Enige bomen in de bijbel Psalm 1 …hij zal zijn als een boom…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Advertisements

De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Plaatje vrienden op een bank
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Stichting ROEP 23 februari 2011
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Thema najaar Face t0 face - 2 Hebr. 12: Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind,
Waterdragers VYA 14 juli 2013.
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Psalm 104:1-31 NBV.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Presentatie Muziek en zang Paul Wilbur.
Zingen Vers 1 Soms groet een licht van vreugde
Klik telkens met de linkermuisknop om verder te gaan.
1. Intussen was Boaz naar de poort gegaan en had zich daar neergezet.
Bestemming God eren ….
Spr.3:20 door zijn kennis zijn de waterdiepten gekliefd en druppelen de wolken dauw.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Van harte welkom in deze dienst waarin de doop wordt bediend aan Suze Nuijen en aan Elisa Martina Oostindie.
Jeruzalem!. Jeruzalem Bezit – vrede Vrede bezitten Werpen (water/woorden) – hersteld (Onder)wijzen – welzijn.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Wij zijn God zomaar ontrouw, …
WELKOM OP TOV! Maak het verschil…….
Zie hoe Jezus daar loopt....
De Heer ontmoeten op dag 1 en dag 8
Job.17:19, Nochtans houdt de rechtvaardige vast aan zijn weg, en wie rein van handen is, neemt toe in kracht.
Dominee J. Oosterhuis Voorganger
Startzondag 12 september 2010 “Vol van Hoop”
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijn-bouwer.
Groep 1 t/m 4 Donderdag 5 april 2012
Zondag 24 HC Franeker 10 oktober 2010
Van de vos en de wijngaard
Preek Psalm 80.
Zingen Vers 1 Laat ieder ‘s HEREN goedheid prijzen,
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Welkom deze middag in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. A.G.M. Weststrate.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Zingen Vers 1 Juicht, alle volken, prijst de HEER!
Godsdienst 1.
Tweede adventszondag 4 december 2011 Rechters 9: 15 Als jullie voor een koning kiezen die zich niet met de Eeuwige verbindt, dan is die koning als de doornstruik.
Zondag 29 maart 2015 Welkom Voorganger: Mv. B. Woord Ouderling van dienst: Jenny Boersma Orgel: Anne Kroeze Lezing: Joh. 12:
De hele Heilige Schrift vol van Gods Zoon Schokkende namen van Jezus Jezus: hét geschenk uit de hemel DE ZEVENDE SCHONE NAAM VAN JEZUS.
Zingen Vers 1 Wie op de HERE God vertrouwen staan als de Sion vast.
Beelden van de kerk.
Woord van Leven November 2014.
Welkom deze middag in de Chr. Ger. kerk van Biezelinge Voorganger in deze dienst is Ds. P.W.J. van der Toorn.
Welkom Voorganger: Dhr. G.S. Schutte Ouderling : Janna Korthoef Organist: Anne Kroeze Schriftlezingen: Ezechiel 17: Marcus 4:
26 april 2015 Zoetermeer. Efeze 1 5 In liefde heeft Hij ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het.
Van doornstruik naar cipres
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
terug naar het paradijs
Psalm 148 Vers 1 Looft, halleluja, looft de HEER, hoog in de hemel van zijn eer. Looft Hem, die in de hoge troont, gij engelen, die bij Hem woont. Looft.
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
In deze dienst zal Ds. Van de Wetering voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 252: 1,2 Schriftlezing: Mattheüs 3: 16 en 17 Johannes 15: 9-14 Fillipenzen.
Red de verlorenen! Lucas 10,30-37 "Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg werd hij door rovers overvallen. Zij rukten hem de kleren van het.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen na de preek.
Welkom in deze dienst Voorganger: ds. A. Robbertsen
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Voorganger: ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 9 – 20.
Enige bomen in de bijbel
Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde.
Hogepriester. Hogepriester Hogepriester eerste: Aaron.
Transcript van de presentatie:

Enige bomen in de bijbel Psalm 1 …hij zal zijn als een boom…

De boom, een schepsel van God! Jesaja 41:19, 20 NBV 19 Ik plant in de woestijn ceder en acacia, mirte en olijfwilg, en ik laat in de wildernis den, sneeuwbal en cipres opschieten. 20 Dan zullen zij zien en beseffen, begrijpen en erkennen dat de hand van de HEER dit heeft verricht, dat de Heilige van Israël dit alles schiep. Jesaja 41:19,20 SV 19 Ik zal in de woestijn den cederboom, den sittimboom, en den mirteboom, en den olieachtigen boom zetten; Ik zal in de wildernis stellen den denneboom, den beuk, en den busboom te gelijk; 20 Opdat zij zien, en bekennen, en overleggen, en te gelijk verstaan, dat de hand des HEEREN zulks gedaan, en dat de Heilige Israëls zulks geschapen heeft.

In de bijbel voorkomende bomen De vijgeboom, de wijnstok, de dadelpalm, de olijfboom, de ceder, de moerbeiboom, de moerbeivijgeboom, de amandelboom, de granaatappelboom, de mirtestruik, de den, de spar, de eik, de populier, de terebint, de wilg, de laurierboom, de acacia, de appelboom, de plataan, de johannesbroodboom, de wonderboom, de judasboom, de olijfwilg, de cipres, de walnoot, de jeneverbes

De boom is beeld van de mens Een prachtige (nieuwe) schepping van God (Jes. 41:19) Geworteld aan goede waterbeken is er loof en vrucht (Ps.1, Ez. 47:7,12) Sterk (Dan.4:20-22) én kwetsbaar (Pred.11:3) Dienstbaar als leverancier van hout, schaduw, vruchten, nestgelegenheid Bestemd om God te loven (Ps.96:12, Jes.55:12)

Zingen… Gods volk wordt uitgeleid Gods volk wordt uitgeleid, zij gaat met vreugde voort, en de bergen en heuv'len juichen rondom haar. Alles zingt erbij, zelfs de bomen zijn blij en zij klappen voor hun God. En de bomen in het veld zullen klappen voor Hem (3x) en wij gaan vrolijk voort.

Een gelijkenis In Richteren 9 staat de gelijkenis van Jotham: bomen (= mensen) gaan in discussie met elkaar over de vraag wie hun koning moet worden. De vijgeboom, de olijfboom en de wijnstok weigeren en een doornstruik wordt koning! We horen zo wat de belangrijkste bomen voor de Israeliet waren!

Jezus’ beeldspraak er zijn goede bomen en kwade bomen en dito vruchten (Jes. 5, Matth. 7:16-20) slechte bomen worden omgehakt (zegt ook Johannes de Doper). Er is ook genadetijd. Denk aan de gelijkenis van de onvruchtbare vijgeboom (Luc. 13:6-9) De wijnstok is beeld van verbondenheid van tak en stam, vruchtdragen, gesnoeid worden. (Joh.15)

Godsdienstige symboliek In het paradijs stonden de boom van de kennis van goed en kwaad en de boom des levens (Gen.2:9) De boom des levens keert terug in Op. 2:7, 22:7,14. Israel heet een mislukte wijngaard (Jes. 5) De Messias is een uitloper uit de omgehakte boom van Isai (Jes. 11:1) Israel is als een olijfboom waarop wilde takken worden ingeent (Rom. 11:16-21)

Bomen bij de heidenen In alle culturen hadden heidenen heilige bomen en bossen. Bomen werden aan goden gewijd. Ze waren symbool van leven. Israel moest die bomen uitroeien (bijv. Deut. 12:3), maar deed dat niet (bijv. Richt. 3:7). Christenen hebben ook altijd heilige bomen omgehakt. … strijd om de kerstboom…

Vijgeboom

Vijgen

Informatie Een huisboom: veel blad en schaduw, veel vruchten (vers of gedroogd) Gen.3:7 Schorten van vijgebladeren 1 Kon. 4:25 Ieder onder zijn eigen wijnstok en vijgeboom: teken van vrede en geluk Luc. 19:4 Zacheus klimt in de vijgeboom Matth. 24:32 Leert van de vijgeboom…

De olijfboom

Olijven

Informatie Een boom voor voeding en inkomsten uit de olie die na persen verkregen wordt (voedsel, licht, huidverzorging, wondverzorging, zalven) De boom kan honderden jaren oud worden Gen.8:11 Duif met olijftak Messias = gezalfde Olijfberg, Gethsemane

De dadelpalm

Dadels

Informatie Een 40 meter hoge boom met bladeren van twee meter. Dadels worden gegeten Elim: oase met palmen, Jericho; stad van palmen. Ps. 92:13 De rechtvaardige zal groeien… Bladeren voor het loofhuttenfeest Joh.12:13 Hosanna! Op. 7:9 Voor de troon van het Lam

Granaatappelboom

Granaatappels

Informatie Een kleurrijke, kleine boom met stekels, donkergroen blad, mooie bloemen, mooie vruchten Elke granaatappel heeft zeer veel sappige zaden en is zo teken van vruchtbaarheid (boom des levens…) De bijbel noemt de granaatappel als versierend element (kleed hogepriester, tempel)

De moerbeiboom

Moerbeibessen

Informatie De moerbeiboom is niet groot, maar heeft wel een grote kroon. Het sap van de zwarte moerbeien is bloedrood. Luc. 17:6 De moerbeiboom als beeld van een oudere, ‘gesettelde’ mens? De bijbel heeft het meestal over de moerbijvijgeboom (Am. 7:14)

De ceder

Cederhout

Informatie Boom uit Libanon. Conifeer met horizontale takken. Prachtig rood hout dat duurzaam is (en duur!). 1 Kon. 6, 7 Bij de tempel- en paleisbouw gebruikte Salomo cederhoud. Sterke, knappe, rechtvaardige mannen zijn als ceders, maar ook trotse kerels! (Ps. 92:13, Hoogl.5:15, Jes. 2:13)

De amandelboom

Amandelen

Informatie Een vroege bloeier, aankondiger van het voorjaar Bloemen bloeien eerst roze dan wit, nog voor het blad komt. Amandelen een lekkernij en bron van olie Num17:8 Aarons staf van amandelhout ging bloeien Pred. 12: 4,5 ‘De Amandelhof’

De wijnstok

Druiven

Informatie De wijnstok gaf druiven, rozijnenkoeken, most (ongegiste wijn), wijn (dagelijkse drank), azijn (te ver gefermenteerde wijn). Verbouwen gebeurde in wijngaarden. Oogst in september. Bewaren van wijn was niet makkelijk (afsluit- probleem). Nieuwe wijn in nieuwe zakken. Joh. 15 Jezus: Ik ben de ware Wijnstok

De vijg in onze tuinen

De olijf in onze tuinen

De wijnstok in onze tuinen

Kerktuinen Op lezen we van oude en nieuwe tuinen bij kerken – kerkhoven! Daar horen ook bijbeltuinen bij met planten, kruiden, struiken en bomen uit Israel.