De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012 Corinne van Acht –sportdiëtist Voedingsadviesbureau Food and Wellness.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012 Corinne van Acht –sportdiëtist Voedingsadviesbureau Food and Wellness."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012 Corinne van Acht –sportdiëtist Voedingsadviesbureau Food and Wellness

2 Corinne van Acht, sportdiëtist • Lid VSN • Lid NVD • Olympisch Netwerk Noord-Holland

3 Inhoud presentatie: -Wat is de rol van voeding bij sport? -Timing van de maaltijden; -Voorbeelddagmenu van een 14-jarige jongen; -Beantwoorden van vragen;

4 Wat is de rol van voeding bij sport? Voeding is de benzine van jouw motor!

5 Bedreigingen: • Vermoeidheid / futloos/< eetlust • Duizeligheid/krachtverlies • Concentratie verlies • Minder weerstand • Maag/darm klachten • gewichtsschommelingen • Vertraagde groei • Stress fracturen • Verstoorde menstruatie bij meisjes

6 Crash!

7 APK voor sporters

8 Inhoud APK: • Training • Mentaal • Omgevingsfactoren • Materiaal • Lichaam/gezondheid • Voeding

9 Kansen door: • Goede basis voeding • Timing maaltijden • Optimale vocht voorziening • Herstelvoeding na inspanning • Optimaal lichaams vet%

10 De winst: • Meer rendement trainingsarbeid • Snel herstel • Goede weerstand • Verbetering concentratie

11 Sportvoeding:

12 De basis:

13 Koolhydraatrijk: • Brood, ontbijtgranen, beschuit, crackers,krentenbrood, • Aardappelen,rijst,pasta’s,wraps • Peulvruchten • Fruit/fruitsappen • Voedingsbiscuits/rijstwafels/eierkoeken

14 Eiwitrijk: • Vlees of vleesvervangers • Vleeswaren • Kaas • Ei • Melk/yoghurt/kwark • Vis • Eiwitpoeders

15 KINDEREN 4-12 JAAR TIENERS en volwassenen JAAR BROOD3-5 sneetjes *5-8 sneetjes* AARDAPPELEN1-4 stuks * ( gram) 4-6 stuks* ( gram) GROENTEN2-3 groentelepels * ( gram) 3-4 groentelepels * ( gram) FRUIT1-2 vruchten* ( gram) 2 vruchten* (200 gram) MELK EN MELKPRODUCTEN HALFVOL EN MAGER 2-3 glazen ( ml) 2-3 glazen ( ml) KAAS½ -1 plak (10-20 gram) 1-2 plakken (20-40 gram) VLEES, VIS, KIP, EI, TAHOE,TEMPE gram rauw (50-75 gram gaar) 100 gram rauw (75 gram gaar) VLEESWAAR½-1 plak (10-15 gram) 1-2 plakken (15-30 gram) HALVARINE/MINARINE5 gram (per sneetjes brood) 5 gram (per sneetje brood) MARGARINE VOOR BEREIDING15 gram (1 eetlepel) 15 gram (1 eetlepel) VOCHT11/2 liter + extra verliezen

16 -3 maaltijden en 3 tussendoortjes; -Benut de pauzes op school/werk; -Direct uit school: vocht en < maaltijd; -Eet 1-2 uur voor de training; -Aanvang training: water/dorstlesser; -Evt. tijdens training: water/dorstlesser; -0,5 uur na training: vocht met kh en eiwit; -Binnen 2 uur na training KH maaltijd; Advies timing maaltijden en dranken:

17 Extra energieverbruik: Rugby: +/- 10 kcal/kg/uur • 60 kg: 660 kcal • 70 kg: 770 kcal

18 500 kcal extra = 2 sneden brood 2x 85 = 170 kcal Halvarine 2x 20 = 40 kcal Kaas 30+ = 55 kcal Jam = 35 kcal Glas hv melk = 110 kcal Flesje dorstlesser = 75 kcal

19 Of andere keuzes???? • Flesje energydrink met 1 Mars; • 1 bakje frites ( gram); • 1 Mc Flurry Rolo; • 1 Big Mac; • 2 longdrink glazen frisdrank of vruchtensap • 1 pakje Sultana en glas frisdrank; • 2 gevulde koeken; • 1,5 saucijzenbroodje.

20 Soorten dranken: • Water/thee/melkproducten/vruchtensap • Beperk gebruik frisdrank/pepdrank • Geen alcohol • Voor/tijdens inspanning: • Rehydratie sportdrank < 8gr kh • Na inspanning: • Energy sportdrank > 8 gr kh • Hersteldrank (eiwit + koolhydraten)

21 Soorten sportdrank Hypotoon (b.v. (sport)water)  Concentratie mineralen en suikers < bloed  Functie: vocht aanvullen tijdens kort sporten Isotoon: dorstlesser ( b.v. AA isotone, Extran Refresh)  Concentratie mineralen en suikers = bloed  Functie: snel vocht aanvullen en bloed niet verdunnen Hypertoon: energiedrank ( b.v. AA high energy, Extran Refresh Orange)  Concentratie mineralen en suikers > bloed  Functie: energie aanvullen tijdens zeer lang/ intensief of na sporten

22 Voorbeelddagmenu 14 jarige jonge rugby-er (ong m – 52 kg) Ontbijt: uur 1-2 sneden bruin of volkoren brood besmeerd met dieethalvarine Belegd met niet te vette vleeswaren, 40+ kaas of zoet beleg 1 glas halfvolle melk OF 1 schaaltje halfvolle melk of magere yoghurt met 5-6 eetlepels ontbijtgranen In de loop van de ochtend (kleine pauze op school): uur: Flesje water 2 sneetjes bruin of volkorenbrood besmeerd met dieethalvarine Belegd met niet te vette vleeswaren of 40+ kaas Tweede broodmaaltijd, grote pauze op school: uur 3-5 sneden bruin of volkoren brood besmeerd met dieethalvarine Belegd met 2x niet te vette vleeswaren en/of 40+ kaas Thee met suiker of vruchtensap of melkproduct Loop van de middag, voor de training: uur 1 pakje yoghurtdrank of knijpfruit of magere chocolademelk Plak ontbijtkoek of Snelle Jelle of eierkoek of evergreen of Sultana water/thee/frisdrank Warme maaltijd (tussen 2 trainingen in): 4-6 opscheplepels rijst of pasta Flinke portie groenten (evt. in saus verwerkt) (4 opscheplepels: 200 g) 1 portie 100 gram vlees, kip, vis; 2-3 sauslepels magere saus OF Maaltijdsalade bestaande uit koude gekookte pasta of rijst, Verschillende soorten sla, tomaat, komkommer en andere soorten rauwkost 100 gram kipfilet, stukjes kaas en pijnboompitjes OF 2 Wraps of tortilla’s gevuld met 125 mager rundergehakt, tomat, ui, salsasaus Komkommersalade OF 2 pannenkoeken met poedersuiker of ander zoet beleg In de loop van de avond: Na de training: (binnen 1 uur): schaaltje magere yoghurt of magere kwark met vers fruit Drank: water, thee, sap, frisdrank 1 portie fruit Drink tijdens en na de training: water of isotone sportdrank en daarnaast 1,5 liter vocht per dag.

23 Voedingssupplementen:

24 Vitamines en mineralen: Verhogen prestatie alleen bij tekort! Risico-groepen: • > 2 uur per dag sporten; • kleine eters; • energiebeperkte diëten; • gebruik vegetarische voeding. -> Laat je voeding berekenen door een sportdiëtist! ->Gebruik zelfstandig nooit meer dan % van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

25 Voeding tijdens inspanning: • Vocht: ml per 15 min • Koolhydraten: gram per uur

26 Voeding na inspanning: • Herstel is de voorbereiding van de volgende training of wedstrijd! • Binnen 2 uur: maaltijd met koolhydraten en eiwit; • Vocht aanvullen: 150% van verloren vocht

27 Voorbeeld herstel: Direct na de inspanning: 500 ml koolhydraatrijke of herstel drank 500 – 1000 ml water of dorstlesser Binnen twee uur na de inspanning: 3 sneetjes bruin brood besmeerd met dieethalvarine en hartig of zoet beleg 1 banaan 1 schaaltje magere vruchtenyoghurt of -kwark Of Warme maaltijd: pasta/rijst/aardappelen groenten/vlees/vruchtenkwark

28 Vergoeding sportdietist: -Bij bepaalde status NOC/NCF; -Diverse aanvullende verzekeringen; -Zelf betalen analyse en advies 150 Euro (2 consulten + uitgewerkt advies); -Geen verwijsbrief nodig, wel graag gegevens sportarts of keuringen;

29 Zijn er nog vragen?


Download ppt "Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012 Corinne van Acht –sportdiëtist Voedingsadviesbureau Food and Wellness."

Verwante presentaties


Ads door Google