De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woord van Leven Mei 2010.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woord van Leven Mei 2010."— Transcript van de presentatie:

1 Woord van Leven Mei 2010

2 “Wie Mij liefheeft zal de liefde van mijn Vader en Mij ontvangen, en Ik zal Mij aan hem bekend maken.” Johannes 14,21

3 In de laatste gesprekken die Jezus met zijn leerlingen had, kort voordat Hij werd verraden en ter dood gebracht, sprak Hij over de liefde: de liefde van de Vader voor Hem en de liefde van zijn volgelingen voor Hem, een liefde die inhoudt dat we zijn geboden onderhouden.

4 De mensen die naar Jezus luisterden herkenden in wat Hij zei zonder moeite de woorden uit het oude Joodse boek Wijsheid: “Liefde is de voorschriften naleven” (6,18). En ook: “De Wijsheid laat zich gemakkelijk zien aan wie haar liefheeft” (6,12). Bovendien lijkt deze uitspraak van Jezus opvallend veel op een andere zin uit dat boek: “De Heer toont zich aan wie niet weigeren in Hem te geloven (Wijsheid 1,2).

5 Het Woord van leven van deze maand houdt dan ook in: wie de Zoon liefheeft en in Hem gelooft, wordt bemind door de Vader, maar ook door de Zoon, die zich immers zal laten kennen.

6 “Wie Mij liefheeft zal de liefde van mijn Vader en Mij ontvangen, en Ik zal Mij aan hem bekend maken.” Johannes 14,21

7 Jezus maakt zich dus aan ons bekend als wij Hem liefhebben
Jezus maakt zich dus aan ons bekend als wij Hem liefhebben. Een christen die geen liefde heeft voor Christus en de mensen, kun je eigenlijk geen christen noemen,

8 net zo min als je een klok die niet meer werkt een klok kunt noemen
net zo min als je een klok die niet meer werkt een klok kunt noemen. Wanneer een christen niet bereid is lief te hebben, verdient hij de naam christen niet.

9 Want alle geboden van Jezus kunnen in één enkel gebod worden samengevat: God liefhebben en de mensen – in wie we Jezus herkennen – liefhebben.

10 Liefde is geen kwestie van gevoel, maar vertaalt zich in concreet handelen, in dienstbaar zijn aan onze medemensen, op de eerste plaats aan de mensen met wie we direct te maken hebben. En dan kan het gaan om de kleinste dingen, de nederigste diensten.

11 Charles de Foucauld zegt: “Wanneer je iemand liefhebt ben je daadwerkelijk in hem. Je bent in hem door de liefde, je leeft in hem door de liefde. Je leeft dan niet meer in jezelf, je bent ‘onthecht’ van jezelf, je leeft ‘buiten jezelf’.”

12 Door die liefde voor de ander breekt het licht van Jezus in ons door, zoals Hij beloofd heeft: “Aan wie Mij liefheeft, zal Ik Mij bekend maken”. De liefde is bron van licht. Wanneer je liefhebt, begrijp je meer van God die Liefde is. En dat maakt dat je nog meer gaat liefhebben en dat de relatie met de medemensen nog sterker wordt.

13 Dit licht waardoor we God beter kennen, bevestigt dat er sprake is van echte liefde.
In ieder van ons neemt dit licht een andere kleur aan, heeft het een eigen tint.

14 Maar er zijn ook kenmerken die voor iedereen gelden: in dit licht begrijpen we beter wat God van ons wil, het schenkt ons vrede en innerlijke rust, en we dringen dieper door in het Woord van God.

15 Het is een warm licht dat ons stimuleert om bewust en vastberaden verder te gaan op onze levensweg.

16 En wanneer de schaduwkanten van het bestaan ons levenspad verduisteren, wanneer we er misschien zelfs door geblokkeerd raken, herinnert dit Woord ons eraan dat het licht opnieuw zal komen zodra we liefhebben. Een concrete daad van liefde, hoe klein ook, een gebed, een glimlach, een woord, is dan al genoeg om ons dat beetje licht te geven dat ons helpt om verder te gaan.

17 Het is als met het licht van je fiets in de nacht
Het is als met het licht van je fiets in de nacht. Als je stilstaat blijft het donker. Zodra je weer gaat fietsen, geeft de dynamo genoeg stroom om de weg te kunnen zien.

18 Zo is het ook met het leven
Zo is het ook met het leven. We hoeven alleen maar de liefde telkens weer in gang te zetten, de echte liefde, die geeft zonder iets terug te verlangen. Dan bloeien ook het geloof en de hoop weer in ons op.

19 “Wie Mij liefheeft zal de liefde van mijn Vader en Mij ontvangen, en Ik zal Mij aan hem bekend maken.” Johannes 14,21 Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”( ), geschreven in Mei 1999. Grafica di Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia - Italia) per informazioni Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su


Download ppt "Woord van Leven Mei 2010."

Verwante presentaties


Ads door Google