De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzy men. VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzy men. VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzy men

2 VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!

3 Filmpje Filmpje spijsverteringsstelsel.

4 Spijsverterings enzymen. Grote biomoleculen moeten worden afgebroken tot kleine bouwstenen. HIERVOOR ZIJN ENZYMEN NODIG (spijsverteringsap)  Koolhydraten -> Monosaccaharide Animatie werking van enzymen Animatie werking van enzymen  Eiwitten -> aminozuren  Lipiden -> glycerol en vetzuren

5 Spijsverterings enzymen. vertering van koolhydraten Vertering van koolhydraten begint in de mond Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel (amylose) in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. In de twaalfvingerige darm wordt opnieuw amylase toegevoegd. Dat is pancreas amylase uit het pancreassap. Mechanische vertering

6 Spijsverterings enzymen. vertering van eiwitten Vertering van eiwitten begint in de maag voedseldelen maagportier vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren vrijkomen maagsap pepsinogeenpepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. Chemische vertering

7 Spijsverterings enzymen. vertering van vetten Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm In de twaalfvingerige darm monden 2 buisjes uit waardoor de spijsverteringssappen worden aangevoerd. 1. Alvleesklier met Pancreassap ◦Neutraliseert als eerste het maagsap. Bevat een enzym (lipase) dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren 2. Gal/Lever ◦Een bruingroene bittere vloeistof gemaakt in de lever en bewaard in de galblaas. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels (= een emulsie) waardoor de enzymen er beter bij kunnen. Toevoegingen

8 Spijsverterings enzymen. vertering van vetten Vertering van vetten begint in de twaalfvingerige darm

9 Spijsverterings enzymen. De laatste stap, in de darmen. Papil van Vater, toevoegingen van darmsap. (darmsap bevat o.a. maltase, sacharase en peptidasen) Koolhydraten, laatste verkleining tot de monosaccharide (glucose). Eiwitten, laatste verkleining tot aminozuren. Vetten, de toevoeging uit de alvleesklier en gal verkleinen het vet tot glycerol en vetzuren. Laatste chemische vertering Darm peristaltiek: * Monomeren worden opgenomen door cellen en afgegeven aan het bloed. Filmpje werking enzymen

10 Spijsverterings enzymen. koolhydraten

11 Spijsverterings enzymen. eiwitten

12 Spijsverterings enzymen. vetten Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Lipase Vet Vetzuren en Glycerol Vetten (lipiden) Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen = Triglyceride

13 Spijsverterings enzymen. Tip: Corpus reis door de mens Tabel blz. 121 Opdracht 26 t/m 33 blz. 121


Download ppt "Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzy men. VAN MOND TOT KONT Schrijf de stappen op!"

Verwante presentaties


Ads door Google