheems volk op de Filipijnen. Kolossale rijstterrassen die dreigen te vervallen doordat boeren wegtrekken."

Verwante presentaties


Ads door Google