De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De opkomst van het christendom

Verwante presentaties


Presentatie over: "De opkomst van het christendom"— Transcript van de presentatie:

1 De opkomst van het christendom
Paragraaf 3.3 De opkomst van het christendom

2 Godsdienstige verdraagzaamheid
Romeinen veroverden veel gebieden. De mensen daar mochten hun eigen goden blijven vereren. De Romeinen vereerden zelf ook meerdere goden = Polytheïsme of polytheïstisch .

3 Goden Oppergod: Jupiter, god van onweer
Zijn vrouw: Juno, godin van maan en hemel. Mars, god van de oorlog. Mercurius: god van de handel. Neptunus: god van de zee. Apollo, gekopieerd van de Grieken.

4 De Romeinen kopieerden ook wel goden van de volken die ze veroverden.
De volken namen ook de goden van de Romeinen over. Voor een deel moest dat: Je mag vereren wat je zelf wilt, zolang je de belangrijkste Romeinse goden en keizer ook maar vereert.

5 Er was dus verdraagzaamheid (=tolerantie) voor de godsdienst.

6 Jodendom De Romeinen veroverden ook Judea. (= Israël/ Palestina)
Het land van de joden. Hun godsdienst, jodendom, is monotheïstisch. Zij geloven dus maar in 1 god. Hun god: Jahweh. Zij weigerden de Romeinse goden te vereren.

7 66 n.c. In Jeruzalem stond een grote tempel voor Jahweh.
De Romeinen hebben die tempel geplunderd. De joden waren woedend en kwamen in opstand tegen de Romeinen. Na 4 jaar wonnen de Romeinen. De tempel werd verwoest, en de joden moesten vluchten over heel Europa.

8 Christendom 30 n.C. trok de joodse prediker Jezus van Nazareth door Judea. Hij zei: Mensen moeten zorgen voor de zwakkere en zieken. De Romeinen vonden Jezus een opstandeling. Hij werd gearresteerd en gekruisigd.

9 Jezus Zijn volgelingen geloven dat hij 3 dagen na zijn dood weer opstond en naar de hemel is gegaan. Zij geloven ook dat hij was gestorven om de mens te redden. Hij werd de “verlosser” genoemd; Christus. Er ontstond een nieuwe godsdienst: Christendom.

10 Christendom en jodendom
Beide godsdiensten zijn monotheïstisch. Toch zijn er verschillen:

11 Jodendom en christendom
Jezus is een boodschapper ( =profeet ) van God. De redder (Messias) moet nog komen. Hun heilig boek: Thora is hetzelfde als het eerste deel van de bijbel. Jezus is de zoon van god. Hij was gestuurd om ons te redden maar hij komt nog wel een keer terug. Bijbel bestaat uit 2 delen. 2e deel: het leven van Jezus, opgeschreven door zijn volgelingen.

12 Christenvervolgingen
Overal groeide het aantal christenen. Al snel begonnen de Romeinen de christenen te vervolgen. Leiders, zoals Petrus en Paulus, werden onthoofd. De Romeinen waren vaak tolerant, als het volk de Romeinse goden wilden overnemen. Maar dat wilden de christenen niet. Ze probeerden zelfs Romeinen te bekeren.

13 In de 3e eeuw waren er veel oorlogen en misoogsten.
De Romeinen wilden hun goden vereren om dit op te lossen. Maar de christenen wilden niet meedoen. Het was dus de schuld van de christenen dat de goden boos bleven. Het christendom werd verboden.

14 Duizenden christenen werden opgepakt, gefolterd en ter dood gebracht.
Maar het aantal christenen bleef groeien.

15 Het christendom als enige godsdienst
Keizer Constantijn maakte een einde aan de christenvervolgingen. In 313 gaf hij ze godsdienstvrijheid. Vanaf dat moment worden ze belangrijker en krijgen betere banen. In 392 wordt het christendom zelfs de staatsgodsdienst. Iedereen moet dan christen zijn.

16 Maar toen stopte wel de verdraagzaamheid van Rome voor andere godsdiensten.
Iedereen moest christendom worden, in alle gebieden van het hele rijk. Romeinse tempels werden omgebouwd tot kerken.

17 Er kwam 1 organisatie; de kerk.
Het rijk werd verdeeld in stukken, en elk stuk werd door een bisschop bestuurd. De bisschop van Rome werd de leider van de hele kerk. Dat is de paus.

18 Einde


Download ppt "De opkomst van het christendom"

Verwante presentaties


Ads door Google