 Voor welke zonden met de tong waarschuwt Paulus?  Wat vraagt hij te doen met onze woorden?  Hoe denkt God over verkeerd taalgebruik?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Advertisements

Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
De gevolgen van de zonde
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Vanavond hebben we als thema: INTERNET
De mayonaisepot en de koffie
Seksualiteit: gave van God
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Welkom.
Twee principes God verbiedt vaak het ergste. Vraag je dus af: wat zou er nog meer onder dit verbod vallen? Tegenover elk verbod staat een gebod Vraag je.
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Gezag en autoriteit De Bron 20 februari 2011.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
VASTEN bezinning maandag 21 maart 2011.
Welkom! Een hoog ideaal! Vorige week “Welkom! Een lage drempel” Kom gratis drinken, water dat leven geeft! Deze week “Welkom!? Een hoog ideaal” “HEER,
Geloven en nu….
WELKOM OP TOV!.
Is het allemaal wel waar?
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Stel je voor … Je was erbij op de Pinksterdag Petrus spreekt de mensen toe Verrassend Ontnuchterend Geen spektakel Meer een boetepreek CHRISTUS CENTRAAL!
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Ga de weg van de kinderen van het licht en let er goed op, welke weg je bewandelt. Volg het voorbeeld van God en ga de weg van de liefde, zoals Christus,
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Gods wil met jouw leven en hoe Hij je daarheen leidt
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Lees met elkaar de mening van Calvijn over Alcoholmisbruik Klik door naar volgende scherm.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Welkom op TOV!.
Zondag 36 HC Franeker 15 maart 2009
Preek Jakobus 2:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Zingen Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Geliefde broeder(s)/zuster(s), U staat hier voor God en zijn gemeente om uw geloof te belijden. Ik verzoek u eerlijk te antwoorden op de volgende vragen.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Wanneer was jij voor het laatst WOEDEND – en terecht?
Zondag 43 HC Franeker 14 juni 2009
De Geest: niet tegenwerken, maar meewerken!
In deze dienst zal Ds. J.Th. Jonkman voorgaan Voor de dienst zingen we Gezang 167 Na de zegen Psalm 19: 1, 3 Schriftlezing: Prediker 7: 15 – 22 Tekst:
Kaarten op tafel.
Zingen Psalm 19 Vers 1 Het ruime firmament maakt wijd en zijd bekend
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Geest, gaven, vruchten & talenten deel 1 29 maart 2015 R.Rausch © Serie: Geest & gaven (drie delen Q&A) Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Eigenaardig hoe dit uitkomt. Zelfs als je niet religieus bent, zou je dit moeten lezen …
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Mijn God is zo g-o-e-d Hij wijst mij de juiste w-e-g ik geef Hem mijn hele h-a-r-t Hij vult mij met Zijn l-i-e-f-d-e.
Praat met eerbied over God
Wat doe ik hier vandaag? Ik zie dat christenen van alle tijden en alle plaatsen zich verbonden voelen met dezelfde God. Ik denk na over de manier waarop.
Efeziërs 4: Lieg niet meer tegen elkaar, maar wees eerlijk.
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Transcript van de presentatie:

 Voor welke zonden met de tong waarschuwt Paulus?  Wat vraagt hij te doen met onze woorden?  Hoe denkt God over verkeerd taalgebruik?

 Welke grove woorden horen jullie zoal (thuis, op school, in de sport, op internet)?  Doe je zelf wel eens mee met vloeken, schelden of ander grof taalgebruik? In welke situatie? Waarom dan? Wat vind je er dan eigenlijk zelf van?  Heeft grof taalgebruik voordelen? Heeft grof taalgebruik nadelen?

Schelden mag! Een citaat: Negatieve emoties leiden tot een betere prestatie in een groep. Als mensen slechte gevoelens met elkaar delen, lossen de problemen beter op binnen een team. Op deze manier delen ze informatie en voelen ze zich meer verbonden met elkaar. (Dat blijkt uit onderzoek van Annefloor Klep, promovenda aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.)

Een citaat: Schelden, beledigen en haatzaaien zorgen voor polarisatie, gescheiden werelden en kampen die tegenover elkaar staan. Het is eigenaardig dat volksvertegenwoordigers dat toejuichen en nastreven.

Nog een citaat: De agent hield de man op 13 april van het vorig jaar aan in Harderberg voor een verkeersovertreding. Hierbij vroeg de agent om een identiteitsbewijs, maar deze kon de verdachte niet tonen. Er was versterking nodig om de man mee naar het bureau te nemen. De verdachte zou de agenten hebben geschopt en geslagen. Ook zou hij hen hebben uitgescholden voor 'sukkels, kankerwoud en mongolen'.

 Fatsoenlijke taal is een teken van zelfbeheersing.  Grove taal demonstreert innerlijke leegte. De macho is een kleine jongen.  Kracht-termen zijn eigenlijk zwakte-termen. Juist beschaafd spreken is teken van volwassenheid, van zelfbeheersing, van kracht.

 Grove taal is vernederend voor anderen. Schelden doet wél pijn.  Een grof woord is een grove daad.  Taal als daad is voorbode voor gedrag. Straattaal leidt tot straatgedrag.  Grove taal is luidruchtig, vult de ruimte, is onplezierig.  Platvloerse taal zet een rad in beweging.

 Wie is wel eens uitgescholden? Hoe voelde dat?  Wat vinden jullie ervan als zelfs belangrijke mensen straattaal gebruiken?  Hoe reageer je op grove taal? - schouders ophalen, ‘ik hoor het niet’? - weglopen / ergens nooit meer heengaan? - er iets van zeggen? Hoe dan?

 Het taalgebruik wordt onder het gezag van de Tien Geboden geplaatst.  Taal dient tot eer van God te zijn. Goed is het wanneer God gedankt en geprezen wordt in geloof en vertrouwen.  Goed is het als ons taalgebruik dient om onze naaste op te bouwen. Zelfs het uitschelden van een dove – die toch niets kan horen – wordt afgekeurd (Lev. 19:14).

 Het foute taalgebruik wordt gekoppeld aan goddeloze onbeheerstheid, aan boosheid. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerde taal, bijvoorbeeld in het Spreukenboek.  Spreuken 5:24; 6:12,17,19; 10:11,13,19,32; 11:9,12; 12:6,16,18

 Speciale aandacht krijgt het vloeken van de naam van God. Zie Lev. 24:10-16, waar Mozes de doodstraf verbindt aan godslastering. Let op dat dit het echte, welbewuste vloeken betreft. Een mens balt zijn vuisten naar de hemel en kleineert God. Daarmee wordt God van zijn eer beroofd. Dat is een groot kwaad.

 Matth. 5:22-24 Jezus stelt grof tekeer gaan tegen je broeder op één lijn met doodslag.  Col. 3:8,9 Paulus zegt dat vloeken, schelden, bedriegen, woede en drift horen bij een leven zonder Christus.  Ef. 5:18-20 Wie vol is van de Heilige Geest, gebruikt zijn woorden om te zingen en te danken

 Als je dit hoort, wat zijn dan je goede voornemens?  Hoort daar ook het belijden van je zonden bij? Tegenover wie dan?  Is zelfbeheersing in woorden trouwens moeilijk?

 ‘Here, bewaar me voor verkeerd spreken, bewaar me voor verkeerde daden’ (Ps. 141:3,4).

 Lees Psalm 12 ◦ Hoe praten de goddelozen (vers 3,4,5) ◦ Wat is het gevolg daarvan? (dat zit áchter de belofte van vers 6, zie ook vers 9) ◦ Wat is de kwaliteit van de woorden van God? (vers 7)