De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met Woorden in de Weer Hoogovens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met Woorden in de Weer Hoogovens."— Transcript van de presentatie:

1 Met Woorden in de Weer Hoogovens

2 Wat hebben deze plaatjes met elkaar te maken?

3 IJzererts IJzererts is een stof in een gesteente in de grond waarvan ijzer wordt gemaakt. Een grondstof dus.

4 IJzer Het materiaal waarvan bijvoorbeeld schepen gemaakt zijn.
Om het ijzer uit het gesteente te halen moet je het smelten. Dit gebeurt in de Hoogovens.

5 Stalen platen (halffabrikaten)
IJzererst is een grondstof voor stalen platen. Alleen aan een stalen plaat heb je niets, daarom noem je dit een halffabrikaat. Dit betekent dat het half af is en dat er dus in de fabriek nog iets van gemaakt moet worden.

6 Autoportier (eindproduct)
Een autoportier, dit is de deur van een auto, wordt van een stalen plaat gemaakt. Nu is het echt iets geworden en noem je het een eindproduct.

7 Hoogovens Hier wordt het ijzererts gesmolten tot ijzer, waarvan dan weer stalen platen worden gemaakt.

8 Even herhalen IJzererts is een stof in gesteente waarvan ijzer wordt gemaakt. Een halffabrikaat is een product dat half af is en nog verder afgemaakt moet worden. Een eindproduct is een product dat afgemaakt is en klaar is. Hoogovens. Daar wordt het ijzererts gesmolten om het ijzer er uit te halen.

9 Van ijzererts tot eindproduct
Uit ijzererts wordt ijzer gehaald. IJzererts bevindt zich in de grond en is dus een grondstof.De ijzererts wordt in grote ovens heel erg verhit. Dit gebeurt in de hoogovens. In de hoogovens worden van het gesmolten ijzer stalen platen gemaakt. Dit halffabrikaat moet dus nog verder verwerkt worden. Halffabrikaten zijn nog niet af en er moet nog een eindproduct van gemaakt worden. Dit eindproduct kan bijvoorbeeld een autoportier zijn, of een schip. Dit noem je allemaal eindproducten. Een eindproduct is een product dat klaar is en dus ook iets voorstelt. Een halffabrikaat is maar voor de helft af en stelt nog niets voor. Zo zie je dat ijzererts een hele belangrijke grondstof is, die we niet meer kunnen missen en we weten nu ook wat er in de hoogovens gebeurt.

10


Download ppt "Met Woorden in de Weer Hoogovens."

Verwante presentaties


Ads door Google