De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Antibiotica Gezondheidzorg V4.2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Antibiotica Gezondheidzorg V4.2"— Transcript van de presentatie:

1 Antibiotica Gezondheidzorg V4.2

2 Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen.
Wat zijn antibiotica? Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen.

3 Hoe doet antibiotica dat?
Celwand kapot maken Celwand groei verstoren Eiwit aanmaak verstoren Stofwisseling verstoren Bacterie celkern bouw en functie verstoren

4 Wat is een virus? Wat is een virus? Werkt antibiotica tegen een virus?
Virussen kunnen zich niet zelf voortplanten maar slechts met behulp van een gastheer, wat te beschouwen is als de ultieme vorm van parasitisme. Virussen worden gewoonlijk niet als organisme gezien, omdat ze niet de noodzakelijke kenmerken van leven vertonen. Antibiotica zijn niet effectief tegen virale infecties. De enige goede reden waarom soms antibiotica worden voorgeschreven als iemand een virale infectie heeft, is om te voorkomen dat een bacteriële-infectie als complicatie optreedt.

5 Wat is een bacterie? Wat zijn bacteriën? Wat doen bacteriën?
Bacteriën zijn eencellige organismen Ze groeien en delen. Hoe beter de omstandigheden voor de bacterie zijn, hoe sneller ze groeien en delen. Thuis meestal niet, maar in een laboratorium zijn daar methodes voor. Met een microscoop zijn bacteriën wel te zien. Bacteriën worden vaak in het laboratorium gekweekt, bijvoorbeeld in een vloeistof of op een voedingsbodem. voor de meeste bacteriën zijn de omstandigheden optimaal als de omgeving vochtig en warm is, er een bepaalde zuurgraad (pH) heerst, er voldoende zuurstof is en er voedingsstoffen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld suiker. Wat zijn bacteriën?  Wat doen bacteriën? Kun je bacteriën zichtbaar maken? Wat zijn ‘gunstige’ omstandigheden voor een bacterie? Resistentie antibiotica

6 Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Uitleg

7 Bouw van een bacterie & virus
Maak en tekening van de opbouw Geef de benaming van de onderdelen erbij Doe dit met behulp van het internet

8

9

10 Hieronder kan je de bacteriegroei zien op een bloedagar plaat.
Op deze plaat zit een laagje agar gemengd met runder- of schapebloed Bacteriën kunnen goed groeien op zo’n plaat omdat alle benodigde voedingsstoffen in bloed voorkomen. Wat is agar?

11 Op de volgende agarplaat hebben ze in het laboratorium een uitstrijkje gemaakt van een bacterie. Op deze plaat hebben ze een aantal schijfjes met verschillende antibiotica geplaatst om te laten zien welke antibiotica het beste de bacteriën remmen of doden. Daar waar het grootste en helderste rondje om het schijfje zit werkt het antibioticum het beste.

12 Voorbeelden Virussen & Bacteriën
Bacterie BVD Salmonella IBR Para TBC Blauwtong Q-koorts Schmallenberg Chlamydia Pinkengriep Streptokokken Vogelgriep Coli MKZ MRSA

13 Op welke manier kan je een dier antibiotica toedienen?
Inspuiten Ingeven (bek) In de spieren (nek) Onder de huid In het bloed

14 Waarom kan je een kalf wel antibiotica oraal ( ingeven in de bek) geven en een koe niet?
Bij een kalf heb je nog geen ontwikkelde pens en gaat melk of water rechtstreeks naar de lebmaag. Bij een ontwikkelde pens worden alle medicijnen zoals antibiotica onwerkzaam gemaakt. Ook zou de penswerking verstoort of tot stilstand kunnen komen en dat wil je helemaal niet. Vandaar dat je medicijnen bij een koe inspuiten moet.

15 Wat zijn de eisen per 1 maart 2014?
Zoek deze op via internet. UDD regeling

16 Zoek uit hoeveel medicijnen je in voorraad mag hebben voor welke dieren.
Wat staat er in het formularium rundvee en wat kun je hiermee? Waarom mag er geen antibiotica zitten in vlees of melk? Wat zou er gebeuren als er toch antibiotica in de melk terechtkomen? Wat kan er gebeuren als er toch restanten antibiotica in het vlees aangetroffen worden bij de keuring voor het slachten.

17 Probiotica? Wat is het ? PIP


Download ppt "Antibiotica Gezondheidzorg V4.2"

Verwante presentaties


Ads door Google