Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klik met muis om verder te gaan
Advertisements

Bels Lijntje van spoorverbinding naar fietsverbinding naar verbinding van grensbewoners.
Knelpunten Korte Keten initiatieven in Vlaanderen 22 oktober 2010 Ann Detelder.
Energieke buurt! Zon op School 5 april 2013 Utrecht Peter Dieleman
23 januari 2014 / Raymond Buitelaar en Bart van Meurs
1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
Van duurzaam energie-initiatief naar Met Elkaar Voor Mekaar
“Hoe kom ik aan klanten?”
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
De stadsboer als sociaal ondernemer!
Welkom e.v.a.. Energie Gilze Rijen is een initiatief van Club Klimaatneutraal Gilze- Rijen Opgericht in 2009 met als doel een beweging te starten naar.
Omgaan met verandering in dorpen Stellingen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies U NIVERSITEIT VAN A MSTERDAM.
Martijn van den Berg Speciality Dairy
Invloed vanuit de cliëntenraad
Marc Verbeeten Uitgangspunten Het realiseren van een maatschappelijke versterking door de energierekening, op een duurzame manier, omlaag.
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Participatie en een Klantenraad
Een theoretische verkenning
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
Duurzaam Innoveren De Turbine-elektrische auto. Inhoud > Onderwerp > Onderzoeksvragen * Wat zijn de duurzame aspecten van dit idee? * Welke varianten.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Duurzaamheid van projectresultaten Michiel van Geloven, januari 2008.
Zorgcoöperaties in Brabant
Oefening 17 p. 97 – les 5.
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
Verkiezingen 2006.
Dwaande met je bedrijf Ondernemersvaardigheden
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
HET GROTE AGROBEDAT Nederland, het productieland voorbij?
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Burgerinitiatieven.
Visie & Strategie.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Veranderingstheorie over Voedselzekerheid
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Crossborder Cooperation Programme Part-financed by the European Regional Development Fund (ERDF) Green: Going.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Visie op een nieuwe structuur
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
Cultuurnota Alblasserdam BIO 8 oktober Waarom een cultuurnota? Ontsluiten aanbod Kansen benutten Visie en focus: kader Samenhang en samenwerking.
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
Hoofdstuk 4 Ontwikkeling van het internationale concurrentievermogen.
Op weg naar een sterke, toekomstbestendige retail Toekomstscenario’s.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Crowdfunding.
Diversiteit & Inclusie
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Spelregels Digitale stad
Natuurvoeding heeft levenskracht

Persoonlijk Leiderschap
Gooistroom (de naam staat nog niet vast: Gooise Energie?)
Plaats, datum bijeenkomst
Gebiedscoöperatie Westerkwartier
Wij zijn ‘One PPG’ Ons doel We protect and beautify the world
Transcript van de presentatie:

Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische consumptie en ondernemerschap!

Waarom Boer Burger Coöperaties? Omdat we er in geloven dat dit type initiatieven: - door hun lokaal en regionaal sterke verbindingen - een krachtig middel zijn in de uitbreiding en ontwikkeling - van de biologische teelt, - de consumptie daarvan - en de afstemming daartussen.

Allereerst hebben we Boer Burger Initiatieven in Nederland opgezocht. We zien grofweg 3 typen: 1.Boeren coöperaties die afzet zoeken. 2.Burger coöperaties die inkoop zoeken. 3.Commerciële partijen die boeren producten en burgerconsumptie met elkaar verbinden.

1.Boerencoöperaties die afzet zoeken.

2. Burger coöperaties die boeren producten zoeken

3. Commerciële partijen die boerenproducten en burgerconsumptie met elkaar verbinden. LOKAAL STREEK LANDELIJK LANDELIJK EN INTERNATIONAAL

Veel voorkomende knelpunten bij dergelijke initiatieven: - welke juridische structuur gebruik je? - hoe kom je aan voldoende afzetmogelijkheden om met de coöperatiemarge de kosten van gezamenlijke marketing, logistiek en ICT te dekken? - hoe regel je die marketing/promotie, logistiek en ICT het beste? - hoe financier je dit alles misschien nog op andere manieren?

We vonden ook partijen die Boer Burger Coöperaties willen bevorderen:

Wat voegen wij als Bio1000 werkgroep hieraan toe? Van de collectieven die succesvol en / of meer dan 10 jaren bij elkaar zijn, kunnen we leren dat er gemeenschappelijk gedragen waarden nodig zijn om ‘het vuur / de passie erin te houden’. We stellen voor een WAARDEN INDEX in het leven te roepen waaraan de verschillende initiatieven worden getoetst en de best uitkomende als voorbeeld in de schijnwerpers staan en navolging zullen oogsten.

Waardenindex ….. TOP-TIEN van centrale waarden die ons kunnen brengen tot systeemverandering:

ECHTHEID EEN PUUR BIOLOGISCH PRODUCT VOOR IEDEREEN UIT DE REGIO EERLIJKHEID ALLEMAAL BIOLOGISCH ETEN VOOR EEN REDELIJKE PRIJS GEZONDHEID VAN EN VOOR MENSEN, LAND EN LUCHT

KWALITEIT METEN EN EENVOUDIG EN TRANSPARANT COMMUNICEREN DUURZAAMHEID DOOR KORTE GESLOTEN KETEN SAMENWERKING VANUIT WELBEGREPEN EIGEN BELANG

SOLIDARITEIT WERKEN EN ONDERNEMEN VANUIT GEDEELD RISICO GELIJKWAARDIGHEID TUSSEN BOEREN ONDERLING EN TUSSEN BOEREN EN BURGERS SAMENREDZAAMHEID DOOR VERBINDING MET LOKALE ENERGIECOÖPERATIES

VERBONDENHEID TUSSEN BOEREN EN BURGERS, TUSSEN STAD EN LAND Een Boer Burger Coöperatie brengt binnen je eigen leefomgeving mensen, biologisch voedsel en aarde tot groei en tot waarde!

We omarmen als werkgroep Boer-Burger-Coöperatie / keten verkorting het statement vanuit BIO 1000: De Boer-Burger-Coöperatie is het begin van een (w)aardegedreven systeemverandering

XekLY&list=UU8Q2dYFPEyTz_a6UyLVjLFQ XekLY&list=UU8Q2dYFPEyTz_a6UyLVjLFQ Bekijk hier een interview met een vertegenwoordiger van een Boer Burger Cooperatie, nl. De Bussumse Groenteclub

What´s (bio)next? Het introduceren van een waarden index om een ranking te kunnen maken van zo oorspronkelijk mogelijke biologische Boer Burger Voedsel initiatieven met een zo kort mogelijke duurzame keten.

Aanbeveling Aan: Bionext en de Overheid Ondersteun Boer Burger Coöperaties omdat zij ruimte geven op ecologisch, sociaal en economisch vlak aan ontwikkelingen en dus waardevolle innovatieplaatsen zijn.

Oproep aan belangstellenden : Geef je op in de stand van BIONEXT als je mee wilt werken in deze werkgroep om een waardenindex vast te stellen en deze te introduceren in de markt. Geef je op in de stand van BIONEXT als je ideeen hebt om het vergroten van het aantal Boer Burger Cooperaties verder te kunnen stimuleren. Geef je op in de stand van BIONEXT als je enthousiast bent om deel te nemen aan een Boer Burger Cooperatie bij jou in de buurt of als je er zelf een zou willen starten.