De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Jaap van Petegem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Jaap van Petegem."— Transcript van de presentatie:

1 Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Jaap van Petegem

2 Passend Onderwijs…… Samenhangende zaken: –Basisondersteuning –Extra ondersteuning –Organisatie van ondersteuning –Schoolondersteuningsprofiel en Ondersteuningsplan Recht doen aan de leerling

3 Onderscheid tussen basisondersteuning (wat scholen zelf moeten kunnen) extra ondersteuning (waarbij gaat om extra middelen/expertise).

4 Basisondersteuning Niveau basisondersteuning wordt afgesproken binnen het swv; Alle scholen worden daarin (met mensen of middelen) gefaciliteerd; In ieder geval: –Basiskwaliteit (wat van de inspectie moet) –Planmatig werken –Ondersteuningsstructuur in de school –Preventieve en licht curatieve interventies

5 Afspraken in OZKNV Afspraken over niveau van basisondersteuning? Vaststellen van de ondersteuningsbehoefte van de leerling – de leerkracht – de ouders ? Organisatie van de extra ondersteuning? (arrangementen)

6 Bij voorkeur: ( normaal als het kan, speciaal als het moet) zo vroeg mogelijk; zo snel mogelijk; zo dicht mogelijk bij huis; zonder veel gedoe; naar een oplossing en voor thuis én school.

7 Schoolondersteuningsprofiel De (volgens een door het samenwerkingsverband vastgesteld model) omschrijving van de basisondersteuning en de eventuele extra ondersteuning die een individuele school – eventueel in samenwerking met ketenpartners - biedt.

8 Onderwijsbehoeften: een omslag in denken Van moeilijkheden naar mogelijkheden. Van probleemgericht naar aanpakgericht. Van herstellen naar pro-actief handelen. Van over en voor het kind naar met het kind. Van informeren van de ouders naar samenwerken met de ouders.

9 Extra ondersteuning Ondersteuningsbehoefte leerling gaat de draagkracht van de school te boven. Ondersteuningsteam van de school: –stelt ondersteuningsbehoefte vast –bedenkt passend arrangement (ook: SBO of SO) –geeft aan welke extra middelen/expertise nodig is Doel is creatieve, effectieve arrangementen als gevolg van ondernemerschap op school.

10 Arrangeren in plaats van indiceren ARRANGEREN: werkwoord (doen!) Definities: aaneenschakelen, componeren, bijeenbrengen, op het goede spoor zetten, samenhang creëren. Regelen Organiseren Samenstellen Laten ontstaan Afspreken Ordenen Ontwerpen

11 ondersteuningsplan Piramide aan/uit


Download ppt "Basisondersteuning en Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Jaap van Petegem."

Verwante presentaties


Ads door Google