Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Opgewekt.
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Mijn stage bij Hamers Bv.
Drie wensen van een oude vrouw
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Volgen zonder vragen? Eigen wil opzij?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
Respectvolle bejegening
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Mijn toekomst/droom. Door Natasja van Dijk.
Elke morgen herbegint het leven….
Mijn stage bij de koekoek
ALS HET IN HET LEVEN TEGENZIT.
Herkennen en omgaan met levensvragen door verzorgenden
Gele Rozen Bart Herman Niet klikken; loopt automatisch met de bijbehorende tekst door.
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Mijn stage bij het grotehuis het is een bejaardentehuis Naam: Elke Klas:4a Jaar: Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ.
Mijn stage bij : Het Grotenhuis Naam: Fieke Bloemers Klas: 4b Jaar: 2010 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je.
Mus verpakkingen bv 2008 Naam: Rafael Klas: A6a Jaar: 2oo8 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het.
Lieve zoon/dochter ....
Video Zelfmanagement Je krijgt wat Je hebt wat Je moet er mee leren leven Zelfmanagement is de balans vinden tussen wat de ziekte van je vraagt en hoe.
Inge van den Borne projectleider 15 december 2011
Handboek voor mantelzorgers
Pabo studenten op zoek naar het ideaal van Big City Helmond.
Interpreteren van data
Three steps to success Foutloos zinnen vertalen in drie stappen
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Met handen en voeten geloven 1
Wat is een netwerk? Een vaste groep gemeenteleden die elkaar helpt om Jezus te volgen in hun dagelijks leven. Netwerken.
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Vraag aan de Helpdesk: Hoe kan ik LIEFDE installeren?
Wat ik wil…..
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Visie & Strategie.
Wij heten je van harte welkom op deze groepscursus !
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Maren Oosthuizen, diëtist
Onze doelen en visie in beeld
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Discipelschap is leven tot Gods eer “Het gaat niet om mij, maar om God”. “God moet aan zijn eer komen.” Doel van de preek: Wat klopt hier wel en niet aan?
Reclame Masters | Ik en reclame!
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
De herfst is begonnen.
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
Waar vind ik rust? David in Psalm 131: ‘Ik heb mijn ziel tot rust gebracht’ Tot rust brengen – kalm, stil maken Psalm 131 – een korte psalm om te.
Wat vinden jullie belangrijk bij het zoeken en krijgen van hulp?
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Welkom ik maak me sterk.
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
Les 3 - Operators Workshop Php Basic. ICT Academy Php Basic Content Operators Wiskundig Toewijzing Vergelijking.
Kiezen voor keuzedelen
Jolanda Hensbergen Diabetesverpleegkundige VUmc Diabetescentrum Pieken en dalen: grip op de bloedglucoseregulatie.
Diabetesrevalidatie UMCG
Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider Groningen ‘Zorg onder eigen regie’, een samenwerkingsproject tussen drie Zorgbelang- organisaties.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Healthwise/UMCG voorjaarssymposium
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Parkinson en vermoeidheid
Eens / oneens ALS VERKOPER MOET JE GOED KUNNEN REKENEN
Eens / oneens ALS VERKOPER MOET JE GOED KUNNEN REKENEN
Transcript van de presentatie:

Eigen regie bij diabetes ir. Inge Swen, Projectleider zorg onder eigen regie

Samenwerking Zorgbelang Groningen met DVN, gewest Groningen en gefinancierd door Menzis: Meldweek diabetes (2003) Werken aan Wensen voor jonge mensen met diabetes type 1 Panels voor mensen met diabetes type 2 over de diabeteszorg in de huisartsenpraktijk Het huidige project: Zorg onder eigen regie bij diabetes

Doelstelling project Zorg onder eigen regie bij diabetes : Het formuleren van (rand)voorwaarden en methodieken, die patiënten met diabetes type 2 ondersteunen om zelf regie te voeren over hun behandeling en daarmee het leven boven de ziekte uit te tillen.”

Eigen regie wijzers Het doel van de regiewijzers is het formuleren van aandachtspunten vanuit het patiënten- perspectief. Aan de hand van stappen kunnen patiënten zelf bewust keuzes maken (overwegingen) als het gaat om het zoveel mogelijk zelf regisseren van zorg en eigen leven. Per stap worden methodieken (‘gereedschap’) benoemd die nodig zijn om zelf keuzes te kunnen maken dan wel om zelf de regie weer te nemen rond een bepaald aspect van de zorg.

Mogelijke onderwerpen: - M edicijnen voor diabetes gebruiken - Zelf insuline spuiten - Mantelzorg - Zelf meten - Voeding en diëten - Bewegen en afvallen - Omgaan met uw hulpverleners

Enkele bevindingen Mensen moeten eerst accepteren dat ze voor hun ziekte maatregelen moeten nemen en dat dat impact op hun leven zal hebben voor ze toe komen aan zelf de regie te pakken Het tempo daarna verschilt: voor een grote groep is de stap om eerst regelmaat in hun leven te brengen een belangrijke stap Anderen pakken juist graag de voeding of het bewegen aan om zelf iets te doen. Weer anderen willen eerst alle informatie en gaan daarna pas kijken of ze iets doen

Uitspraken van mensen met diabetes: Voor mij is zelfmanagement de dingen doen die ik wil doen en niet beperkt worden door mijn diabetes. “Ik wil wel een leuk leven leiden, maar ik wil het later mezelf niet hoeven verwijten als ik complicaties krijg. Dus zoek ik steeds binnen welke grenzen ik mijn leven goed kan leven”. “Wij zijn veel gaan fietsen en ik voel me nu zoveel lekkerder”

Vragen voor hulpverleners, die nog weinig beantwoord worden: Hoe ga ik om met wisselende acceptatie en aanpassingen wanneer mijn leven verandert Hoe ga ik om met incasseren van tegenvallers Hoe leer ik slechte dagen te herkennen en ermee om te gaan Hoe vertel ik andere mensen die niets aan me zien dat ik echt beperkingen heb of dingen moet laten voor mijn diabetes Geef me niet alleen informatie, maar vertel me ook hoe ik het kan doen

Dank u wel!

Bespreking presentaties vanuit patiëntenperspectief Is er aandacht voor Hoeveel eigen regie willen mensen en mag dat wisselen per periode Chroniciteit Acceptatie wisselt Praktische hulp Het verschil tussen mensen in hun manier van leren Het omgaan met de buitenwereld bij ‘onzichtbare’ ziektes