De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 De eerste presentatie voor Nederlands. 2 Het is de bedoeling, dat je tijdens een college de meeste gegevens van het scherm overneemt! Ook wat er “omheen”

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 De eerste presentatie voor Nederlands. 2 Het is de bedoeling, dat je tijdens een college de meeste gegevens van het scherm overneemt! Ook wat er “omheen”"— Transcript van de presentatie:

1 1 De eerste presentatie voor Nederlands

2 2 Het is de bedoeling, dat je tijdens een college de meeste gegevens van het scherm overneemt! Ook wat er “omheen” wordt verteld is van belang. Veel succes! Ook wat er “omheen” wordt verteld is van belang. Veel succes!

3 3 Een inleiding

4 4 Definitie: Communicatie is het op de één of andere manier overbrengen van gegevens (de boodschap)

5 5 Praten, onderuit gezakt zitten, bleek worden, een brief schrijven....op de één of andere manier … (a) verbaal: non-verbaal: met woorden zonder woorden Voorbeelden:

6 6...op de één of andere manier … (b) mondeling: schriftelijk: Voorbeelden: De krant, een fluitende bouwvakker op de steiger, een pictogram, een lesgevende leraar de boodschap gaat ‘letterlijk’ via de mond de boodschap is geschreven, getekend, enz.

7 7...op de één of andere manier … (c) eenzijdig: tweezijdig: directe reactie van ontvanger is niet mogelijk er is een wisselwerking mogelijk Voorbeelden: Beoordelingsgesprek, een preek, een bouwtekening, telefoongesprek

8 8 Noem een communicatieve situatie, die Verbaal, mondeling, eenzijdig is; non-verbaal, mondeling, tweezijdig is; non-verbaal, schriftelijk, eenzijdig is; verbaal, schriftelijk, tweezijdig is. Verbaal, mondeling, eenzijdig is; non-verbaal, mondeling, tweezijdig is; non-verbaal, schriftelijk, eenzijdig is; verbaal, schriftelijk, tweezijdig is. Geef aan, welke communicatieve situatie van toepassing is: Het maken van een lijntekening. Het lezen van een stripverhaal Luisteren naar de nieuwslezer op de radio Het maken van een lijntekening. Het lezen van een stripverhaal Luisteren naar de nieuwslezer op de radio

9 9 Communicatie - model ZENDER ONTVANGER BOOD- SCHAP FEEDBACK R U IS R U IS R U IS R U IS

10 10 Communicatie - model ZENDER ONTVANGER BOOD- SCHAP

11 11 Communicatie - model De zender:spreker schrijver De ontvanger:luisteraar lezer De boodschap:tekst, muziek, een foto, tekening, pictogram, enz.

12 12 De zender heeft met zijn boodschap meestal een doel. Communicatiedoelen: informerend opiniërend activerend amuserend

13 13

14 14

15 15 Communicatie - model ZENDER ONTVANGER BOOD- SCHAP FEEDBACK Feedback: non-verbale “terugkoppeling” bijvoorbeeld door lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, gebarentaal, enz.

16 16 Communicatie - model ZENDER ONTVANGER BOOD- SCHAP FEEDBACK R U IS R U IS R U IS R U IS RUIS IS :... Zie verder

17 17 Ik versta je helemaal niet!

18 18 Communicatie - model Oorzaken van ruis: Lawaai Afleiding Doofheid Spraakgebrek Vlekken in een agenda ( zie hierboven...) Enz. Deze vorm van ruis heet EXTERNE RUIS !!

19 19 Communicatie - model Deze externe ruis is dus een verstoring van buiten af. Let er wel op, dat ook doofheid of een spraakgesprek dus behoort tot de externe ruis! ! WAT IS DAN INTERNE RUIS ??

20 20 H.G. Smit

21 21 Dit is een schilderij van mijn moeder.

22 22 Communicatie - model Hier was dus sprake van ruis. Toch was er geen lawaai, geen afleiding! Wat dan wel? De boodschap is meerduidig (ambigu, polyinterpretabel) Dit noemen we interne ruis: de “fout”zit in de boodschap zelf!

23 23 Communicatie - model ZENDER ONTVANGER BOOD- SCHAP FEEDBACK R U IS R U IS R U IS R U IS = filter Bij een FILTER wordt de boodschap bewust tegengehouden (door zender of ontvanger), bijvoorbeeld wanneer iets te moeilijk is of wanneer je iets niet hoeft te horen.

24 24 Oké, kijk dan maar even …...

25 25 Een volgende keer …...

26 26 DE INHOUDSOPGAVE Het is in WORD gemakkelijk om een zgn. automatische inhoudsopgave te laten genereren. Bij veranderingen in de tekst (bijvoorbeeld een illustratie toevoegen) verandert ook de inhoudsopgave.

27 27 PAGINA-OPMAAK MET HOOFDSTUKINDELING EN ILLUSTRATIES PAGINA-OPMAAK MET HOOFDSTUKINDELING EN ILLUSTRATIES

28 28 Voorbeeld van een Koptekst


Download ppt "1 De eerste presentatie voor Nederlands. 2 Het is de bedoeling, dat je tijdens een college de meeste gegevens van het scherm overneemt! Ook wat er “omheen”"

Verwante presentaties


Ads door Google