Vlaams Parlement – 17 sept 2010. Vlaanderen moet plaats vinden voor nog eens 400.000 huishoudens. Er wordt in de publieke opinie nu al geklaagd dat er.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Demografische veranderingen op het platteland
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
SEEN “Sponsor Eens Een Notebook”. Wat? Notebook Probleem: voor studenten moeilijk te bekostigen Oplossing: verkoop van de vrije oppervlakte van de achterkant.
Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
1.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Ruimte voor wonen 1 Stephaan Barbery dienst ruimtelijke planning 26 november 2009.
Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel.
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
17 stadsgewesten in België
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV)
Cultuuraanbod Inhoud Is het aanbod van podiumvoorstellingen, tentoonstellingen en filmvertoningen gestegen? Spreiding in Vlaanderen, gemeenten.
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Over steden en verstedelijking
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.
Legenda Saldo 200: Eén- en tweepersoonshuishoudens tot 30 jaar Saldo 200: Huishoudens van 30 tot 65 jaar Noordoost Brabant.
De Griekse democratie Hoofdstuk 2.
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
De speerpunten in vogelvlucht door diverse leden van de stadsraad Wonen Twee bestuursleden hebben zich verdiept in de vraag hoe de gemeente en de SWZ omgaan.
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Filemon – een lesje over gelijk hebben en genade.
1 17,3. De federale regering (in wording) dient 17,3 miljard euro te vinden om de begrotingsdoelstelling te bereiken die aan België is opgelegd door Europa.
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
Regio West-Brabant Paul Vermeulen Programmamanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Leefbaarheid “Ontkoppelen behoud en bereikbaarheid voorzieningen”
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen: een inleiding DuWoBo Transitiearena 19 oktober 2015 Sien Winters onderzoeksleider.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
| Hospitawonen Platform Hulpverlening Gentbrugge/Ledeberg 8 december
Een pastoor van een klein dorpje komt erachter dat Marietje zwanger geworden is (van hemzelf) !
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
1 23 september 2008 Vastgoedontwikkeling Mark Nooij Woonwensen Senioren Son en Breugel.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Discussienota Bouwgrondprijs voorbereidende raadsvergadering 22 juni 2010.
Welkom bij de algemene ouderavond van de Zeister Vrije School
Verhuisbewegingen in Vlaanderen studiedag Ruimte voor Wonen
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Woonprojecten Klooster & Jukschot Woonproject Klooster: situering 2.
1 Integratie en wonen dr. Vincent Smit Haagse Hogeschool/VROM-raad 28 september 2006.
Dorpsraad Herpen Thema-avond wonen 11 oktober 2016.
BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF
Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie
België.
Buurtcirkel; Op eigen benen.
Toelichting jaarrekening 2016
Dienst Kinderopvang Stad Gent
Welkom Havo 5..
De woningmarkt in Zaanstreek/Waterland
openbaar onderzoek van 20 juni tot en met 19 augustus 2014
Masterclass Openbare Financiën
Over steden en verstedelijking
Globale ontwikkeling steden
WoON 2012 Differentiatie woningaanbod in aandacht wijken
Jean dobri, ahlam wa sahlam
SIGNAALNOTA LOP MIDDELKERKE.
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst Janine Meesters BAZ/O&S.
Zorgwonen Zorgcafé 24 september 2018 Thomas Goethals
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst
Transcript van de presentatie:

Vlaams Parlement – 17 sept 2010

Vlaanderen moet plaats vinden voor nog eens huishoudens. Er wordt in de publieke opinie nu al geklaagd dat er bouwgronden te kort zijn en dat de bouwgrondprijzen – en bij afleiding alle woonprijzen – stijgen. Tegelijkertijd stellen we vast dat op de bestaande bestemmingsplannen in theorie nog meer potentiële kavels beschikbaar zijn. Om bouwgronden versneld op de markt te krijgen heeft het Vlaams parlement het grond- en pandendecreet goedgekeurd. Daar zijn intussen nogal wat bezwaren tegen geformuleerd: te log, te bureaucratisch; in strijd met het RSV. Feit is dat het decreet niet de eerste stap is in het loslaten van de principes van het RSV (zie eerder de Atlas van de woonuitbreidingsgebieden; zie ook de Codes RO) Kwestie van aantallen

De stadsvernieuwing boekte in Vlaanderen de laatste jaren heel wat successen. 19 de -eeuwse gordels, stationsomgevingen en brownfields worden aangepakt. Er komen in de stad woningen en huishoudens bij. Toch vinden vooral jonge gezinnen in de stad maar moeilijk een betaalbare en geschikte woning. Gent is te duur, zo stelde een jong koppel deze zomer in De Morgen. In hun zoektocht naar een betaalbare woning naar hun smaak zijn ze uiteindelijk net over de taalgrens in het Henegouwse Eghezée beland. Een van de voornaamste doelstellingen van het RSV was het tegengaan van de suburbanisatie. De suburbanisatie is echter verder gegaan en lijkt zelfs te zijn versneld. Feit is dat de doelstelling van het RSV niet wordt gehaald en dit niettegenstaande in de steden toch behoorlijke inspanningen zijn geleverd om zowel de woning- als de woonomgevingskwaliteit te verhogen. Dit doet de vragen rijzen over de stad als woonmilieu. Feit is dat louter bekeken vanuit het prijsoogpunt alle woningprijzen een piramidale structuur vertonen: hoog in de centra van de steden, dalend weg van de stad waardoor de suburbanisatie zich ook steeds verder weg van de steden – die school- en tewerkstellingsconcentraties zijn – voordoet. Dit ondergraaft niet allen het draagvlak van de stedelijke voorzieningen, maar verhoogt ook de pendel en de ermee gepaard gaande ongemakken. Kwestie van waar

De afgelopen decennia is de vraag naar woningen zoals het VROM rapport ‘Wonen in tijd en ruimte’ (basis lezing A. Reijndorp) toont, sterk gedifferentieerd. Het kerngezin is immers niet langer dominant. Het aantal klassieke gezinnen ‘vader-moeder-kinderen’ daalt zelfs, terwijl het totale aantal huishoudens blijft toenemen. De toegenomen differentiatie heeft te maken met de vergrijzing (mensen leven langer, eerst met twee en later alleen; nieuwe woonmodellen voor ouderen worden aangeboden), met een steeds meer gedifferentieerde en mondiale migratie, en met de opmars van nieuwe samenlevingsvormen (alleenstaande ouders; weder samengestelde gezinnen). De toegenomen differentiatie heeft ook te maken met de toegenomen welvaart: steeds meer huishoudens hebben meer dan een woning. En ook de tijdelijkheid van wonen lijkt toe te nemen omdat ook de tewerkstelling vaker tijdelijk is geworden. Tevens lijkt deze differentiatie gepaard te gaan met de wens om ‘onder gelijken’ te wonen, terwijl de overheid zowel in Vlaanderen als Nederland de sociale hoog in haar vaandel draagt. Kwestie van hoe