De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Een introductie in het Europees beleid inzake beroepsopleiding. Jef Vanraepenbusch, EUROGUIDANCE - DBO.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Een introductie in het Europees beleid inzake beroepsopleiding. Jef Vanraepenbusch, EUROGUIDANCE - DBO."— Transcript van de presentatie:

1 1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Een introductie in het Europees beleid inzake beroepsopleiding. Jef Vanraepenbusch, EUROGUIDANCE - DBO

2 2 De BO en de Europese Commissie? (BO = beroepsopleiding) 2 belangrijke actoren: -DG Onderwijs & Cultuur met het ‘LLP- programma’ -DG Werkgelegenheid met de ‘Europese werkgelegenheidsstrategie’ en de financiele tool ‘ESF’

3 3 23-24/03/2000: De top van Lissabon Lancering van de ‘Lissabonstrategie’: Strategisch doel voor de 21 ste eeuw. Europa wordt de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld met: -> een duurzame economische groei; -> meer en betere banen; -> hechtere sociale samenhang; -> een goede bescherming van het milieu. Europa echter is niet bevoegd voor onderwijs en BO = nationale materie! Oplossing: ‘De open coördinatie methode’ (OCM).

4 4 ‘De open coördinatie methode’ (OCM). Gemeenschappelijke doelstellingen.. Hoe bereiken? - Autonomie van de lidstaat. - Wel vergelijking van beleidspraktijk. - Leren van ervaringen.

5 5 OCM: Opvolging van de resultaten? Morele druk… door: -> Standaarden/benchmarks: concrete doelen zowel kwantitatief of kwalitatief. -> Uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden. -> Peer review: LS laten bepaalde initiatieven beoordelen door ander LS. -> Follow-up en rapportering.

6 6 Onderwijs & BO: E&T 2010 (1) De ‘Education and Training 2010 work programme’ (E&T 2010) goedgekeurd op de Europese Raad van 2002, als een belangrijke bijdrage aan de Lissabonstrategie.

7 7 Onderwijs & BO: E&T 2010 (2) Is een integratie van de lopende acties in: -> BO: ‘Kopenhagen proces’ -> HO: ‘Bologna proces’ -> De aanbeveling (2001) over mobiliteit De EC en de Raad: 2-jaarlijkse herziening.

8 8 Onderwijs & BO: E&T 2010 (3) -> Vrijwillig & bottom-up ontwikkeling. -> Focus op de noden van de burgers en gebruikers. -> Samenwerking inclusief: LS, EC, EFTA, kandidaat-LS en sociale partners!

9 9 Acties: EQF (1) = European Qualification Framework. Een meta-raamwerk om de transparantie van bestaande kwalificatie-raamwerken en -systemen op nationaal en sectorieel vlak te verhogen, en om de transfer en erkenning van kwalificaties voor de burger te verbeteren.

10 10 Acties: EQF (2) Zal mobiliteit voor lerenden en werkenden verhogen, en zo de Europese arbeidsmarkt beter doen functioneren. In Vlaanderen: de ‘Vlaamse Kwalificatiestructuur’ (VKS). Linken van alle nationale raamwerken aan EQF tegen 2012 (op vrijwillige basis, maar morele druk!).

11 11 Acties: EQF (3) Stimuleren van een benadering gebaseerd op leerresultaten (output) voor de ontwikkeling van standaarden en kwalificaties, voor evaluatie en valideringsprocedures, studiepuntenstelsels, kwaliteitszorg & curricula.

12 12 Acties: EUROPASS 5 documenten: -Europass CV -Europass mobiliteit -Europees Diploma Supplement -Europass Certificaat Supplement -Europass Talen Paspoort Zie presentatie van J. Janssens & X. Krutz (NEC)

13 13 Acties: ECVET = Een Europees creditsysteem voor de BO. Een systeem voor transfer, accumulatie en erkenning van leerresultaten in Europa, met inbegrip van deze verworven buiten de formele opleidingssystemen. Ook voor EVC en EVK.

14 14 Acties: SBKB (guidance) (1) 2 Resoluties (05/04 en 11/08) over het versterken van het beleid, de systemen en de praktijken in SBKB in de EU. Toegang tot informatie, trajectbegeleiding en begeleiding bevorderen. Een betere begeleiding in LLL-strategieën.

15 15 Acties: SBKB (guidance) (2) European Lifelong Guidance Policy Network (ELGPN) EUROGUIDANCE: Europees netwerk van SBKB-begeleiders -> zie aparte presentatie. PLOTEUS: Databank van Europese leermogelijkheden -> zie aparte presentatie.

16 16 Actie: EQARF (1) The ‘European Quality Assurance Reference Framework’. Een Europees Netwerk voor kwaliteitsbewaking in de BO, met als doel het verbeteren van kwaliteitszorgsystemen in de BO.

17 17 Actie: EQARF (2) O.a. door het BO-beleid te baseren op betrouwbare gegevens en onderzoek. De samenhang tussen leerlijnen bevorderen tussen BO, ASO en HO.

18 18 Instrumenten: Het Europees Sociaal Fonds (ESF) (1) Financiele steun voor de implementatie van de ‘Europese Werkgelegenheidsstrategie’ bij de LS, om zo de ‘Lissabonstrategie’ te realiseren.

19 19 Instrumenten: Het Europees Sociaal Fonds (ESF) (2) Investeren in ‘Human Capital’. Ontwikkelen en implementeren van LLL- strategieën voor individuen, bedrijven, de economie en de samenleving.

20 20 Instrumenten: Het Levenslang Leren Programma (LLP) Mobiliteit, projecten, partnerschappen en netwerken. Voor wie? -> Leerjongeren tot mensen op de arbeidsmarkt, -> lkr, begeleiders, mentoren… in de BO, -> Private en publieke instellingen in de BO Zie presentatie van M. De Vlieger, EPOS

21 21 Meer informatie? http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc60_en.htm http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc1132_en.htm


Download ppt "1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Een introductie in het Europees beleid inzake beroepsopleiding. Jef Vanraepenbusch, EUROGUIDANCE - DBO."

Verwante presentaties


Ads door Google