De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Communicatieproblemen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Communicatieproblemen"— Transcript van de presentatie:

1 Communicatieproblemen
Thema 3 Communicatie Communicatieproblemen

2 Problemen in de communicatie
Wanneer de zender de boodschap niet goed kan overdragen en/of de ontvanger de boodschap niet begrijpt zoals de zender hem bedoeld heeft. Interpreteren / selectief-actief luisteren / controleren van de vraag.

3 Problemen die effectieve communicatie in de weg staan.
Verschil in achtergrond en gewoonten, Vertalen van de boodschap, Beperking van onze zintuigen en/of spraakorgaan, Begrijpen van de boodschap, Ruis.

4 Problemen door verschil in achtergrond en gewoonten.
Referentiekader Normen en waarden De onderwerpen waar je over praat, andere interesses, manier van praten, soort werk, cultuur etc.

5 Vertalen van de boodschap.
De zender gebruikt woorden waarvan de ontvanger de betekenis niet kent. De zender gebruikt heel persoonlijke woorden. (subjectieve communicatie) De intonatie van de zender zorgt voor de onduidelijkheid. (interpreteren)

6 Beperking van onze zintuigen en/of spraakorgaan.
Gebruik van de zintuigen. Beperkingen van de zintuigen.

7 Begrijpen van de boodschap.
Interpreteren van de boodschap. De ontvanger geeft een andere (emotionele) betekenis aan de woorden van de zender. De ontvanger geeft een eigen invulling aan de woorden van de zender.

8 Ruis (Tijdens de communicatie)
Externe ruis: zaken die van buitenaf de communicatie verstoren. * telefoon, door elkaar praten, lawaai op de achtergrond etc. Interne ruis: alle vormen van ruis die met de zender of ontvanger zelf te maken hebben. * hoofdpijn, slecht geslapen etc.

9 Communicatieschema Ruis: Ruis: Ruis: Storing van Storing van Storing van binnenuit. buitenaf. binnenuit. Zender Boodschap Ontvanger


Download ppt "Communicatieproblemen"

Verwante presentaties


Ads door Google