De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les bij de Geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les bij de Geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug."— Transcript van de presentatie:

1 Les bij de Geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug

2 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Natuurgodsdienst, verering van natuurgoden Willibrord bracht hier het christelijk geloof.Willibrord bracht hier het christelijk geloof Hij stichtte in Utrecht de St. Maartenskerk. Van daaruit werden andere kerken in de omgeving gesticht.

3 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug De oudste kerk van de Utrechtse Heuvelrug is de kerk van Doorn (12e eeuw). Net als de kerk in Utrecht heet hij St. Maartenskerk.

4 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Kerken kregen de naam van een beschermheilige. Sint Maarten deelde zijn mantel met een arme. Hij was een goed voorbeeld voor andere christenen. Sint Maarten is ook de beschermheilige van de stad Utrecht.

5 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Niet alle dorpen hadden meteen een eigen kerk. In Maarn was lange tijd helemaal geen kerk. In Driebergen was eerst alleen een hulpkerk. Voor de hoogmis en andere plechtige missen moesten de mensen naar Woudenberg, Doorn en Leersum. Later werd in Driebergen deze kerk gebouwd.

6 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Kerken en geestelijken werden steeds rijker. In Utrecht werd voor veel geld een hele hoge kerktoren gebouwd. Sommigen vonden dat dat geld beter aan de armen gegeven had kunnen worden.

7 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug 16de eeuw: steeds meer verzet tegen de bestaande katholieke kerk. Tegenstanders: ‘protestanten’, werden onderdrukt en kwamen soms op de brandstapel terecht.

8 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Beeldenstorm (1566): protestanten richtten vernielingen aan in katholieke kerken. Ze vonden dat alle beelden de kerk uit moesten en dat de kerk weer sober en eenvoudig moest zijn:Beeldenstorm kapotgeslagen beeld uit de St. Maartenskerk in Doorn muurschilderingen in de St. Andrieskerk in Amerongen wit gekalkt

9 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Het katholieke geloof werd officieel verboden. Kerken kwamen in handen van de protestanten. Er waren nog wel katholieken. Zij hadden geen echte kerken meer, maar kwamen bij elkaar in huizen of boerderijen: schuilkerken. Katholieken konden geen belangrijke baantjes meer krijgen.

10 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Nederland bezet door de Fransen: 1795-1813. Vrijheid van godsdienst. Katholieken mochten voor het eerst in 200 jaar weer eigen kerkgebouwen bezitten. Eén van de eerste nieuwe katholieke kerken werd in 1809 gebouwd in Rijsenburg: de St. Petrus’ Bandenkerk.

11 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug In Maarn en Maarsbergen werd de eerste kerk pas in 1883 gebouwd. Ook in de andere dorpen kwamen er nog meer kerken bij.

12 Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug Tegenwoordig zijn er behalve het christendom nog veel meer geloven op de Heuvelrug, bijv. Islam. Dit is de Turkse moskee in Driebergen.


Download ppt "Les bij de Geschiedeniscanon van de Utrechtse Heuvelrug Kerken en geloven op de Utrechtse Heuvelrug."

Verwante presentaties


Ads door Google