Afschrijving Bij het bepalen van de winst houdt u rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: u trekt die kosten af van de opbrengsten. Omdat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe werkt een balans?.
Advertisements

Hoe werkt een balans?.
Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Een volledig voorbeeld
Be.
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Afschrijvingen.
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Kosten duurzame productiemiddelen
Hoofdstuk 11 Kostenstructuur.
Projectwijzer 1 H3 Kostprijs en kosten Middenkader Engineering.
Investeringsselectie
Financiering en inkoop H5 Exploitatiebegroting Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Economie H3 Exploitatiebegroting en exploitatiekosten Manager Handel.
H.5 Winst en toegevoegde waarde
Pupate Mens en Ondernemen
Boekhouden H1 De balans Ondernemer detailhandel.
Kosten en break-even H1 Exploitatiebegroting en exploitatiekosten
Balans per (na afschrijving en winstverdeling)
Hoofdstuk 2.
Ondernemen moet je doen
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Inventarisatie: Productiefactoren Afschrijving Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Hoger Onderwijs Wolters Noordhoff
Byzondere Fin Feiten Uitwerkingen Groothandel Krajicek a. Ontvangst factuur 710 Inkopen Te verrekenen BTW Aan 140 crediteuren
Kapitaalsubsidies Hendrik Claessens
14 Bijzondere inkoop en verkoopboekingen
11.1 Aanschaf vrachtauto a. Aanschaf 030 Vervoermiddelen Te verrekenen BTW Aan 140 Crediteuren b. Machinekosten worden pas opgevoerd.
Werkkostenregeling. Op 1 januari 2011 treedt de werkkostenregeling in werking. Dit nieuwe systeem voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gooit.
1 Hoofdstuk 8 Investeringsselectie 8.1 Lange- en korte termijnbeslissingen 8.2 Investeringsselectie 8.3 Beoordelen 8.4 Methoden 8.5 Keuze uit projecten.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
4.8 Kosten van duurzame productiemiddelen (1) Duurzaam productiemiddel (DPM):  productiemiddel > 1productieproces  voorraad prestaties of voorraad werkeenheden.
13 Enkele bijzondere financiële feiten.. Ontvangst goederen Ontvangst factuur.
Hoofdstuk 6 Productie.
Huiswerk was: Werkbladen tot en met pagina 5 M&O boek opgave
Permanence Kosten en opbrengsten
Bedrijfs-administratie les 1: hoofdstuk 1
Les 1 Huiswerk was: HST 9 helemaal af.. HST 10 aan de PC Om meer op eigen tempo te kunnen werken, gaan we HST 10 zelfstandig aan de computer maken. Je.
Pag 90 t/m 106. Wat gaan we doen vandaag? Huiswerk af? Controle………. Huiswerk voor maandag 11 april: Opgave 1t/m 6 pag. 98 Terugblik op vorige week, werken.
Opdracht Rob van der Laan En de balans, solvabiliteit en current ratio dan? Uhhhhh, welluk?????
Kengetallen, analyseren en opzet begrotingen. Hoofdstuk 2 Financiering ZekerhedenObjectVerstrekkingsnormMogelijke looptijd HypotheekOnroerende zakenMax.
Financieel Plan deel.
H3 Financiering van een bedrijf
De balans & de resultatenrekening
H3 Financiering van een bedrijf
Beste Havo 4..
Administratie van afschrijving
Tarief berekenen LG
Beste havo 4..
Beste ath 4..
Tarief berekenen LG
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Beste havo 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Resultatenrekening prognose
liquiditeitsbegroting
Rekening courant krediet Crediteuren €
De Openingsbalans Bij een startend bedrijf bestaat de openingsbalans uit een investeringsbegroting en een financieringsbegroting.
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Dit is een overzicht van kosten en opbrengsten (omzet)
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Hoofdstuk Omzet, kosten, winst
LG42 IBS2.4 Communiceren Bedrijfseconomie – les 5.
Jaarrekening IBS - produceren -.
duurzame productiemiddelen
Transcript van de presentatie:

Afschrijving Bij het bepalen van de winst houdt u rekening met de aanschafkosten van de bedrijfsmiddelen: u trekt die kosten af van de opbrengsten. Omdat bedrijfsmiddelen een aantal jaren meegaan, mag u niet alle kosten van de opbrengsten aftrekken in het jaar van aanschaf. In plaats daarvan moet u afschrijven. Dat houdt in dat u de kosten verdeelt over de jaren waarin u het bedrijfsmiddel gebruikt. In elk jaar kunt u dus een deel van de kosten van de opbrengsten aftrekken. bron belastingdienst afschrijven

Aanschafwaarde Die bestaan uit de aanschafprijs plus: de aankoopkosten (zoals bijvoorbeeld de notariskosten bij aankoop van onroerend goed) de installatiekosten en de kosten van het bedrijfsklaar maken (bijvoorbeeld de kosten van plaatsing van het bedrijfsmiddel door een ander dan de leverancier), min: kortingen en subsidies, ook als u die achteraf krijgt

Restwaarde de restwaarde Dat is de waarde die het bedrijfsmiddel vermoedelijk nog zal hebben op het moment dat u het niet meer kunt gebruiken voor uw onderneming.

Gebruiksduur Is de vermoedelijke gebruiksduur (in hele jaren). In principe is dat de technische levensduur van het bedrijfsmiddel, dus de periode totdat het helemaal versleten is. Maar u mag uitgaan van de economische levensduur als die korter is dan de technische levensduur. De economische levensduur van een bedrijfsmiddel is verstreken als het geen economisch nut meer heeft voor uw onderneming, ook al is het technisch nog in goede staat.

Waarom verkoop, ruil of buitengebruikstelling?? Verkoop wegens hogere marktprijs Betere (efficiëntere) machine Veroudering.

Normen voor afschrijven alles van de aanschafwaarde Gebouw en grond 2% Gebouw 3% Keukenapparatuur 20% Meubilair Los 20% Vast 2% Bedrijfsauto 20 % Computer 33 1/3%

Afschrijven van de aanschafwaarde De meest gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de zogenoemde lineaire methode. U schrijft dan per jaar een vast percentage af van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde. De formule voor deze berekening van de afschrijving luidt: afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) : vermoedelijke gebruiksduur.

Voorbeeld U koopt een machine. De aanschafprijs bedraagt € , de vermoedelijke gebruiksduur is 10 jaar en de restwaarde na 10 jaar is € Berekening van de afschrijving: (€ € 5.000) : 10 = € per jaar. Als u een bedrijfsmiddel maar een deel van het jaar hebt gebruikt, dan mag u alleen over dat deel afschrijven. Stel dat u de machine op 1 oktober hebt gekocht, dan mag u over dat jaar afschrijven: 3/12 x € = € 625.

Wat mag je bij vaste activa tellen ? Overdrachtskosten Alle kosten bouwkundige aanpassingen Installatiekosten Kortingen (vermindering) Afsluitkosten lening Makelaarsprovisie is belast met btw, hypotheekprovisie vrijgesteld. VbPand + Makelaarsprovisie + overdrachtsbelasting + kadastrale rechten + notariële kosten

Afschrijven van de boekwaarde. (Direct afschrijven )

Indirecte methode In dat geval blijft het aanschafbedrag zichtbaar op de balans. Er wordt een aparte grootboekrekening afschrijving ….. Aangemaakt. 420 Afschrijvingskosten Aan 031 Afschrijving ……

Wat te doen bij verkoop dpm? Zonder winst 130 Debiteuren Afschrijving ……(bv machines) Aan 181 Verschuldigde BTW Aan …….(bv machines) Met winst 130 Debiteuren Afschrijving ……(bv machines) Aan 181 Verschuldigde BTW 6.3\ 00 Aan …….(bv machines) Aan 912 Algemene baten en lasten

Wat te doen bij inruil dpm? Aanschaf 037….(bv auto) Te verrekenen BTW Aan 140 Crediteuren Inruil 038 Afschrijving ……(bv auto) Crediteuren Incidentele baten en lasten Aan 180 Te verrekenen BTW Aan …….(bv auto)