De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze."— Transcript van de presentatie:

1 BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze

2 Wat gaan we doen? Filmpje Koolhydraten, eiwitten en vetten
Sportdranken Slangenspel Mijn lijfstijl, mijn keuze.

3 Filmpje https://www.youtube.com/watch?v=gNPvrEbbYfI
Mijn lijfstijl, mijn keuze.

4 KOOLHYDRATEN Belangrijkste energiebron Opslag in lever en spieren
Onvoldoende voorraden Koolhydraatrijke voeding: - brood, pasta, bananen Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron, zeker tijdens langdurige of intense inspanningen. In ons lichaam worden koolhydraten opgeslagen in de lever en de spieren maar de opslagcapaciteit is beperkt. Wanneer de koolhydraatvoorraden niet kunnen voldoen aan de vraag naar koolhydraten dan zijn de gevolgen: vermoeidheid, verminderd prestatievermogen, verminderde zin om te trainen en een verminderde weerstand. Koolhydraatrijke voeding: brood (met zoet beleg), pasta, bananen. Mijn lijfstijl, mijn keuze.

5 EIWITTEN Normaal geen brandstof (tekort aan koolhydraten)
Opbouw en herstel spieren Eiwitrijke voeding: - yoghurt, ei, bruin brood, vlees en kip Eiwitten worden normaal gesproken niet als brandstof gebruikt. Wanneer er een tekort aan koolhydraten in het lichaam is worden eiwitten pas gebruikt als brandstof. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren, dus na het sporten is het belangrijk om eiwitten te eten. Eiwitrijke voeding: bijvoorbeeld yoghurt, ei, bruinbrood, vlees en kip. Eiwitten zijn met name van belang als bouwstof, ze zijn onmisbaar voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Dit gaat dan ook ten koste van het spierweefsel. Omdat bij sporters soms toch eiwitten gebruikt worden als energiebron (en voor spieronderhoud en –opbouw), is de behoefte aan eiwitten bij sporters iets verhoogd. Voedingsmiddelen met veel eiwitten zijn: vlees, vis, ei, melkproducten, gevogelte, brood, noten en peulvruchten. Mijn lijfstijl, mijn keuze.

6 VETTEN 70% energie in rust Bescherming van organen Isolerend
Verzadigde en onverzadigde vetten Tijdens welke activiteiten verbruik je de meeste vetten? Verzadigde vetten: koekjes, chocolade, roomboter en gebak Onverzadigde vetten: vis, noten, mayonaise, olijfolie Mijn lijfstijl, mijn keuze.

7 SPORTDRANKJES ½ tot 1 liter vocht 2 uur voor het sporten
Isotone sportdrank Versnellen vochtopname Kramp en vermoeidheid voorkomen Isotone sportdrankjes: versnellen de vochtopname 2 uur voor het sporten is het aan te raden om veel vocht op te nemen (1/2 tot 1 liter). Het lichaam moet tijdens het sporten vrij zijn van vloeistoffen en/of vast voedsel in de maag. Als het spierstelsel werkt, wordt het darmstelsel ‘uitgeschakeld’. Tijdens sporten is voldoende vocht in de spieren belangrijk om krampen en vermoeidheid te voorkomen. Mijn lijfstijl, mijn keuze.

8 SPORTENERGIEDRANKJES
Hypertone sportdrank Suikers: lege calorieën Vermindert vochtopname Meer risico op maag- en darmproblemen Wordt afgeraden vóór sportactiviteit Bij sportactiviteiten langer dan 1,5 uur Binnen 2 uur na de activiteit Niet voor sportactiviteit omdat deze drankjes je maag aan het werk zetten je wil tijdens sportactiviteiten dat je lichaam aan het werk gezet wordt. Mijn lijfstijl, mijn keuze.

9 VOOR, TIJDENS EN NA HET SPORTEN
Isotone dranken, voor inspanning Water of isotone dranken, tijdens inspanning Hypertone dranken, na inspanning Vloeibare koolhydraten worden sneller opgenomen dan bijvoorbeeld brood of pasta Mijn lijfstijl, mijn keuze.

10 Slangenspel Mijn lijfstijl, mijn keuze.

11 Mijn lijfstijl, mijn keuze!


Download ppt "BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze."

Verwante presentaties


Ads door Google