De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs

Verwante presentaties


Presentatie over: "Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs"— Transcript van de presentatie:

1 Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs
Mutaties Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs

2 Motivatie Voordat we echt ons onderwerp hadden gekozen hadden we alvast een aantal bronnen gezocht die ons leuk leken en waarmee we verder wilde gaan. Met sommige bronnen zijn we niet verder gegaan en met andere wel. Nadat we deze ‘begin bronnen’ hadden verzameld kwamen we tot het onderwerp dat we nu hebben namelijk: Mutaties. We hebben het onderwerp mutaties gekozen met als deelonderwerp mutaties met betrekking tot HIV. We hebben dit onderwerp gekozen omdat we het allemaal een interessant onderwerp vinden. Ook is er nog niet zoveel over bekend wat het nog leuker maakt om er meer over te weten te komen.

3 Virus in het nauw Browns genezing levert nieuwe inzichten op voor de bestrijding van hiv (afb.1). Toch is een preventief vaccin uiteindelijk de beste manier om hiv te bestrijden, daarom wordt er al sinds het begin van de epidemie veel aandacht besteed aan het vinden van zo’n vaccin. Met nieuw onderzoek naar het virus hopen ze ander aangrijpingspunten te vinden voor een vaccin. Om het virus uit de cellen te roken zal er niet één ‘magic bullet’ zijn, maar is waarschijnlijk een combinatie van methodes nodig. Het fundamentele onderzoek is eigenlijk één grote zoektocht naar de zwakke plekken van hiv. Toch wordt er ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe remmers In Rome werd duidelijk dat hiv-remmers meer kunnen dan alleen een bestaande infectie vertragen, ze kunnen namelijk ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van een besmetting. Hoe je het ook wendt of keert er moeten meer hiv-remmers beschikbaar komen Het grootste obstakel daarbij zijn de kosten Alles bij elkaar durft de wetenschappelijke wereld eindelijk voorzichtig optimistisch te zijn Afb. 1 een microscopische foto van het HIV virus VERVOLG!

4 Zit het in de genen?

5 De HIV levenscyclus De periode tussen het binnendringen van het HIV virus in de cel en vervolgens het afgeven van kopieën in de bloedbaan noemen we de levenscyclus van het HIV virus. De levenscyclus van het HIV virus zit zeer ingewikkeld in elkaar. Het bestaat uit vele stadia Afb. 2 De levenscyclus van HIV schematisch weergeven. Het HIV virus begint zijn levenscyclus met het binden aan de gastheercel. Nadat het HIV virus zich heeft gebonden aan de cel en de cel is binnengedrongen komt de inhoud (RNA) van het HIV virus vrij in het cytoplasma. Zodra dit gebeurd is begint een proces genaamd: Reverse transcription, hierbij wordt DNA gevormd. Zodra dit DNA van het hiv-virus wordt ingebouwd in het DNA van de cel, zal het de opdracht gaan geven om kopieën van het HIV virus te gaan produceren en ze af te gaan geven in de bloedbaan. Daarna treedt het proces translatie op en is de levenscyclus van HIV zo goed als aan een einde gekomen. 6

6 Onderzoeksvraag Onderzoeksvraag. Groep. Thema. HIV en mutaties.
Hoofdvraag. Kunnen we het RNA in de kern van HIV veranderen zodat HIV zich niet meer kan ´binden´ aan ons DNA? Deelvraag 1. Kunnen we RNA / DNA veranderen? Deelvraag 2. Hoe ‘bindt’ DNA aan elkaar?

7 Ons stappenplan Kunnen dieren homoseksueel zijn. Op zoek naar het homogen Hebben homo’s een grotere kans op kanker Eigen organen eerst De HIV levenscyclus Zit het in de genen? Virus in het nauw Mutaties in het DNA. Het dikgedrukte pad is het pad dat we gevolgd hebben tot onze uiteindelijke onderzoeksvraag en dat ook in deze powerpoint is uitgewerkt.

8 Bronvermelding 1. Virus in het nauw Kijk – nummer 12/2011 – blz – Auteur: Anne Loyen Op zoek naar het homogen Kijk – nummer 09/2011 – blz – Auteur: Hidde Boersma 3. Eigen organen eerst Kijk – nummer 01/2013 – blz – Auteur: Naômi Penso 4. Hebben homo’s een grotere kans op kanker /05/2011 – Auteur: Caroline Kraaijvanger 5. Zit het in de genen? /06/2007 – Auteur: Kees Rümke 6. De HIV levenscylcus Datum en auteur niet vindbaar

9 Bronvermelding Afbeeldingen
Afb Afb Roche, Basel, Switzerland Afb. 3


Download ppt "Iris Wuts Elise Verhees Mirthe Munnichs Noortje Ververs"

Verwante presentaties


Ads door Google