De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade."— Transcript van de presentatie:

1 Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade

2 Wie zijn wij?

3

4 Only one earth: de Kleine Aarde Het beeld van de Apollo 11 maakte duidelijk dat de aarde ons huis was en dat er grenzen waren aan de wijze waarop wij met de aarde omgaan. Dat was ook het idee achter de Kleine Aarde

5 Het voorbeeld: Biosphere Cornwall, de Kleine Aarde als gesloten systeem.

6 Het plan: Leven op de Kleine Aarde Groepen en individuen leven enige tijd zelfvoorzienend c.q. gaan in retraite op de Kleine Aarde. Alles zelf maken, geen voetafdruk Het gaat dan om groepen uit het bedrijfsleven, maar ook scholieren en studenten. Deze groepen moeten alles zelf produceren en maken en krijgen ook duidelijke taken in de vorm van een programma. Voor sommigen kan het verblijf een retraite zijn, waar zij bijvoorbeeld werken aan een boek of een proefschrift.

7 Werkwijze de Kathedraaleconomie Arrangementen: Managementsessies, retraite, duurzaamheidscollege, overspannen ontspannen, anders eten, zoek jezelf broeder, familiebanden herstellen, gezond eten arrangement, etc. Zij bouwen allemaal ook mee.

8 Suggesties

9

10 Voorbeelden van producten 1.Retraite met het MT voor 1 week (maximaal 10 personen). Sessies gericht op verbetering ogrnaisties gekoppeld aan duurzaamheid. 2.MVO retreatite voor de 3.Jongeren retraite voor MBO en HBO studenten (idem). Lessen in duurzaamheid en lessen in de praktijk. Partners: Helicon, HAS. 4.Studenten retratie (idem). Praktijkcentra gericht op ontwikkelen van innovaties die de Kleine Aarde ook weer een broedplaats maken. Partners: TU Eindhoven, bedrijfsleven, Brainport. 5.Individuele werkretraite gericht (proefschrift,, boek e.d.). 6.Retraite mentaal herstel (bijvoorbeeld kleine groepen managers die overspannen zijn). Gericht op denken en doen. 7.Meditatieve retraite (groepen gericht op rust).

11 Een week voor het MT 1.Dag 1. De Bodem. Werken aan de basis van je bedrijf, maar ook lessen in bodemgebruik. 2.Dag 2. Gezond in je vel. Lessen over een gezonde ondernemning, gekoppeld aan gezond eten. 3.Dag 3. Nieuwe energie. Nieuwe visie en missie met lessen over duurzame energie 4.Dag 4. Duurzaam veranderen. Lessen over MVO en nieuwe economie, met aandacht voor innovaties. 5.Dag 5. Een hele klus. Werken aan de impleentatie en een blijvende bijdrage leveren aan onze Kleine Aarde door te werken in het groen.

12 Aanvullende producten 1.Educatie voor scholen (met andere organisaties) 2.Bed and Breakfast. 3.Horeca voor passanten. 4.Samen een dag je eten maken. 5.Samen een dag energieneurtaal leven. 6.Duurzame conferenties.

13 De Kleine Aarde weer als een Icoon van duurzaamheid en Icoon van Boxtel als icoon van duurzaamheid

14 Voordelen voor Boxtel Een unieke voorziening, passend in de omgeving en samenwerkend met talloze organisaties.

15 Wat doen wij voor Boxtel 1.Banen creëren, vooral ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 2.Boxtel op de kaart. 3.Gebruik van lokale leveranciers. 4.Samenwerken en versterken met andere organisaties.

16 Uiteindelijk verwachte aantal banen 1. Horeca 5 fte 2. Trainers 8 fte (inhuur). 3. Onderhoud 5 fte. 4. Directie 1 fte 5. Ondesteuning 3 fte (marketing, secretariaat)

17 Werkwijze : de Kathedraaleconomie 1.Er wordt geen gebruik gemaakt van vreemd kapitaal. Dat is niet beschikbaar, wenselijk en niet duurzaam. 2.Dat houdt in dat we rustig groeien. 3.Bijdragen in tijd en in natura (displays voor bedrijven) 4.Mogelijke een subsidie voor de start (Op-Zuid) in verband met roerende goederen. 5.Geen vergoedingen voor de grond, de winst voor de gemeente is het creëren van banen. Mogelijk omzetafhankelijke huur (ingroeien) 6.Het project is nooit af. 7.Wie geen vreemd vermogen heeft en rustig groeit moet nooit over een grens heen. 8.Geen masterplan, gewoon beginnen. 9.We hebben een aanjager nodig (en die hebben we). Eigenlijk net als de Kleine Aarde vroeger

18 Beperkte risico’s voor de gemeente 1.Geen grote investeringen. 2. Geen vreemd vermogen. 3. Geen nieuwbouw die nagelvast is. 4. Geen overlast voor de burgers.


Download ppt "Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade."

Verwante presentaties


Ads door Google