De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1."— Transcript van de presentatie:

1 1

2 Aantekening: het ontstaan van de Randstad… (WB 17-18)
1-Voor de I.R.: stad en dorp duidelijk gescheiden. Het ruimtelijk gedrag beperkte zich tot een klein gebied. Wonen, werken, voorzieningen/winkels, recreatie, etc vind je dicht bij elkaar. (loopafstand)

3 2 Industriële revolutie
Urbanisatie Agglomeratie

4 Aantekening: het ontstaan van de Randstad… (WB 17-18)
2-I.R.: het werk op het platteland wordt gemechaniseerd Veel mensen trekken naar de steden om in fabrieken die daar ontstaan te gaan werken. (urbanisatie)  steden groeien  agglomeraties. Vooral jongeren trekken naar de stad  jonge stedelijke bevolking  hoog geboortecijfer.

5 3 Suburbanisatie Forensisme Groeikern

6 Na 1960 vinden veel mensen de stad niet meer aantrekkelijk  veel jonge gezinnen die het kunnen betalen trekken naar een huis met een tuintje buiten de stad. (Suburbanisatie) De regering wijst groeikernen aan om al deze mensen op te vangen. De mensen blijven echter in de steden werken  forensisme  files. Ook voor voorzieningen/winkels en recreatie gaan mensen grotere afstanden afleggen  stadsgewest.

7 Voorzieningenverkeer
4 Voorzieningenverkeer Forensisme Stadsgewesten

8 Voor steeds grotere, luxere, betere voorzieningen (Ikea, zwemparadijzen, gespecialiseerde ziekenhuizen, theaters) die je alleen op een paar centrale plaatsen vind, legt men steeds grotere afstanden af. (Stedelijke zone)

9 Voorzieningenverkeer
5 Voorzieningenverkeer VINEX Forensisme VINEX Stedelijke zone

10 De Randstad is een stedelijke zone in de vorm van een hoefijzer, bestaande uit de steden: Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht.

11 Het relatief lege en open gebied met veeteeltbedrijven (GEEN natuurgebied) noemen we het Groene Hart. Omdat de kortste lijnen tussen de steden van de Randstad door dit gebied lopen is de druk groot om hier verbindingen door heen aan te leggen.

12 Nederland; bevolkingsgroei

13 -Wat kan je aflezen uit deze kaarten?
-Geef hiervoor een verklaring.

14

15


Download ppt "1."

Verwante presentaties


Ads door Google