De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle."— Transcript van de presentatie:

1

2 Woord van Leven Juli 2010

3 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.” Matteüs 13, 45-46

4 In deze korte parabel gebruikt Jezus een beeld dat zijn toehoorders meteen aanspreekt. Zij kenden de waarde van een parel. Goud en parels behoorden tot het kostbaarste dat er was.

5 Ook kenden zij de Schrift, die de wijsheid van het geloof als zo kostbaar beschouwt dat deze zelfs niet “met de kostbaarste edelsteen” ( Wijsheid 7,9 ) te vergelijken is.

6 In deze parabel van Jezus is sprake van een verrassende ontwikkeling. Een koopman ontdekt op de markt een parel van enorme waarde. Hij weet dat hij daarmee grote winst kan maken.

7 Hij maakt meteen zijn berekeningen en besluit dat het de moeite loont om alles wat hij bezit van de hand te doen om die ene parel te kunnen kopen. Wie zou dat in zijn plaats niet gedaan hebben?

8 De diepere betekenis van dit verhaal is dat het rijk van God is als die uitzonderlijke parel. Wanneer de unieke gelegenheid van een ontmoeting met Jezus en dus met zijn rijk zich voordoet, mogen we die kans niet laten voorbij laten gaan en moeten we er alles wat we bezitten en al onze energie voor inzetten.

9 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.” Matteüs 13, 45-46

10 Dit was niet de eerste keer dat de leerlingen voor een radicale keus werden gesteld om alles achter te laten en Jezus te volgen. En alles houdt in: je kostbaarste bezittingen, familiebanden, financiële zekerheid, toekomstplannen.

11 Wat Jezus vraagt is niet zomaar wat. Hij vraagt ook niets absurds van je. In plaats van alles wat je verliest, komt een alles wat je vindt. En dat laatste is oneindig veel kostbaarder. Iedere keer dat Jezus iets van ons vraagt, stelt Hij daar iets tegenover. Zelfs veel en veel meer, een overlopende maat.

12 Met deze parabel verzekert Hij ons dat we een schat in handen krijgen die ons voor altijd rijk zal maken. Het lijkt soms een foute beslissing om het zekere voor het onzekere op te geven, om ons veilige bezit in te ruilen voor iets dat eerst nog maar een belofte is. Maar dan kunnen we denken aan die koopman. Hij wist dat die parel heel kostbaar was en zag vol vertrouwen uit naar de winst zodra hij daarmee ging handelen.

13 Wie Jezus wil volgen kijkt ook met die ogen van het geloof en weet dat hij erop mag rekenen dat hij deelgenoot wordt van het rijk van God als hij alles, op z’n minst in geestelijke zin, achterlaat.

14 Iedere mens krijgt in zijn leven van God die kans. Het is aan ons die te grijpen.

15 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.” Matteüs 13, 45-46

16 Deze woorden nodigen ons heel concreet uit om allerlei kleine afgoden opzij te zetten die in ons hart de plaats van God innemen: onze carrière of studie, ons huwelijk of ons mooie huis, ons beroep, sport, hobby’s of andere ontspanning.

17 We worden uitgenodigd om de eerste plaats te geven aan God, zowel in ons denken als in ons hart. Alles in ons leven moet gericht zijn op Hem en moet ook bij Hem beginnen.

18 Wanneer we dat doen en dus zijn rijk zoeken, zal ons “al de rest erbij worden gegeven”, zoals het evangelie belooft (vgl. Lc 12,31). Wanneer we voor het rijk van God alles opzij zetten, ontvangen we een honderdvoud aan huizen, broers en zusters, vaders en moeders (vgl. Mt 19,29). Hier zie je heel duidelijk dat het evangelie ook een menselijke dimensie heeft. Jezus is God en mens, en naast het geestelijk voedsel verzekert Hij ons ook van brood, onderdak, kleding en familie.

19 Misschien kunnen we van de ‘kleinen’ leren om meer te gaan vertrouwen op de Voorzienigheid van de Vader. Hij zorgt ervoor dat het degene die weggeeft aan niets zal ontbreken.

20 “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”(1920-2008), geschreven in juli 1999. www.focolare.nl Grafica di Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia-Italia) Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.orgAnna LolloPlacido D’Ominawww.santuariosancalogero.org “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen.” Matteüs 13, 45-46


Download ppt "Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle."

Verwante presentaties


Ads door Google