De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veiligheid Vakleer 24-02-14 L. van der Meer. Wat gaan we bespreken?  Warenwet en VWA  HACCP  ARBO  Bederf en besmetting  Conserveren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veiligheid Vakleer 24-02-14 L. van der Meer. Wat gaan we bespreken?  Warenwet en VWA  HACCP  ARBO  Bederf en besmetting  Conserveren."— Transcript van de presentatie:

1 Veiligheid Vakleer L. van der Meer

2 Wat gaan we bespreken?  Warenwet en VWA  HACCP  ARBO  Bederf en besmetting  Conserveren

3 VWA  (Nieuwe) Voedsel en Waren Autoriteit  Bewaakt de hele keten van grondstof naar eindproduct  Beschermt ons tegen onveilige producten

4 VWA  Onafhankelijk  Zorgt voor gezondheidsbescherming van mens en dier  Houdt toezicht op en signaleert zaken betreffende: -Consumentenbescherming -Volksgezondheid -Diergezondheid -Dierenwelzijn

5 VWA  3 Hoofdtaken:  1 Toezichthouden: -Het onaangekondigd bezoek brengen aan een bedrijf. Inspectie op inrichting en hygiëne maar ook de temperatuur van levensmiddelen -2 Risico beoordeling en onderzoek: - Tijdens een bezoek kunnen er monsters mee worden genomen. -3 Risico communicatie: -Er kunnen maatregelen getroffen worden als er iets niet in orde is. Denk aan mondelinge of schriftelijke waarschuwingen, proces verbaal, sluiten van bedrijf. -Voedsel waren autoriteit sluit 23 zakenVoedsel waren autoriteit sluit 23 zaken

6 Warenwet  Bestaat al sinds 1919 en is al meerder malen aangepast  De warenwet is een soort basiswet.  De details van deze wet zijn uitgewerkt in zogenaamde besluiten en verordeningen.  Heeft als doel:  1 beschermen van de volksgezondheid  2 bevorderen van de eerlijkheid in de handel  3 beschermen van de veiligheid van de consument

7 HACCP  Waar staat het voor?  Hoe is het ontstaan: - In de jaren 60 op verzoek van de NASA

8 HACCP  De HACCP principes:  Inventariseren van de gevaren  Benoemen van de gevaren  Nagaan welke maatregelen er mogelijk zijn om het gevaar te beheersen (Analysis)  De kritische beheers punten (Critical Control Points) vaststellen.  Per CCP de kritische grenzen aangeven.  Vaststellen hoe de CCP`s bewaakt worden.  De correctieve acties vastleggen per CCP  Documentatie en registratie bijhouden.

9 Hazard Analysis  Microbiologische gevaren  Chemische gevaren  Fysische gevaren

10 Analysis  Inschatten van de risico`s

11 Critical Control Points  De gevaren zijn benoemd.  Nagaan op welke wijze deze gevaren worden voorkomen.

12 HACCP

13 Hygiëne code

14 Arbo wet  Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht te zorgen voor: -Een veilige werkomgeving -Een ontruimingsplan -Veilige machines en apparaten -Goede instructie voor het gebruik van gevaarlijke machines -Goede instructie voor het gebruik van gevaarlijke stoffen -Scholing van personeel om veilig te kunnen werken  Werknemers zijn verplicht: -Werk instructies op te volgen -Gevaarlijke situaties te melden

15 Bederf en besmetting  Bederf is de afbraak van voedingsmiddelen.  Begint in het klein en is vaak niet te zien.  Vooral micro organismen zijn hier schuldig aan.

16 Macro - organismen  Ongedierte zoals: muizen, ratten, vliegen, wespen, torren, mieren, kakkerlakken enzovoort.  Deze leven veel op plaatsen waar mensen ook zijn.  Wij zorgen voor goede leefomstandigheden voor ze  Eten kan worden aangevreten, bevuild of besmet raken.  Zorg voor zo weinig mogelijk gaten en kieren in de werkruimte.

17 Parasieten  Deze rekenen we ook tot de macro organismen  Deze leven in of op andere organismen, waaraan ze voedsel onttrekken  Te verdelen in 2 groepen: -1. Leven op het lichaam: schurftmijt, luizen en vlooien. Brengen geen ziekte over via het voedsel. -2. Leven in het lichaam: de volgende zijn belangrijk

18 De spoelworm  Legt eitjes in de dunne darm  Eitjes komen met de uitwerpselen naar buiten, nu ontwikkelen ze zich tot kleine larfjes.  Mensen kunnen vooral besmet worden door het eten van rauwe groenten en fruit.  Ziektebeeld: buikpijn, gebrek aan eetlust, moeheid, onregelmatige stoelgang. Ook kun je longontsteking oplopen.

19 De trichine  Klein wormpje wat alleen zichtbaar is onder de microscoop  Komt alleen voor in varken/wild zwijn.  Zitten in darmkanaal van knaagdieren. Deze besmetten het voer van de varkens.  Ze nestelen zich in het middenrif. Dit kan aanleiding geven tot ernstige ziekten en verlammingen.  Door vlees goed te verhitten overleven trichinen het niet.

20 De lintworm  In spierweefsel van slachtdieren nestelt zich de blaasworm  In deze blaasworm ontwikkeld zich de kop van de lintworm.  Door onvoldoende verhitting (minimaal 65) kan een lintworm zich in het menselijke lichaam ontwikkelen.  Ziektebeeld: vermageren, bloedarmoede, constant hongerig.

21 Haringworm  Komt vooral voor in haring maar ook andere vissoorten.  Leven in darmkanaal van de vis.  Ziektebeeld: ernstige ontsteking darmwand  Kunnen worden gedood door: Bevriezen, verhitten, zouten.

22  Parasiet in de hersenen na het eten van rauwe slang Parasiet in de hersenen na het eten van rauwe slang

23 Conserveren  Koelen – vermeerdering enzymen wordt geremd  Vriezen  Verhoogde temperatuur – ziekteverwekkers worden gedood  Pasteuriseren – met stoom verhit tot 70 a 80 C  Koken  Steriliseren – kort verhitten boven 100 C  Drogen

24 Conserveren  Toevoegen van stoffen: -Veranderen van zuurtegraad (azijn toevoegen) -Roken -Alcohol – vruchten (vaak in combinatie met suiker -Suiker – bijvoorbeeld bij vruchten -Zout – Pekel -Zuurstof verwijderen – gasverpakkingen / vacumeren

25  Video Video

26 Huiswerk  Opdracht 43 t/m 59 en 66 t/m 80  Meenemen goe 4/5


Download ppt "Veiligheid Vakleer 24-02-14 L. van der Meer. Wat gaan we bespreken?  Warenwet en VWA  HACCP  ARBO  Bederf en besmetting  Conserveren."

Verwante presentaties


Ads door Google