De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek"— Transcript van de presentatie:

1 Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek
Luuk Hoek Spaans, Rob Groot & Sjoerd Dias

2 1500-1600 De hervormde kerk te Zwaag gebouwd in 1560
De kleine beeldenstorm in Hoorn van 1572 De Oosterkerk gebouwd in 1519

3 1600-1700 Noorderkerk gerestaureerd in o.a. 1647
Een van de schuilkerken van Lutheranen in Hoorn Rond deze tijd kwam het Lutheranisme op maar het werd nog geheim gehouden het werd gedoogd, dat betekent dat mensen het wel wisten maar het goed was zolang het maar in het geheim uitgeoefend werd. Ondertussen groeide het Christelijke geloof in Hoorn ook. Er werd ook een kerk heropend namelijk de Noorderkerk.

4 1700-1800 Lutherse kerk gebouwd in 1768
Golf van Lutheranisme in Nederland Het Lutherse kerk groeide steeds meer en meer tot het uiteindelijk geaccepteerd werd in Nederland en dus ook in Hoorn. De mensen mochten uit hun schuilkerken komen, en bouwden de eerste Lutherse kerk in Hoorn in 1768 een glorieuze dag der Lutheranen in Hoorn en tevens ook in de wereld.

5 1800-1900 De Koepelkerk gebouwd in 1882
De Lourdes Kapel gebouwd in 1882 A.C Bleijs architect van beide kerken Deze periode werd op het architecturale gebied gedomineerd door de heer A.C. Bleijs, hij was ontwierp namelijk twee fantastische kerken die nog steeds te bewonderen zijn in deze historische stad. Deze twee kerken zijn de: Koepelkerk en de Lourdes kapel beide kerken werden gebouwd in Het gebeurde natuurlijk niet vaak dat één architect twee kerken ontwierp en dan nu ook nog in een tamelijk korte periode.

6 1900-Heden Koninkrijkszaal van Jehova getuigen
De Moskee in Hoorn te Vredehof gebouwd in 2007 Koninkrijkszaal van Jehova getuigen De restauratie van de Rooms-katholieke kapel aan de Drieboomlaan van 1900-Heden In deze periode kwam er diversiteit qua geloof in Hoorn. Dat had veel te maken met de golf van gastarbeiders, Nederland werd een multiculturele samenleving. Een paar geloven zijn bijvoorbeeld de Islamieten, jehova’s, Boeddhisten en het Hindoeïsme, al deze geloven hebben natuurlijk ook een gebedsplaats nodig, voor de moslims kwam er een Moskee en voor de jehova’s kwam er een koninklijkzaal.

7 Samenvatting Waarom wij dit onderwerp gekozen:
Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat Hoorn veel historie heeft en ook veel kerken. Dus er is veel informatie te vinden. Ook leek het ons een interessant onderwerp omdat er zoveel kerken zijn in Hoorn waaronder; de Koepelkerk, Lourdeskapel en de Oosterkerk, waar je eigenlijk nooit komt en dus ook niks van weet. De kerken gemeenschap groeide met 2 kerken namelijk de Hervormde kerk en de Oosterkerk. Er was wel een kleine tegenslag in de geestelijke wereld genaamd de Beeldenstorm. Beeldenstorm is natuurlijk een bekende term in de Christelijke wereld en jammer genoeg werden een paar kerken in Hoorn ook slachtoffer onder deze cultuurbarbaren. Rond deze tijd kwam het Lutheranisme op maar het werd nog geheim gehouden het werd gedoogd, dat betekent dat mensen het wel wisten maar het goed was zolang het maar in het geheim uitgeoefend werd. Ondertussen groeide het Christelijke geloof in Hoorn ook. Er werd ook een kerk heropend namelijk de Noorderkerk. Het Lutherse kerk groeide steeds meer en meer tot het uiteindelijk geaccepteerd werd in Nederland en dus ook in Hoorn. De mensen mochten uit hun schuilkerken komen, en bouwden de eerste Lutherse kerk in Hoorn in 1768 een glorieuze dag der Lutheranen in Hoorn en tevens ook in de wereld . Deze periode werd op het architecturale gebied gedomineerd door de heer A.C. Bleijs, hij was ontwierp namelijk twee fantastische kerken die nog steeds te bewonderen zijn in deze historische stad. Deze twee kerken zijn de: Koepelkerk en de Lourdes kapel beide kerken werden gebouwd in Het gebeurde natuurlijk niet vaak dat één architect twee kerken ontwierp en dan nu ook nog in een tamelijk korte periode. 1900-Heden In deze periode kwam er diversiteit qua geloof in Hoorn. Dat had veel te maken met de golf van gastarbeiders, Nederland werd een multiculturele samenleving. Een paar geloven zijn bijvoorbeeld de Islamieten, jehova’s, Boeddhisten en het Hindoeïsme, al deze geloven hebben natuurlijk ook een gebedsplaats nodig, voor de moslims kwam er een Moskee en voor de jehova’s kwam er een koninklijkzaal.


Download ppt "Geloven: kerken & kloosters. Protestant & katholiek"

Verwante presentaties


Ads door Google