De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Andere uitingen Cultuur middeleeuwen."— Transcript van de presentatie:

1 Andere uitingen Cultuur middeleeuwen

2 65 Wat waren in het onderwijs in het grootste deel van de Middeleeuwen de belangrijkste vakken? En hoe valt dat te verklaren? - De belangrijkste vakken waren lezen en schrijven, sterrenkunde en muziek. - Die vakken waren van nut voor geestelijken omdat zij data moesten kunnen berekenen en de mis moesten kunnen zingen.

3 66 Waardoor nam in de Late Middeleeuwen de vraag naar onderwijs aan niet-geestelijken toe?
- De regeringen en de stadsbesturen hadden toen meer ambtenaren nodig. - De groeiende handel vroeg om goede boekhouders.

4 67 Welke belangrijke veranderingen vonden er in de Late Middeleeuwen plaats op de volgende gebie-den: a rechtspraak, Bestudering van het Romeinse recht leidde onder andere tot de afschaffing van het godsoordeel en het invoeren van de bekentenis en getuigenverklaringen als bewijsmateriaal. Dit had wel tot gevolg dat men ging martelen (pijnbank) om een bekentenis te krijgen.

5 b literatuur, In de Late Middeleeuwen ontstond een ander soort literatuur, de lyriek. Het zijn korte gedichten over verdriet en vreugde, vaak ook over de liefde. In de 13de eeuw kwam nog een ander soort literatuur naar voren: korte spotdichten, novelles (korte verhalen), fabels en leerdichten, waarin kritiek geuit werd op de samenleving en aan de hand van voorbeelden werd duidelijk gemaakt hoe de mensen zich moesten ge-dragen.

6 c bouwkunst. In de bouwkunst veranderde de bouwstijl: de romaanse bouwstijl ging over in de gotische. Verder gingen naast de Kerk ook rijke burgers opdrachten geven aan bouwmeesters. Er werden nu ook indrukwekkende huizen van kooplieden, stadhuizen en waaggebouwen gebouwd.

7 Huiswerk Vraag 7 blz 37 Vraag 10 blz 38 Vraag 14 blz 38


Download ppt "Andere uitingen Cultuur middeleeuwen."

Verwante presentaties


Ads door Google