De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

4.3 De cultuur van het Rijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "4.3 De cultuur van het Rijk."— Transcript van de presentatie:

1 4.3 De cultuur van het Rijk

2 A Verschil en overeenkomst
Veel culturen door elkaar De Romeinse samenleving was een multiculturele samenleving. Naast veel verschillen waren er ook overeenkomsten waardoor de bewoners zich aan elkaar verbonden voelden: 1. Handel tussen de verschillende gebieden 2. Voor alle bewoners golden de Romeinse wetten 3. Veel mensen gebruikte het Latijn 4. Bewoners van provincies kregen ook steeds de mogelijkheid om actief te zijn in het bestuur

3 Regels en wetten In het Romeinse rijk was iedereen op de hoogte van de wetten, er waren twee soorten: 1. De eerste had te maken met het bestuur, bijvoorbeeld belastingplicht. Golden voor alle inwoners en konden alleen veranderd worden door de consul of later de keizer. 2. De tweede waren de wetten die de Romeinen beschermden die burgerrecht hadden

4 Burgerrecht Net als ons konden Romeinen naar de rechter gaan als ze ruzie hadden, ook moesten mensen voor de rechtbank verschijnen die een wet hadden overtreden. Een verdachte had het recht op een advocaat en een Romeins burger mocht niet zonder proces worden veroordeeld. Dit gold echter niet als je geen Romeins burgerrecht had.

5 B. Godsdienst en wetenschap
Goden voor alles De Romeinen geloofden in veel goden, in veel huizen was een altaar. Goddelijke keizers Officiële staatsgoden beschermden de Romeinse staat. Voor hen werden en grote tempels gebouwd en grote festivals gehouden. Priester voorspelden de toekomst door de ingewanden van offerdieren te bestuderen. De keizer was de opperpriester van de staatsgodsdienst, de pontifex maximus.

6 Verdraagzaamheid: Zolang je de staatsgoden en de keizer eerde mocht je ook andere goden eren. Ook namen de Romeinen goden van andere volkeren over, vooral van de Grieken en de Egyptenaren.

7 Naar Grieks voorbeeld In 148 v.C onderwierpen de Romeinen de Griekse stadstaten, ze waren onder de indruk van de Griekse cultuur, deze werd erg populair bij de Romeinen. De belangrijkste wetenschappers waren vaak van Griekse afkomst. Door deze invloed ontwond een mengcultuur, de Grieks-Romeinse cultuur. Ook wel antieke of klassieke cultuur genoemd.

8 De techniek van het bouwen.
Het best bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd is het Pantheon in Rome. Dat dit na 2000 jaar nog zo is komt door de bouwtechnieken van de Romeinen, ze maakte beton met gruis uit vulkanen. Bouwen in Rome Vanaf Augustus hadden de keizers de stad opgeknapt en verfraaid, elke keizer liet indrukwekkende bouwwerken bouwen. Vespasianus liet bijvoorbeeld het Colosseum bouwen.


Download ppt "4.3 De cultuur van het Rijk."

Verwante presentaties


Ads door Google