De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan."— Transcript van de presentatie:

1 § 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan moet houden. © Noordhoff Uitgevers 2012

2 Consumentenrecht Als de consument iets koopt van een handelaar, geldt het consumentenrecht - zowel voor de koper als voor de verkoper. Het consumentenrecht bestaat uit regels om de koper te beschermen. De koper heeft recht op een deugdelijk product. Dit is een product dat bij normaal gebruik naar behoren functioneert. © Noordhoff Uitgevers 2012 § 1.2 Sta je samen sterker?

3 De Warenwet verbiedt de verkoop van levensmiddelen en andere producten die een gevaar vormen voor je gezondheid of veiligheid. De Warenwet schrijft voor dat de juiste productinformatie op de verpakking staat vermeld. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) houdt toezicht op de naleving van de Warenwet. © Noordhoff Uitgevers 2012 Consumentenrecht § 1.2 Sta je samen sterker?

4 Consumentenrecht De Wet productaansprakelijkheid stelt de producent aansprakelijk wanneer een gebrekkig product schade veroorzaakt (bijvoorbeeld waterschade die ontstaat door een lekkende kraan). © Noordhoff Uitgevers 2012 § 1.2 Sta je samen sterker?

5 Consumentenrecht Verkoop aan huis noem je colportage. De Colportagewet beschermt de consument tegen aankopen waar je van tevoren niet goed over hebt kunnen nadenken. Deze wet geldt bij: - verkopen aan de deur - een verkoopdemonstratie tijdens bus of bootreis - thuisverkopen © Noordhoff Uitgevers 2012 § 1.2 Sta je samen sterker?

6 Consumentenrecht Aankopen via internet, de telefoon of via een bestelbon zijn aankopen op afstand. De speciale regels die hier voor gelden staan in de Wet koop op afstand. Je hebt bijvoorbeeld recht op een bedenktijd van zeven werkdagen en je moet de algemene voorwaarden van de verkoper kunnen inzien. © Noordhoff Uitgevers 2012 § 1.2 Sta je samen sterker?

7 De Consumentenautoriteit van het ministerie van Economische Zaken houdt toezicht op de naleving van het consumentenrecht. Haar doel is eerlijke handel tussen bedrijven en consumenten. De Consumentenautoriteit heeft een website ConsuWijzer.nl met praktisch advies over de rechten van consumenten. © Noordhoff Uitgevers 2012 Consumentenautoriteit § 1.2 Sta je samen sterker?

8 Consumentenorganisaties Consumentenorganisaties komen op voor de belangen van consumenten. Consumentenorganisaties geven: - voorlichting over de rechten die consumenten hebben. - juridisch advies bij onenigheid met bedrijven waar consumenten klant zijn. - informatie over producten en diensten. © Noordhoff Uitgevers 2012 § 1.2 Sta je samen sterker?

9 Voorbeelden van consumentenorganisaties: - Consumentenbond - Stichting Consument en Veiligheid - Geschillencommissie - Nationale ombudsman - ANWB - ROVER - Vereniging Eigen Huis © Noordhoff Uitgevers 2012 Consumentenorganisaties § 1.2 Sta je samen sterker?

10 Als een product of een bedrijf een keurmerk heeft, is het goedgekeurd door een neutrale instelling. Dat geeft de consumenten meer zekerheid. Er bestaan keurmerken voor allerlei producten en bedrijven, bijvoorbeeld: - touringcarbedrijven - kinderdagverblijven - verhuisbedrijven - verzekeringsmaatschappijen - internetwinkels - enzovoort © Noordhoff Uitgevers 2012 Keurmerken § 1.2 Sta je samen sterker?


Download ppt "§ 1.2 Sta je samen sterker? Om de consument te beschermen is er niet alleen de Consumentenbond. Er zijn ook wetten en regels waar de aanbieder zich aan."

Verwante presentaties


Ads door Google