De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008."— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld
Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008

2 Wat is omgevingsgericht werken?
Wat kun je halen en wat wil je brengen aan je omgeving? Hoe breng je je omgeving in kaart? Hoe maak je onderscheid tussen de verschillende actoren? Hoe krijg je grip op een politiek bestuurlijk complexe omgeving?

3 Wat heb je te bieden? Wat zijn je werkzaamheden? Waar ben je goed in?
Waar kunnen anderen jou op aanspreken? Hoe presenteer je jezelf?

4 Werken in het politiek bestuurlijk krachtenveld
Politieke en bestuurlijke sensitiviteit gaat niet over je eigen politieke opvatting, perceptie of gevoel. Is het te leren of moet je het hebben? Politieke gevoeligheid vraagt een specifiek bewustzijn van de omgeving

5 Denken in arena’s: De ambtelijke arena De politieke arena
De journalistieke arena De maatschappelijke arena

6 DVD politieke gevoeligheid
Wat heb je nodig om een project of programma tot een goed einde te brengen? DVD toont de percepties vanuit de verschillende arena’s Welke begrippen vallen op?

7 Om politiek sensitief te kunnen zijn, moet je:
inzicht hebben in percepties/opvattingen binnen de relevante arena’s zicht hebben op de daaruit voorkomende spanningsverschillen tussen die verschillende arena’s Spanningsverschillen zijn aan de orde van de dag

8 POLITIEKE GEVOELIGHEID IS:
Inzicht hebben in de verschillen De verschillen kunnen benoemen Niet veroordelen, maar ermee om kunnen gaan Het gaat dus om het ontwikkelen van een antenne die piept op het moment dat je gevoelens of beleving substantieel afwijkt van die in een andere arena

9 Ambtelijke arena: Gevoelens binnen de ambtelijke arena kunnen afwijken van die in andere arena’s Ook binnen het departement kan dit zo zijn Naast de inhoud van een nota is het proces van beleidsvorming en besluitvorming van belang Ontwikkel inzicht in de verschillende percepties in verschillende fase van de beleidsvorming Hoe hoger de positie, hoe minder deelname aan de maatschappelijke arena, (ivoren toren)

10 Politieke arena: Politiek kan spanningsverschillen niet negeren
Afname van begrip en uiteindelijk vertrouwen Politicus verantwoording afleggen Lukt het, dan neemt spanningsverschil af Lukt het niet, dan loopt het op, uiteindelijk beleid aanpassen

11 Verkiezingen….. Waterschappen Gemeenteraad Provincie Landelijk Europa

12 Journalistieke arena Verschillende functies: Informeren
Inzicht verschaffen in achtergronden Oordeelsvorming (eigen spanningniveau) Opsporen van spanningsverschillen Soms een ander belang (2 maal nieuws) Stel je eigen belang en boodschap centraal

13 lezen van kranten: Welke krant lees je en waarom? Meest gelezen krant?
Drie vragen: Waarom moet ik er iets mee? (spanning duiden) Wat kan ik er mee? (Spanning overbruggen) Op welke wijze zet wie een vervolgstap? (hoe en door wie de spanning overbruggen)

14 Maatschappelijke arena
Naast je professie ook burger Luister en leer van signalen Je werkt voor deze arena!

15 Hoe kun je als ambtenaar handelen?
Spanningsverschillen vergroten of verkleinen: De inhoud, zoek tegenstelling of overeenkomst Het proces centraal stellen, waar, wanneer, met wie en hoe gaan we het proces inrichten? De vorm: een werkbezoek, een informeel gesprek, en focus groep, een achtergrondinterview, ect. Gedrag en overtuiging: wat straal je uit?

16 Stel jezelf de volgende vragen:
Wat is mijn opdracht en kan ik die uitvoeren? Pro actief handelen versus re actief? Wie voert de regie? Hoe hang ik boven de inhoud? (het proces centraal)

17 Hoe breng je het proces in beeld?
Welke actoren zijn van belang? In welke fase van het proces? Wie treedt in contact met deze actoren? Wanneer en op welke wijze? Hoe koppel je terug en hoe vaak? Een goed hulpmiddel is het maken van een actoren analyse

18 Actorenanalyse VEEL BELANG MACHT/BEVEL INVOLVEREN SAMENWERKEN
WEINIG INVLOED VEEL INVLOED CONSULTEREN INFORMEREN WEINIG BELANG

19 Tot slot: Een eerste kennismaking maar niet meer dan dat,
Bij vragen altijd contact opnemen De presentatie is down te loaden via en op de site van BZK

20 Met dank voor jullie aandacht!
En veel succes met het omgevingsgericht werken in de toekomst.


Download ppt "Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008."

Verwante presentaties


Ads door Google