De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HOWARD GARDNER Meervoudige intelligentie. Kernpunten 8 verschillende intelligenties.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HOWARD GARDNER Meervoudige intelligentie. Kernpunten 8 verschillende intelligenties."— Transcript van de presentatie:

1 HOWARD GARDNER Meervoudige intelligentie

2 Kernpunten 8 verschillende intelligenties

3 Kernpunten 1 intelligentie bestaat niet! Meerdere intelligenties Intelligentie bestaat uit vaardigheden en kwaliteiten die worden gewaardeerd in een situatie/cultuur. Iedereen bezit alle intelligenties, maar kan een voorkeur hebben. Tijdens het uitvoeren van een complexe taak worden meerdere intelligenties aangesproken.

4 Interpersoonlijk; sociaal Intrapersoonlijk; reflectief Lichamelijk-motorisch; beweging Logisch-mathematisch; cijfers (ordening) Muzikaal-ritmisch; muziek Natuurgericht; biologie Verbaal-linguïstisch; taal Visueel-ruimtelijk; ruimte en kleur

5 Kernpunten Je kunt pas iets snappen als je het toe kunt passen. Onderzoek van Gardner (1991); studenten kunnen geleerde informatie niet toepassen op een nieuwe situatie. Hebben ze dan wel geleerd? Toetsing moet niet alleen schriftelijk zijn, maar ook praktisch. Docent moet van te voren duidelijk vaststellen wat hij/zij wil wat de leerlingen leren en welke intelligenties daarbij passen.

6 Erik Matser Neuro-psycholoog Begeleider van artiesten en topsporters Heeft onderzoek gedaan naar waarom zij zo goed zijn in hun talent. Heeft ook te maken met de hersenstructuurhersenstructuur

7 Kritiek op Gardner

8 Niet-wetenschappelijk onderbouwd. Visser, Asten en Vernon (2006) konden onderzoek van Gardner niet reproduceren en kregen andere resultaten. Gardner haalt intelligentie door elkaar met vaardigheden en talenten. Het is niet helder hoe Gardner aan zijn intelligenties komt. Gardner legt teveel nadruk op cultuur en samenleving.

9 Let op! Artikel mythes over breinleren. Inspelen op onderbuik gevoelens. Simpele en duidelijke oplossing voor een “ingewikkeld” probleem.

10 Toepassing in de klas

11 Gardner vind dat zijn theorie niet altijd goed wordt toegepast. Het wordt gezien als een doel op zich. Echter het onderwerp bepaalt de intelligentie Gardner geeft aan dat drie elementen van belang zijn in het onderwijs

12 Toepassing in de klas Voorkennis activeren  Narratief; verhalend  Numeriek; patronen en nummers  Filosofisch; kernvragen  Esthetisch; Kunst  Praktisch; experimenteren  Sociaal; groepswerk

13 Toepassing in de klas Analogieën maken; bijv. koppelen van historische gebeurtenissen. Overeenkomsten zoeken. Vanuit verschillende intelligenties een onderwerp benaderen en toetsen.


Download ppt "HOWARD GARDNER Meervoudige intelligentie. Kernpunten 8 verschillende intelligenties."

Verwante presentaties


Ads door Google