Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Zuivelproducten en Eieren
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Koolhydraten
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Energiebehoefte.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten Aanwezigheid doornemen met de patienten Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

Cholesterol Functie: - celwanden - vitamine D - hormonen - gal Soorten: HDL LDL Totaal cholesterol = HDL + LDL Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen . Zonder cholesterol kan het lichaam niet goed functioneren. Groot gedeelte maakt het lichaam zelf aan en een klein gedeelte komt uit de voeding Uitleggen dat als het om cholesterol gaat dan gaat het om het cholesterol bij elkaar opgeteld.

Bloedvat LDL stapelt het cholesterol en vet op in de bloedvaten. HDL haalt het vet en cholesterol weg uit de bloedvaten. Twee verschillende soorten cholesterol HDL LDL cholestrol LDL veroorzaakt gemakkelijk verstoppingen, slechte cholesterol HDL voert het teveel aan cholesterol juist a naar de lever.

Cholesterol normaalwaarden Totaal cholesterol lager dan 5,0 mmol/l HDL -man hoger dan 0,9 mmol/l -vrouw hoger dan 1,1 mmol/l LDL lager dan 3,2 mmol/l Verhouding totaal cholesterol en HDL lager dan 5,0 mmol/l Cholesterolgehalte wordt gemeten met behulp van een bloedonderzoek. Bij wie is er een verhoogd cholesterol gemeten? Wie kan oorzaken noemen van een te hoog cholesterol gehalte? Het eten van veel verzadigd vet Het eten van veel cholesterolrijk eten Een te hoog lichaamsgewicht (sommige processen veranderen in het lichaam waardoor het cholesterol hoger wordt vooral bij buikvet Het LDL wordt hoger terwijl het HDL lager wordt. Erfelijke aanleg: sommige mensen hebben erfelijke aanleg hypercholesterolemie. Bij mensen met Diabetes II

Er zijn speciale producten (‘functional foods’) op de markt die het cholesterolgehalte in het bloed met 10-15% kunnen verlagen. Stelling: Als ik deze producten gebruik doe ik voldoende om mijn cholesterol te verlagen. Er zijn smeersels voor het brood en melkproducten waaraan plantenstanolen of sterolen zijn toegevoegd. Het is een waardevolle aanvulling. Bekijk het in uw totale voeding. Minder verzadigd vet Meer bewegen

Beïnvloeden van cholesterol - Lichaamsbeweging Regelmatig bewegen is goed voor de gezondheid, de kans op diabetes en overgewicht is kleiner. Gezond bewegen betekent elke dag actief zijn. Twijfelt u over uw gezondheid? Fysiotherapeut/ arts geeft adviezen over het juiste tempo, en het verkennen van uw grenzen. Vragen naar mogelijke manieren om te bewegen: Tuinieren, Blokje om, stevig doorwandelen Traplopen Stevig fietsen

Beïnvloeden van cholesterol Cholesterol in de voeding Ei max. 2-3 per week Orgaanvlees, garnalen, paling, mosselen 1 x per 2 weken.

Beïnvloeden van cholesterol Gevarieerde voeding Vooral aandacht voor voedingsvezels Een gezonde voeding gevarieerd Matig te zijn met verzadigd vet Geen tijdelijke aanpak!!! Maar onderdeel van een gezonde leefstijl

Beïnvloeden van cholesterol Soort vet Minder verzadigd vet Meer onverzadigd vet Cholesterolverlagende producten

Cholesterolverlagende producten Broodsmeersels en zuivelproducten Plantensterolen / plantenstanolen Verlaagt LDL door verminderde opname van cholesterol in de darmen. Bij gebruik van cholesterolverlagende medicatie eerst arts raadplegen.

ONTZETTEND VERWARREND Vetten Omega 3 Transvet Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Verzadigd vet DHA ONTZETTEND VERWARREND Linolzuur Omega 6 Alfa-linoleenzuur Omega 9 Onverzadigd vet Meervoudig onverzadigde vetzuren EPA

Verzadigd = Verkeerd Onverzadigd = Oké

Waar zit verzadigd vet in? Producten met dierlijke vetten zoals: Boter, volvette (48+) kaas, volle melk, slagroom, vet vlees En ook: chocolade, cake, snacks, koek, gebak.

Waar zit onverzadigd vet in? Producten met (vloeibare) plantaardige vetten of visvetten. Olie, vloeibare margarine, noten (behalve pinda’s/ cashewnoten) vette vis

Dieetmargarine is minder vet dan roomboter. Stelling Dieetmargarine is minder vet dan roomboter.

Smeren en bakken Smeren: Bakken: Margarine ± 80% vet Halvarine Dieet Gunstige verhouding onverzadigde vetten t.o.v. verzadigde vetten. Bakken: Bak- en braadvet/ olijfolie 90 – 100% vet Vloeibaar

Etiket lezen: Welke te kiezen? Voedings-waarde per 100 gram Energie Eiwitten Koolhydraten -waarvan suiker Vet -waarvan verzadigd -trans -enkelvoudig onverzadigd -meervoudig onverzadigd 720 Kcal -g 80g 15g <1g 17g 48g 720 kcal 25g 2g 19g 34g Dieetmargarine Margarine

Wel menu bevat veel vet? 5 Boterhammen Margarine Kaas Koffie met koffiemelk Gebakken aardappelen Gehaktbal Groente met boter Jus Roomvla 5 Boterhammen Halvarine Rookvlees Koffie met h.v. koffiemelk Gekookte aardappelen Kipfilet Groente zonder boter Rode saus Magere vruchtenyoghurt

Vet dagmenu Mager dagmenu 5 Boterhammen Margarine 20g kaas 20g Koffie met koffiemelk 12g Gebakken aardappelen 12g Gehaktbal 13g Groente met boter 3g Jus 16g Roomvla 5g 101g 5 Boterhammen Halvarine 10g Rookvlees 5g Koffie met h.v. koffiemelk 6g Gekookte aardappelen - g Kipfilet 3g Groente zonder boter - g Rode saus 8g Magere vruchten yoghurt 1g 32g De linkervoeding bevat drie keer zoveel vet.

Wat gebruikt u zelf op brood of om in te bakken? Zou u momenteel kiezen voor een ander smeersel voor op brood of voor een ander bereidingsvet?

www.voedingscentrum.nl www.becel.nl www.cholesterol.nl Websites www.voedingscentrum.nl www.becel.nl www.cholesterol.nl