De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Enzymen voor de vertering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Enzymen voor de vertering"— Transcript van de presentatie:

1 Enzymen voor de vertering
De verteringssappen Enzymen voor de vertering

2 Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Enzymen en vertering Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek

3 Eiwitten Koolhydraten Vetten

4 Eiwitten Koolhydraten Vetten Eiwitten (proteïnen)
Eiwitmoleculen zijn opgebouwd uit een groot aantal aan elkaar gekoppelde aminozuurmoleculen (polymeer) In eiwitten van de mens komen twintig verschillende aminozuren voor. Bij volwassenen kunnen acht aminozuren niet of onvoldoende worden gevormd. via het voedsel binnenkomen  essentiële aminozuren. De overige niet-essentiële aminozuren kunnen in de lever worden gevormd uit andere aminozuren. Een eiwitmolecuul Een aminozuurmolecuul

5 Eiwitten Koolhydraten Vetten

6 Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vorming van een aminozuurketting door een dehydratie reactie (onttrekken van water) Computerweergave van een eiwitmolecuul

7 Eiwitten Koolhydraten Vetten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen  bestandsdeel van cytoplasma, kernplasma en van tussencelstof Sommige eiwitten werken als: - Enzymen: versnellen chemische reacties in cellen - Hormonen: regelen processen in het lichaam - Transporteiwitten: hebben een functie bij het transport van stoffen Aminozuren die niet bij de synthese van eiwitten worden gebruikt, worden gedissimileerd. Hierbij ontstaat ammoniak, die in de lever wordt omgezet in ureum. Ureum wordt uitgescheiden met de urine.

8 - Eiwitten Koolhydraten Vetten
Pepsinogeen is een inactief pro-enzym dat in de maagwand wordt geproduceerd. In de maag wordt pepsinogeen onder invloed van zoutzuur geactiveerd tot pepsine. positieve terugkoppeling Onder invloed van het enzym pepsine worden eiwitmoleculen gesplitst. De verteringsproducten = enkele vrij lange aminozuurketens, die polypeptiden worden genoemd.

9 Eiwitten Koolhydraten Vetten voedseldelen maagportier
vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren pepsinogeen pepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1 Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2 HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3 Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten. Ph optimum : 2,3

10 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie Bioplek Eiwitten

11 Eiwitten Koolhydraten Vetten

12 Eiwitten Koolhydraten Vetten Koolhydraten Kunnen worden ingedeeld in:
- Monosachariden: glucose en fructose - Disachariden: sacharose, maltose - Polysachariden: zetmeel Koolhydraten zijn belangrijke brandstoffen in je lichaam: 1 gram koolhydraat levert 17 kJ energie Koolhydraten kunnen ook een rol spelen als bouwstof. Vorming van een disacharide uit twee monosachariden door dehydratie

13 Eiwitten Koolhydraten Vetten De vertering begint in de mond.
Drie paar speekselklieren produceren per etmaal 1 tot 1,5 liter speeksel. Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. Maltose oorspeekselklier ondertongspeekselklier onderkaakspeekselklier

14 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie vertering zetmeel

15 Eiwitten Koolhydraten Vetten

16 Eiwitten Koolhydraten Vetten Vetten (lipiden)
Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen = Triglyceride Verzadigd vetzuur: Bevat het maximaal aantal waterstofatomen en heeft een rechte vorm  vooral dierlijke voedingsmiddelen (bevatten ook veel cholesterol) Onverzadigd vetzuur: Bevat niet het maximaal aantal waterstofatomen en heeft geen rechte vorm  vooral plantaardige oliën en vis Belangrijke rol bij voorkomen hart en vaatziekten Essentiële vetzuren: moeten voorkomen in de voeding. Dienen als brandstoffen (1 gr  38 kJ) en bouwstoffen. Dubbele binding  onverzadigd vetzuur

17 Vetzuren en Glycerol Vet
Eiwitten Koolhydraten Vetten Lipase Vetzuur Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuren en Glycerol Vet

18 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie Vertering Vetten

19 Openen en sluiten maagportier
Afhankelijk van de pH in de twaalfvingerige darm : normaal pH=8 – 9  kringspier maag ontspant zich  komt zure brij in darm PH laag (zuur)  kringspier sluit  + darmsap + alvleessap  PH stijgt

20 Blindedarm, dikke darm, endeldarm
Blindedarm op overgang dunne darm-dikke darm Uitstulping = appendix of wormvormig aanhangsel ( bacteriën) Dikke darm 1m Functie: Neemt water op  voedselbrij ingedikt ( als niet: diarree) Veel bacteriën  enzym  vertering cellulose tot glucose Vervoert onverteerde resten endeldarm  kringspier=anus  ontlasting

21 Wasmiddelen Eiwitten Koolhydraten Vetten
Wasmiddelen bezitten enzymen als proteasen (eiwitten) en lipasen (vetten) Neem de bloedvlek op je favoriete shirt... Protease Deze kleine moleculen zijn niet gekleurd en lossen op in water. Ze kunnen dus worden weggespoeld. De bloedvlek bevat Haemoglobine

22 practicum de verteringssappen


Download ppt "Enzymen voor de vertering"

Verwante presentaties


Ads door Google