De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Droge voeten en schoon water Help, er loopt een dijk door mijn tuin! 08 November 2012 Marco Maréchal (Hoofd communicatie HHSK)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Droge voeten en schoon water Help, er loopt een dijk door mijn tuin! 08 November 2012 Marco Maréchal (Hoofd communicatie HHSK)"— Transcript van de presentatie:

1 Droge voeten en schoon water Help, er loopt een dijk door mijn tuin! 08 November 2012 Marco Maréchal (Hoofd communicatie HHSK)

2 Droge voeten en schoon water Wie ben ik?

3 Droge voeten en schoon water Programma –Hoe goed kent u de omgeving? Interactief –Wat denkt de buitenwereld? –Buitenwereld naar binnen halen? Of is de buitenwereld al lang binnen? –Praktijkvoorbeeld dijkversterking en omgeving –Tips en suggesties –Vragen?

4 Droge voeten en schoon water –Hoeveel procent van de burgers wil NIET betrokken zijn bij plannen van overheden die invloed hebben op hun leefomgeving, woonomgeving of milieu? 30% of 39% –Overheden luisteren goed naar wat de burger wil, hoeveel procent van de burgers denkt dit? 25% of 41% –Hoeveel vertrouwen is er bij de burger als het gaat om beleid van overheden? 20% of 35% –We hebben er de mond vol van, de buitenwereld naar binnen halen maar in hoeverre komt burgerparticipatie daadwerkelijk voor in het voortraject bij het ontwikkelen van beleid? 22% of 12% –Hoeveel procent van onze collega’s vind dat we niets kunnen met burgerparticipatie en doen er daarom ook niets mee? 33% of 42% –Hoeveel procent van de burgers heeft zich de afgelopen twee jaar ingespannen voor een kwestie die in de gemeente of de buurt van belang is? 32% of 42%

5 Droge voeten en schoon water Televisie http://nos.nl/video/421702-lekdijk-een-van-de-duurste-dijken-in-het-land.html Radio http://nos.nl/audio/421520-dijkversterking-lekdijk-technisch-complex-en-erg- duur.html Wat denkt de buitenwereld? (1)

6 Droge voeten en schoon water Wat denkt de buitenwereld? (2)

7 Droge voeten en schoon water We moeten de buitenwereld naar binnen halen versus: De buitenwereld is al binnen!

8 Droge voeten en schoon water Het ideaalbeeld Waarom, Wanneer, Wat en Hoe? –Marketing(communicatie) gedachte inzetten, lanceren van een nieuw product, bijvoorbeeld van de makers van MARS –Testen en toetsen –Laboratorium omgeving –Hetgeen wat je krijgt voldoet dat aan de verwachtingen (de “hoe vraag”). M.a.w. U heeft dit gevraagd en u wilt “zo” betrokken worden? Op deze manier gaan we u betrekken en informeren, voldoet dit dan voor u?

9 Droge voeten en schoon water Praktijkvoorbeeld dijkversterking Capelle aan den IJssel –De voorbereiding –Er zitten 200 experts in de zaal, overheid al lang geen expert of autoriteit meer –De eerste informatieavond

10 Droge voeten en schoon water Tips en suggesties (1) –Goede voorbereiding is het halve werk en vergt veel tijd –Spelen in de zandbak – met regels –Het gaat over de beleving, over het bewustzijn of het onbewust zijn en de impact van het project –Stakeholders- en Krachtenveldanalyse –Bepaal de behoefte van de doelgroep(en) –Begin van het traject vertegenwoordiging van bewoners inzetten, is een keuze –Laat anderen het ook vertellen

11 Droge voeten en schoon water Tips en suggesties (2) –Dichter bij de belevingswereld en inlevingsvermogen staan bij de verschillende doelgroepen en stakeholders –Afgestemd op de buitenwereld (wat willen zij en hoe gaan wij daarmee om?) –Inventariseren van de verschillende doelgroepen en hen pro-actief benaderen, kan ook de insteek zijn van een informatie avond

12 Droge voeten en schoon water Tips en Suggesties (3) –Optrekken o.a. met gemeente, buurt- en belangenverenigingen, zij weten ook wat er leeft en speelt binnen de gemeenschap –Intensiever communicatietraject tijdens de voorbereiding –Weerstand is er, niet op veiligheid als thema maar op andere thema’s zoals: economie, milieu en natuur en overlast –Pers, pro-actief benaderen en hen ook daadwerkelijk meenemen

13 Droge voeten en schoon water Afsluiting

14 Droge voeten en schoon water Stelling Als we een dijkversterkingstraject inzetten, dan moeten we dit traject minimaal 1 jaar van te voren zeer gedegen voorbereiden voordat er: 1. een projectplan is en moeten… 2. altijd burgerparticipatie toepassen.


Download ppt "Droge voeten en schoon water Help, er loopt een dijk door mijn tuin! 08 November 2012 Marco Maréchal (Hoofd communicatie HHSK)"

Verwante presentaties


Ads door Google