Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Met de vuist op tafel slaan;
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Adolescentenstrafrecht
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Inbeslagneming (IBSN)
Beroepsgeheim op de SEH
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Definitie Huiselijk Geweld is geweld in de relationele sfeer
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
Juridische aspecten vertrouwenspersoon
Aangifte 20 maart 2014 Platform Veiligheid MBO Rian Hoekstra.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Het strafproces in een rechtsstaat
Opdracht krantenartikelen
2.1 zit er een dokter in de cel? Nakijken (ook vorige les) Intro HC Opdracht Opdracht bespreken Huiswerk.
Werken met de Friese meldcode
Moderne slavernij in Nederland
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
Workshop Versterken van de aanpak van zorgfraude door opsporing Ilja Beentjes Rechercheur Kristina Bozic Adviseur.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
… in bijzondere wetten advies en trainingscentrumFrank Joosten Themadag BIBOB, 15 december 2009 Actuele ontwikkelingen.
Minor “werken in gedwongen kader”. Programma dag 1 Over Bureau Jeugdzorg, waaronder: Visie en missie BJZ De afdelingen van BJZ Gezag Jeugdbeschermingsmaatregelen.
KNMG Handreiking Beroepsgeheim en politie/justitie Mr.dr. Sjaak Nouwt Adviseur Gezondheidsrecht KNMG KNMG Handreiking Beroepsgeheim.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Wet en regelgeving juridische aspecten bij de aanpak van kindermishandeling Wat mag er eigenlijk wel? Ben Rensen jeugdarts GG&GD Utrecht.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Netwerkcongres VGV De puzzel compleet maken Tosca Hummeling, projectleider GGD Nederland.
Implementatie VGV binnen gemeente Den Haag Erica Vlagsma Jeannette Jansen.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
VMO Congres 13 mei 2016 mr. Kim Roelofs, mediator SiB en MfN.
Overgang naar jaar 4 Procedure voor studenten die een of meerdere onvoldoende WPB’s moeten herkansen 1.Kleine zaken/lacunes: inhalen binnen de periode;
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Definitie Thuisondersteuning (concept) - 1
Forensische geneeskunde: voor iedereen!
Geweld ervaren kan leiden tot geweld plegen
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Ouder(en)mishandeling
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Deelneming aan strafbare feiten
Milieu wet- en regelgeving
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Eerste ervaringen met zorgkaart / plan van aanpak
Transcript van de presentatie:

Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011

Cijfers 2009/2010: Risicogroep in Nederland: ong meisjes Aantal (afgedane) strafzaken: 0 Land van HerkomstPrevalentie* Aantal mannen (2009) Aantal vrouwen** (2009) Aantal vrouwen jaar (2009) Egypte96% Ethiopië74% Ghana4% Nigeria19% Sierra Leone94% Soedan90% Somalië98% Overige1% TOTAAL

Beleidsontwikkelingen Vòòr 2006: nadruk ligt op preventie en voorlichting Eind 2006: Beleidsbrief VWS ‘Beschermd en Weerbaar’ 2007/2008: Onderzoek Van Montfoort naar gevallen VGV die niet zijn doorgemeld aan OM door Raad voor de kinderbescherming en AMK: 27 gevallen 2008: Ontwikkelingen in internationaal perspectief: Werkbezoek Frankrijk 2008/2009: Invoering KNMG-meldcode 2009: Aanwijzing Kindermishandeling met paragraaf VGV: strafrecht is ondersteunend aan de preventie 09/10: Voorlichtingen aan AMK en RvdK m.b.t. doen van aangiften VGV: bevorderen van het aantal aangiften

Uitgangspunten Aanwijzing KM: Het Openbaar Ministerie is van mening dat de inspanningen bij de aanpak van meisjesbesnijdenis vooral gericht moeten te zijn op het voorkomen van meisjesbesnijdenis en dat dit het beste kan gebeuren door voorlichting en deskundigheidsbevordering te intensiveren. Meisjesbesnijdenis wordt echter beschouwd als een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van zeer kwetsbare personen. Als zich zo’n geval heeft voorgedaan, zal (zullen) de dader(s) mede uit oogpunt van generale preventie zo mogelijk ook strafrechtelijk moeten worden vervolgd. Een vermoeden van (aanstaande / geplande) VGV dient derhalve serieus te worden onderzocht en er dienen mogelijkheden van tijdelijke OTS te worden overwogen, om ouders onder druk te zetten de reis af te zeggen of ‘vrijwillige’ controle voorafgaand en na afloop van de reis af te dwingen.

Uitgangspunten voor vervolging van VGV Criteria ten aanzien van de competentie (I): Valt het feit onder een d.o.? 300 WvSr : mishandeling (vier jaar) 301 WvSr : mish. met voorb. rade (6 jaar) 302 WvSr : zware mishandeling (8 jaar) 303 WvSR: zware mish met voorb. rade (12 j) 304 WvSR: een derde verhoging bij familierechtelijke betrekking tot het kind

Criteria ten aanzien van de competentie (II) Relatieve competentie: WvSr art. 2: Pleegplaats in Nederland WvSr art. 5: Pleegplaats in buitenland Verdachte is Nederlander WvSR art. 5a: Pleegplaats in buitenland -Verdachte is geen Nederlander, maar -Verdachte woont in Nederland of is er gaan wonen, ten tijde van het plegen van het delict of direct erna (sinds 1 februari 2006)

Criteria ten aanzien van het bewijs Er moet sprake zijn van een uitgevoerde VGV Er zijn verklaringen van s.o. / getuigen die leiden naar een verdachte ex artikel 5 of 5a WvSr Verdachtenspoor kan uitgerechercheerd worden Verklaring verdachte dat VGV is uitgevoerd Snijdster is bekend Aanwijzingen dat ouder(s) betrokken zijn (uitlokker en/of medeplichtig / medepleger)

Hoe stellen politie en justitie besnijdenis vast Inzetten deskundige Wie is deskundig bij zo weinig besnijdeniszaken? - forensisch pediatrisch arts NFI - forensisch pediatrisch arts van Forensische Polikliniek Utrecht De deskundige moet het kind onderzoeken - er is geen kliniek waarin dat onderzoek kan plaatsvinden - er wordt dus veelal gewerkt aan de hand van de medische gegevens van behandelend artsen; - die gegevens zijn nu juist onvoldoende deskundig

Mogen we in het kader van Strafvordering het kind onderzoeken? het kind is minderjarig; toestemming van de ouders de ouders zijn verdachte(n): zij mogen weigeren Sv kent niet de mogelijkheid een slachtoffer ergens toe te dwingen art 195 lid 3 Sv: bij dringende noodzakelijkheid kan de rc degene van wie wordt vermoed dat zij sporen van het strafbare feit aan het lichaam of de kleding dragen aan zijn lichaam of kleding laten onderzoeken rectaal en vaginaal onderzoek zijn NIET onderzoeken aan het lichaam

Problemen ten aanzien van de compentie / het bewijs Snijdster is geen Nederlander en feit gepleegd in het buitenland Hoe toon je een uitgevoerde VGV aan? -herkenning/kennis -culturele barrière Problemen rond de opzet / voorwaardelijke opzet Wat te doen bij een voorgenomen, maar nog niet uitgevoerde VGV?

Overige problemen waarmee het OM geconfronteerd wordt: Geen aangiften Medisch beroepsgeheim Angst’ voor het OM zorg versus straf goed ouderschap / daad in cultureel perspectief plaatsen

Kortom: het opsporen en vervolgen van VGV is een lastige zaak Voor nu is het: - wachten op aangiften! - wachten op de eerste veroordeling - nadruk ligt op preventie en voorlichting - strafrecht is ondersteunend aan de preventie - OM is graag bereid mee te denken op casus-nivo

Dank voor de aandacht Vragen?