De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woord van Leven November 2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woord van Leven November 2013."— Transcript van de presentatie:

1 Woord van Leven November 2013

2 "Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft."
Efeziërs 4,32

3 Deze zin is een soort levensprogram, zo concreet dat het tot een ander soort maatschappij zou kunnen leiden, een samenleving die broederlijker en socialer is.

4 Het citaat maakt deel uit van de brief aan de christenen van Klein-Azië. In hun gemeenschappen werd 'vrede' bereikt tussen Joden en heidenen, de twee bevolkingsgroepen die voor de Joden en de christenen van die tijd de hele mensheid vertegenwoordigden.

5 Eenheid wordt ons gegeven door Christus, maar ze moet altijd opnieuw tot stand worden gebracht door de wederzijdse liefde. Vandaar deze oproep: "Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft."

6 Goed voor elkaar zijn, dat is het goede willen voor de ander; jezelf met de ander 'één maken'; voor hem of haar openstaan zonder vol te zijn van jezelf, je eigen belangen en ideeën.

7 Dan ben je vrij van vooroordelen die je blik vertroebelen en kun je de lasten van de ander meedragen, delen in zijn noden, in zijn leed en vreugde. Het betekent: in de huid kruipen van anderen om hun mentaliteit, cultuur en tradities te begrijpen en je die in zekere zin eigen te maken.

8 Het betekent: proberen om echt te begrijpen wat ze nodig hebben
Het betekent: proberen om echt te begrijpen wat ze nodig hebben. Met andere woorden: leven voor wie naast je staat.

9 Medeleven: de ander nemen zoals hij is, niet zoals jij zou willen dat hij is. Je zou hem of haar misschien willen zien met een ander karakter, met dezelfde politieke of religieuze overtuiging als jij hebt, en zonder de gebreken of gewoonten waar je je aan stoort.

10 Nee, we moeten ruimhartig zijn, ons hart openstellen voor alle anderen in hun anders-zijn, met hun beperkingen en gebreken.

11 Vergeven: de ander steeds weer zien met ‘nieuwe ogen’
Vergeven: de ander steeds weer zien met ‘nieuwe ogen’. Overal, in het gezin, op school, op het werk, zelfs in de meest vredelievende gemeenschappen, zijn er wel eens meningsverschillen of botsingen.

12 Het kan gebeuren dat mensen elkaar niet meer groeten of elkaar vermijden. Het kan zelfs voorkomen dat er haat ontstaat.

13 Het vraagt heel wat om elke dag te proberen je broers en zusters met nieuwe ogen te zien, helemaal nieuw, en niet meer te denken aan aangedane beledigingen. Van harte alles vergeven en vergeten, in navolging van God die vergeeft en vergeet.

14 Echte vrede en eenheid ontstaan wanneer goedheid, medeleven en vergeving niet alleen individueel worden beleefd, maar in wederzijdsheid.

15 Net zoals het nodig is af en toe de haard op te poken om te zorgen dat de as niet alles bedekt, zo is het ook nodig om af en toe de wederzijdse liefde heel bewust nieuw leven in te blazen en de relaties met anderen op te frissen. Dan wordt niet alles bedekt met de as van onverschilligheid, lusteloosheid en egoïsme.

16 "Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft."
Efeziërs 4,32

17 Deze houding vraagt erom te worden omgezet in daden.

18 Jezus heeft zelf laten zien wat liefde is toen Hij de zieken genas, de menigte te eten gaf, doden ten leven wekte, toen Hij de voeten van zijn leerlingen waste. Concrete daden, dat is liefhebben!

19 Ik herinner me een Afrikaanse moeder
Ik herinner me een Afrikaanse moeder. Ze had meegemaakt dat haar dochtertje Rosangela een oog kwijtraakte doordat een agressief jongetje haar stak met een rietstengel.

20 Zijn ouders hadden zich niet eens verontschuldigd
Zijn ouders hadden zich niet eens verontschuldigd. Die onverschillige houding deden haar veel pijn. Rosangela zelf had het jongetje in haar hart vergeven. En ze troostte haar moeder door te zeggen dat ze blij was dat ze met het andere oog nog kon zien.

21 "Op een morgen – vertelt de moeder van Rosangela – liet de moeder van dat jongetje me roepen, omdat ze zich ziek voelde. Mijn eerste reactie was: 'Ja, nu heeft ze me wel nodig.'

22 Maar meteen daarna herinnerde ik me dat liefde geen grenzen kent
Maar meteen daarna herinnerde ik me dat liefde geen grenzen kent. Ik ging naar haar huis. Ze deed de deur voor me open en viel in mijn armen flauw. Ik bracht haar naar het ziekenhuis en bleef bij haar tot de artsen zich over haar hadden ontfermd.

23 Na een week was ze weer terug uit het ziekenhuis en kwam naar mijn huis om me te bedanken. Ik ontving haar met al mijn liefde. Het was me gelukt haar te vergeven. Onze verhouding is weer goed, beter gezegd helemaal nieuw."

24 Ook onze dagen kunnen we vullen met dit soort concrete, nederige en intelligente diensten, als uitdrukking van onze liefde. Dan zullen rondom ons broederschap en vrede opbloeien.

25 "Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft." 
Efeziërs 4,32 “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”( ), Deze powerpoint in verschillende talen te downloaden op: Lay-out Anna Lollo in samenwerking met Don Placido D’Omina (Sicilia, Italië) Informatie:


Download ppt "Woord van Leven November 2013."

Verwante presentaties


Ads door Google