Zonder opdrachtgever geen Programma (waarom zoekt het ISZF een opdrachtgever?)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Waar een wil is, is een tunnel”
Advertisements

Grote nutteloze bouwwerken….
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
De case Zevenhuizen Regiobijeenkomst Stedendriehoek 11 november 2003
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Eigen
Projectmatig werken Simone van den Hil.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Marc de Roos Amersfoort 29 november 2007 ID-game een ervaring in samenspel.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Goed benut, goed bestuurd Advies toekomst en transitie sociale werkvoorziening 15 september 2011.
Hoofdstuk 3 Inzet voor een project
1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Integraal Toezicht nu en in de toekomst.
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
De financiële cyclus TURBO opleiding.
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Presentatie Namens de werkgroep: Peter Budel Utrecht
Dementie Zorg voor later, nu Joan Veldhuizen Hein van der Reijden.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
LauwersCollege Buitenpost Informatica
‘Het talent bestaat niet.
Kwartaalsessie IPMA-NL
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Een theoretische verkenning
Betrokkenheid op de werkvloer
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Risicomanagement binnen de decentralisaties
Personeelsessie LOKO.
Module I Informatica Dhr. C. Walters. Het belang van informatie Gegevens  Informatie  Besluitvorming Gegevens = Data, Raw Material Informatie = Gegevens.
 Leiden van een organisatie  ontwikkelingen sturen en beïnvloeden  beheersen van processen.
Analysegestuurde handhaving we weten niet wat we weten.
6 stappen in Risico management
Werkveldconferentie 3 juni 2015 Wat is de rol van zorgverlener door de ogen van leerjaar 2?
Toekomst Financiële Functie
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Insights & Essentials Willem van Putten
User-Group NL MSP Nieuwjaarbijeenkomst 2015 Welkom! Kasteel Woerden Wilbert Wijns 2015.
Social work Week 2.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
“Projectmanagement binnen het ISZF” Henk Post, april 2007 (presentatie Mt Gaasterlân-Sleat)
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
Niels Bosman Naam:Bosman Voornamen:Cornelis, Niels Geboortedatum:27 oktober 1980 Geboorteplaats:Emmen Postcode en Woonplaats:9718cm Groningen Adres:Westersingel.
Risicomanagement themabijeenkomst maandag 7 januari 2013.
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
Concept-voorstel nieuwe opzet programmabegroting t.b.v. de Raadswerkgroep ‘strategisch sturen met programma’s’ 18 februari 2010.
Onderzoeksproject samenwerkende archiefdiensten 1.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Een vergadering organiseren
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
Jeugdhulp 2.0 W1 ZWVL Eén gezin, één plan – klankbordgroep
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO
veilig en gezond bouwen
Afdeling in de steigers… Jan Kappers
Vergadering Personeelsdienst
Werkvorm Vergaderen op kleur.
"sizzen is neat, mar dwaen is in ding"
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Wat is het programma? Samen met de Omgevingsvisie zijn programma’s de belangrijkste instrumenten voor beleidsontwikkeling Bevat een uitwerking van het.
Sociaal / ethisch ondernemen
Fit voor de zorg Toekomstbestendig door slimmer en efficiënter te werken Waardevolle kennis en ideeën van jou als zorgprofessional Als organisatie toekomstbestendig.
Transcript van de presentatie:

Zonder opdrachtgever geen Programma (waarom zoekt het ISZF een opdrachtgever?)

Eerst iets over een programma. Wat is programmamanagement: ‘de besturing en beheersing van een samenhangende verzameling van belangrijke, doelgerichte inspanningen, bestaande uit improvisaties, routines en (resultaatgerichte) projecten, die éénmalig en tijdelijk is, maar die in resultaten nog een onvoorspelbaar einde heeft’ (Wijnen, 1994). (Oftewel: Aantal projecten wat bij elkaar hoort)

Van programma naar projecten Wanneer kun je programmamanagement toepassen: a.Als de betrokken organisaties rond een programma een hoofddoelstelling met subdoelstelling(en) hebben geformuleerd, en waarbij de weg om deze te bereiken nog niet (volledig) bekend is; b.Als verschillende belangen in één aanpak in balans moeten worden gebracht;

Voorbeeld van een programma Andere overheid Verbeteren Vastgoed informatie voorziening Verbeteren verkeerscirculatie in de stad

Geen programma maar project Bouw space shuttle Bouw Oosterschelde dam Bouw ISD Dit zijn projecten met subprojecten

Van programma naar projecten Toepassing van de programma-aanpak biedt voordelen: a.De deelnemende gemeenten worden in de gelegenheid gesteld de ontwikkeling van de informatievoorziening te sturen op basis van duidelijke (zelf geformuleerde) doelstellingen en hiervan afgeleide prioriteiten (de regie berust met andere woorden veel sterker bij de gemeenten); b.Het ISZF is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma; c.Voor elk project is een opdrachtgever nodig (ook nu: geen opdrachtgever = geen project); d.Het ISZF is verantwoordelijk voor de IT-projecten (randvoorwaardelijke infrastructuur);

Van programma naar projecten Programmamanagement voor het ISZF en de aangesloten organisaties kan zoals gezegd nuttig zijn om te komen tot een samenhangend geheel aan projecten en andersoortige inspanningen op een doelgerichte en doelmatige wijze voor de (6+2) gemeenten en de ISDZWF; “Projecten” die voor een programmatische aanpak in aanmerking komen: 1.Verbeteren van de (publieks)dienstverlening (E – gemeente); 2.Verbeteren van de vastgoedinformatie; 3.Beter gebruiken van beschikbare kennis (documentaire informatievoorziening DIV);

Van programma naar opdrachtgever Elk programma heeft een opdrachtgever nodig die het mogelijk maakt dat het programma uitgevoerd kan worden. Hij bepaalt de doelen, verdedigt het programma en autoriseert. Er gaan meer programma’s mis door slecht ingevuld opdrachtgeverschap dan welke andere oorzaak ook. (bron: sturen op samenhang, Gert Wijnen en Theo van der Tak).

Belang opdrachtgever Michiel Louweret (docent programmamanagement): Randvoorwaarde voor succesvol inzetten van programmamanagement in ISZF: Voor elk programma zal namens de zes gemeenten één tactisch opdrachtgever worden aangewezen

Situatie ISZF Bij de projecten van de bouw van het ISZF waren we op ons zelf gericht, en hebben we een opdrachtgever niet zo gemist. Bij projecten voor 1 gemeente is er een heel concrete taak en aanspreekpunt, en hebben we eigenlijk automatisch een opdrachtgever. Bij vage projecten echter…..waarbij partijen op 1 lijn gebracht moet worden….

Waar loopt ISZF tegen aan Het is niet (alleen) aan het ISZF om het doel van een programma te bepalen, dit uit te leggen en te verdedigen, en te bepalen wie projectdeelnemers zijn. Bij het programma E-gemeente hebben we gemerkt dat de steun van Ben Siebers als opdrachtgever een groot voordeel biedt.

Wie is die opdrachtgever? Voorstel opdrachtgevers per programma: -E-gemeente: Ben Siebers -Vastgoed: Doeko Visser -DIV: Johan Krul -Overig: ??? -Afstemming Adviescommissie nodig!

Verantwoordelijkheden opdrachtgever Doel programma bepalen (richting geven) Doel en belang programma verdedigen Organisatie van programma (deelnemers, aansturing programma-manager) Beslissingen in programma autoriseren Bewaken voortgang

En wat doet de programmamanager? Besturing van het programma Voortgang en samenhang en afhankelijkheden van projecten binnen het programma bewaken Rapportage

Bewaken samenhang en afhankelijkheden tussen de verschillende programma’s en projecten waarbij ISZF is betrokken Professionalisering programma- en projectmanagement bij ISZF en in de projecten waaraan ISZF deelneemt ….. Programma manager ISZF