De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF

Verwante presentaties


Presentatie over: "BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF"— Transcript van de presentatie:

1 BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF
OUDEREN HEBBEN DE TOEKOMST KBO-Brabant Congres 2017 Seniorenhuisvesting in Brabant 8 juni 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant

2 Bevolkings- en woningbehoefteprognose, actualisering 2017
Onderdelen van de prognose Ontwikkeling vruchtbaarheid (aantal geboorten) Ontwikkeling levensverwachting (aantal sterfgevallen) Buitenlandse migratie (in lijn met nationale CBS-prognose) Binnenlandse migratie (langetermijntrend) Huishoudensontwikkeling Ontwikkeling woningbehoefte en woningvoorraad

3 Geboorte en sterfte in Brabant
Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal sterfgevallen de komende decennia sterk toe. Omdat het gemiddeld kindertal per vrouw vrij stabiel blijft, veranderen de geboorteaantallen maar weinig. Vanaf het begin van de jaren ’30 gaat de sterfte het aantal geboorten overtreffen en slaat de natuurlijke aanwas om in een natuurlijke afname.

4 Toename sterfte, afname natuurlijke aanwas
Natuurlijke bevolkingsgroei Noord-Brabant,

5 Binnenlandse en buitenlandse migratie-ontwikkelingen
De komende tijd worden in Noord-Brabant positieve binnenlandse migratiesaldi verwacht van gemiddeld 700 personen per jaar. Dit is in lijn met het langjarig gemiddelde en met de doorgaans licht positieve saldi van de laatste jaren. Vooral door asielmigratie is het buitenlands migratiesaldo recent sterk toegenomen, tot ca in De komende jaren zal dit saldo naar verwachting weer teruglopen, van in 2017 tot ruim midden jaren ’20.

6 Recent sterke toename buitenlands migratiesaldo
Migratiesaldi Noord-Brabant,

7 Bevolkingsgroei in Brabant
De Brabantse bevolking groeit tot begin jaren ’40 nog met ruim mensen, tot bijna 2,65 miljoen inwoners. Daarna neemt het bevolkingsaantal iets af. Tegen het einde van de jaren ’20 krijgt het landelijk gebied als geheel te maken met bevolkingskrimp. In het stedelijk gebied blijft de bevolking nog lange tijd groeien, al neemt de groei ook hier sterk af. .

8 Afnemende bevolkingsgroei, lichte krimp vanaf begin jaren ’40
Noord-Brabant,

9 Afnemende bevolkingsgroei, lichte krimp vanaf begin jaren ’40
regionaal,

10 Groei en krimp per gemeente
Steeds meer gemeenten krijgen in de komende decennia te maken met een afname van het aantal inwoners. Bevolkingskrimp doet zich eerst vooral in de landelijke gebieden voor, later ook elders. De bevolkingsgroei concentreert zich in de steden.

11 Stedelijk concentratiegebied
Steeds meer gemeenten krijgen te maken met bevolkingsafname (verdeling aantal gemeenten naar groei of krimp (gemiddeld jaarlijks)) Noord-Brabant Stedelijk concentratiegebied Landelijk gebied

12 Groei en krimp per gemeente
gemiddeld jaarlijkse bevolkingsgroei (of krimp) 2005 t/m 2014

13 Groei en krimp per gemeente
gemiddeld jaarlijkse bevolkingsgroei (of krimp) 2015 t/m 2024

14 Groei en krimp per gemeente
gemiddeld jaarlijkse bevolkingsgroei (of krimp) 2025 t/m 2039

15 Groei en krimp per gemeente
gemiddeld jaarlijkse bevolkingsgroei (of krimp) 2040 t/m 2049

16 Veranderingen in leeftijdssamenstelling
Rond 2040 bereikt de vergrijzing van de Brabantse bevolking haar hoogtepunt. Dan is 27,5% 65 jaar of ouder, tegen 19% in 2016. De hoogste leeftijdsgroepen (75+) groeien het sterkst. Landelijke gebieden vergrijzen meer dan stedelijke gebieden.

17 Sterk veranderende leeftijdssamenstelling: ouderen hebben de toekomst
1980 2010 Sterk veranderende leeftijdssamenstelling: ouderen hebben de toekomst Leeftijdsopbouw Noord-Brabant 1980 2015 2040

18 Vergrijzing is rond 2040 op haar hoogtepunt

19 Ontwikkeling van de potentiële beroepsbevolking
Tot 2050 neemt de potentiële beroepsbevolking in de leeftijd tussen 20 en 65 jaar met ongeveer personen af (-7%). Door de verhoging van de AOW-leeftijd blijft het arbeidspotentieel echter op peil. In 2050 telt Noord-Brabant ruim 1,5 miljoen potentiële werknemers, vrijwel net zoveel als in 2016, waarvan bijna 10% 65 jaar of ouder zal zijn. .

20 Steeds meer 65+-ers maken deel uit van de potentiële beroepsbevolking

21 Veranderingen in huishoudenssamenstelling
Tot 2050 komen er in Noord-Brabant nog zo’n huishoudens bij. Vooral het aantal alleenstaanden groeit sterk. Verwacht wordt dat in 2050 van alle huishoudens 42% een eenpersoonshuishouden is. Door de vergrijzing neemt vooral het aantal oudere alleenstaanden (75+) sterk toe. .

22 Vooral toename van eenpersoonshuishoudens

23 Sterke toename aantal alleenstaande ouderen

24 Wonen met zorg en welzijn
Samenhangend met de vergrijzing liggen er in Noord-Brabant forse opgaven op het vlak van ‘wonen met zorg en welzijn’, vooral bij het ‘beschermd wonen’ en het ‘geschikt wonen’. Een belangrijk deel van de opgave bestaat uit het aanpassen van de bestaande woningvoorraad. .

25 Vooral de vraag naar beschermd wonen en aangepaste (ouderen)woningen neemt de komende decennia sterk toe

26 Ontwikkeling van de Brabantse woningvoorraad
De komende jaren wacht Brabant nog een behoorlijke woningbouwopgave. Tot 2030 zal de woningvoorraad nog met tot woningen moeten toenemen, gemiddeld zo’n woningen (netto) per jaar. Dit om de verwachte groei van het aantal huishoudens op te kunnen vangen en bestaande woningtekorten zo veel mogelijk terug te dringen. Regionaal zijn er grote en toenemende verschillen in groei van de woningvoorraad. In lijn met het provinciale verstedelijkingsbeleid concentreert de groei zich in de stedelijke gebieden. .

27 Groei woningvoorraad Groei woningvoorraad regionaal,

28 Tot 2030 nog 100.000 – 120.000 woningen toe te voegen aan de voorraad
Groei woningvoorraad Noord-Brabant,

29 Woningvoorraad: vooral tot 2030 nog behoorlijke opgave

30 Woningvoorraad: vooral tot 2030 nog behoorlijke opgave, daarna verder afnemende groei, krimp in landelijke gebieden

31 Bevolkings- en woningbehoefteprognose, actualisering 2017
Gepubliceerd: 31 mei ///


Download ppt "BRABANT IN DEMOGRAFISCH PERSPECTIEF"

Verwante presentaties


Ads door Google