De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7. Bevolking en cultuur B 109 - 111.

Verwante presentaties


Presentatie over: "7. Bevolking en cultuur B 109 - 111."— Transcript van de presentatie:

1 7. Bevolking en cultuur B

2 Veranderingen in bevolkingsaantal
Basisboeknummer 109 Bevolkingsgroei De bevolkingsgroei in een gebied kan veranderen door twee factoren. Natuurlijke bevolkingsgroei, bestaat uit sterfte overschot en geboorte overschot. - Geboorte overschot: Als er meer mensen geboren worden dan dat ze dood gaan. - Sterfte overschot: Als er meer mensen dood gaan dan geboren worden. Migratie, het verhuizen van het ene naar het andere gebied.

3

4 Bevolkingscijfers: absoluut en relatief
Basisboeknummer 110 Bevolkingscijfer Je kunt de bevolkingscijfers op twee manieren weergeven: Absolute getallen Relatieve getallen Bij absolute getallen gaat het om aantallen of hoeveelheden. Bij relatieve getallen gaat het om het percentage of promillages. Percentage is per 100 of % Promillages is per 1000 of ‰ Met relatieve getallen kun je gebieden gemakkelijk me elkaar vergelijken.

5 Geboortecijfer en sterftecijfer
Basisboeknummer 110 Geboortecijfer Het aantal geboorten per jaar per 1000 inwoners noem je het geboortecijfer. Sterftecijfer Het aantal sterfgevallen per jaar per 1000 inwoners noem je het sterftecijfer. Sterftecijfer Geboortecijfer

6 Demografische transitie
Basisboeknummer 111 Demografische transitie Een demografische transitiemodel laat zien hoe een samenleving met hoge geboortecijfers en sterftecijfers in vier fases overgaat naar een samenleving met lage geboortecijfers en sterftecijfers. Het model wordt ook op arme landen toegepast. Er zijn wel twee verschillen: De transitie begint pas ion de loop van de 20e eeuw. De sterftecijfers dalen sneller en de geboortecijfers blijven langer hoog. Bevolkingsexplosie Een bevolksexplosie is met dalende sterftecijfers en een hoog blijvende geboortecijfers, de bevolking groeit dan heel snel.

7 Filmpje.


Download ppt "7. Bevolking en cultuur B 109 - 111."

Verwante presentaties


Ads door Google