Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

MUZIEK : SOUVENANCE DE TOI - ALAIN MORISOD
Husky’s.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Verspreiding van infecties door seksueel contact
De gevolgen van de zonde
Door: Karlijn, Amber & Stefani. H23.
GMP and HACCP in restaurants
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Paragraaf 1.3 Jagers worden boeren.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Een verhaal om te onthouden
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Levensvragen Over geluk…..
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
De Islam.
Gevaarlijke stoffen!! risico’s, vergiftiging, soorten, voorkomen, etikettering, gevarendiamant.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Het rijk van de Bacteriën
BACTERIËN.
Resistentie tegen antibiotica Het verhaal van Victor.
Presentatie voor pedagogisch medewerkers Inclusief foto’s en quiz
Systematiek LEVENDE WEZENS WORDEN GEORDEND IN VIJF RIJKEN
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Wat zijn microben?.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Wat doet onze school voor het milieu ???
Voedselhygiene.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Husky’s.
Stof om over na te denken…
Gods ideaal: helemaal gezond
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Vorige keer…. Genotype/Fenotype
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Thema 1. Vier rijken vergelijken
Hoe werkt deze digitale methode? 1
De naamgeving van planten en dieren
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Handelingen 21:10-14 geboeid door de Geest geboeid door de Geest 1) Paulus wordt letterlijk geboeid: hij lijdt om Christus' wil.
Relaties Een diepere kijk. Waarom horen mensen zo graag bij een groep 3 vragen aan Herman De Dijn.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Par t/m 29.6 De mens heeft 3 nivo’s van afweer tegen bacteriën, virussen, schimmels, ééncellige parasieten, parasitaire wormen én binnendringende.
§10.3 Ziek Bladzijde 99.
Heel gewoon maar toch anders.
Slimme baasjes hebben een hondenverzekering! Alleen een mens zonder hart kan weerstaan aan een paar grote trouwe hondenogen. Als we in al onze kwetsbaarheid.
God als Vader en Zijn schepping (1) God ook jouw Vader? Gods voorzienigheid Schepping of evolutie Doet God iets aan het kwaad?
In God geloven Wat is geloven? Tot geloof komen Bestaat God? God laat Zich kennen.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V41
Resistentie tegen antibiotica
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Ziekten van de lagere luchtwegen
Ziekten van de lagere luchtwegen
Hoofdstuk 6. Middelen bij infecties
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Infectie en ontsteking
Ordening Hoofdstuk 4.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
CVID….. Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.

Wat is een antibioticum? Schimmels en bacteriën leven van (de resten of producten) van andere levende wezens. Het zijn dus tot op zekere hoogte concurrenten- om-voedsel van elkaar. Schimmels zijn in staat een stof te produceren die de concurrent (lees: bacterie) vergiftigt en soms helemaal uitschakelt. Fleming heeft in 1928 zo’n stof bij toeval ontdekt. Die stof noemde hij “antibioticum”. Letterlijk vertaald: iets dat tegen het leven is.

Na de ontdekking van Fleming hebben wetenschappers diverse schimmels onderzocht en zeer veel verschillende antibiotica ontdekt. In laboratoria worden deze antibiotica op een chemische manier nagemaakt en geproduceerd. Intussen onderscheidt men twee groepen: de bactericides (bacterie-doders) en de bacteriostatica(bacterie-groei-remmers d.w.z vertragen de voortplanting)

Wanneer helpt toediening van een antibioticum? Een antibioticum is een fantastisch medicijn als je er zorgvuldig mee omspringt. Het werkt alleen tegen bacteriën, niet tegen virussen. Bij griep, verkoudheid of waterpokken is het daarom niet effectief, bij ernstige infecties zoals longontsteking wel. “Er zorgvuldig mee omspringen” betekent : alleen toepassen als het echt nodig is. Want het helpt de evolutie van de bacteriën in een richting die niet best is voor de soort Homo sapiens.

Waarom moet je een antibioticumkuur afmaken? Als je een antibioticum slikt, probeer je in je lijf enkele miljoenen bacteriën om zeep te helpen. Van die miljoenen zijn er altijd een paar die wat beter tegen het vergif kunnen dan de rest. Die zgn. ‘resistente’ bacteriën gaan zich met enige moeite voortplanten. Wanneer je stopt met het slikken van het antibioticum gaat deze groep zich ongehinderd voortplanten en verdwijnt de infectie dus niet uit je lijf. Als je toch beter wil worden, moet je nu dus een ‘sterker’ antibioticum gaan innemen.

Antibiotica en lichamelijke inspanning Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat antibiotica geen invloed hebben op het prestatievermogen. Maar door de infectie of ontsteking is je lichaam minder stressbestendig. Daarom is het raadzaam niet al te hard te sporten. Als je minder prestaties levert dan je gewend bent, komt dat door de ziekte zelf, niet zozeer vanwege het innemen van een antibioticum.

Antibiotica en evolutie 1 Als een bacteriesoort resistent geworden is tegen een antibioticum betekent dat in feite dat de bacterie een “evolutie-sprong” heeft gemaakt: wat de soort eerst niet kon, kan zij nu wel. De soort heeft meer overlevingskansen gekregen. Dus: de mens heeft een nieuwe vijand erbij gekregen!

Antibiotica en evolutie 2 In de veeteelt (bioindustrie) gaat het om grote economische belangen (lees: geld, winst maken). Om dieren niet ziek te laten worden, worden soms antibiotica (veel) te vroeg massaal toegediend. Uiteraard zijn er dan bacteriën die resistent worden. Mocht de veeteler (of zijn gezin, incl hond / kat) ziek worden, dan zijn een aantal antibiotica niet meer bruikbaar om hem beter te maken. In het ziekenhuis moeten deze mensen melden dat ze met vee gewerkt hebben. Mogelijk zijn ze besmet met de MRSA-bacterie.