Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Spijsvertering door enzymen
Wat zijn enzymen?
2
Voedingsmiddelen – Voedingsstoffen
Voedingsmiddelen: alles wat je eet en drinkt Voedingsstoffen: bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn grote moleculen Water, vitamines en mineralen kunnen de darmwand direct passeren Eiwitten, vetten en koolhydraten moeten afgebroken worden = verteren
3
Enzymen Enzymen: stoffen die chemische reacties versnellen
Verteringsenzymen: versnellen afbraak van grote moleculen eiwit, vet, koolhydraat Verteringsenzymen: knippen grote voedingsstoffen in kleinere stukjes Elk enzym is specifiek: kan maar één reactie van één bepaalde stof versnellen
4
Eigenschappen van enzymen
Ze zijn gevoelig voor temperatuur: werken optimaal bij 37 °C Ze zijn gevoelig voor de zuurgraad (pH: hoe zuur is het milieu)
5
Voorbeeld van afbraak maltose
Verteringsenzym maltase splitst maltose in 2x glucose
6
Productie van verteringsenzymen
Speekselklieren: enzym afbraak zetmeel Maag: enzym afbraak eiwit Lever: geen enzym maar wel? Alvleesklier: enzymen afbraak eiwit, zetmeel en vet Dunne darm: enzymen afbraak eiwit en zetmeel
7
Schema van verteringsenzymen
Binas 82F
8
Vertering van zetmeel I
Amylose = zetmeel Cellulose = plantenvezels, celwanden Amylase breekt zetmeel wel af, maar cellulose niet Zoek de verschillen
9
Vertering van zetmeel II
Vertering gaat altijd in stappen Zetmeel = amylose: veel glucose moleculen aan elkaar Maltose : 2 glucosemoleculen aan elkaar Glucose: 1 molecuul, kan de darmwand passeren
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.