De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sturen op Welzijn: veranderaanpak gemeenten VraagsturendVraagvolgend Controleren Co-creëren Berkelland Almere Emmen Revisited Peel en Maas Utrecht Wijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sturen op Welzijn: veranderaanpak gemeenten VraagsturendVraagvolgend Controleren Co-creëren Berkelland Almere Emmen Revisited Peel en Maas Utrecht Wijk."— Transcript van de presentatie:

1 Sturen op Welzijn: veranderaanpak gemeenten VraagsturendVraagvolgend Controleren Co-creëren Berkelland Almere Emmen Revisited Peel en Maas Utrecht Wijk bij Duurstede Enkhuizen Deventer

2 Opmerkingen Een model is altijd een versimpelde, statische weergave van de werkelijkheid. Terwijl de werkelijkheid altijd in beweging is. Dus dit is per definitie ‘grote sprongen’, ‘kort door de bocht’ etc. Toch graag een ‘foto’ willen maken van de situatie nu: sturen op welzijn temidden van alle transities. Er is geen goed of fout: voor alle keuzes is iets te zeggen. Ons doel is inzicht geven in keuzes die je kunt maken en welke bewegingen gemeenten maken. Natuurlijk is het niet 100% zwart-wit: ook de meest vraagsturende gemeenten voeren gesprekken met partners en laten ruimte voor burgerinitiatieven. Het gaat meer om de ‘zwaartepunten’. Deze resultaten gelden voor sociaal domein, en dan meer specifiek: welzijn. Op andere domeinen kunnen de keuzes heel anders liggen (binnen één gemeente)!

3 Vraagsturend: gemeente bepaalt (mede) de maatschappelijke opgaven/ gemeente zit aan het roer bij het ophalen of definiëren van de maatschappelijke opgaven. Vraagvolgend: met name de samenleving (burgers, instituties) bepaalt de maatschappelijke opgaven. Co-creëren: behelst leidende principes als sturen op effecten, samen aan de oplossing werken, werken op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en ‘gunnen’. Cruciaal voor succes: gedeelde visie op bestuurlijk niveau, vertrouwen op persoonlijk niveau. Controleren: behelst leidende principes als sturen op output, vastleggen, evt. benutten van je machtspositie. Toelichting begrippen


Download ppt "Sturen op Welzijn: veranderaanpak gemeenten VraagsturendVraagvolgend Controleren Co-creëren Berkelland Almere Emmen Revisited Peel en Maas Utrecht Wijk."

Verwante presentaties


Ads door Google