De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Symposium “De Gezonde Werkvloer 2011” Gezond Werken in Ploegendienst Hans de Ruiter HR Directeur Heineken Nederland 4 oktober 2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Symposium “De Gezonde Werkvloer 2011” Gezond Werken in Ploegendienst Hans de Ruiter HR Directeur Heineken Nederland 4 oktober 2011."— Transcript van de presentatie:

1 Symposium “De Gezonde Werkvloer 2011” Gezond Werken in Ploegendienst Hans de Ruiter HR Directeur Heineken Nederland 4 oktober 2011

2 ♦ De situatie bij Heineken ♦ Risico’s ♦ Levensstijl ♦ Onze ambitie ♦ Instrumentarium ♦ Aanpak ♦ Hoe ver zijn we? Inhoudsopgave

3 Gezond Werken in Ploegendienst – De situatie bij Heineken ♦ Werken in ploegendienst = fact of life 2-ploegendienst (16%), 3-ploegendienst (21%), 5-ploegendienst (32%) en maatwerk-roosters ♦ 941 mensen in ploegendienst (= 32% van totaal) ♦ Gemiddelde leeftijd 49 jaar ♦ Dienstverband gem. 23 jaar ♦ Verzuim: ca. 6 %

4 Gezond Werken in Ploegendienst – Risico’s  Meer gezondheidsklachten  Hoger verzuim  Meer negatieve consequenties naarmate leeftijd toeneemt  Lagere tolerantie en meer vermoeidheids- en stressverschijnselen door slechte fysieke fitheid .

5 Gezond Werken in Ploegendienst – Levensstijl  Levensstijl heeft meer impact op gezondheid dan ploegendienst  Ploegendienst ook voor gezonde medewerkers zwaarder dan dagdienst  Gezonde levensstijl ploegendienstmedewerkers verkleint risico’s op gezondheidsklachten significant  Ongezond levende medewerkers ontwikkelen op jongere leeftijd medische klachten en overlijden eerder X

6 Gezond Werken in Ploegendienst – onze ambitie Centraal thema: beïnvloeding levensstijl Essentie van onze ambitie: constant in gesprek over ‘fit for the job’, vanuit een andere mindset dan in het verleden (activeren in plaats van ontzien) 1. De heilige huisjes voorbij (‘Heineken, u gaat niet over mijn gezondheid’) 2. De Arbo wetgeving voorbij 3. Het CAO-overleg voorbij 4. Balans (rechten en plichten, onderkennen ieders verantwoordelijkheid 5. Ont-medicaliseren en ont-formaliseren van het gesprek (‘vluchtroutes afsnijden’)

7 Levensstijl beïnvloeding– Instrumentarium Gezondheid en vitaliteit zijn verantwoordelijkheid van werkgever en medewerker, van beide zijden geen vrijblijvend proces! Heineken Health Check Assortiment bedrijfsrestaurant Bedrijfsfitness via à la carte systeem Bedrijfsfysiotherapie op de werkvloer

8 Gezond Werken in Ploegendienst – Aanpak Stop energie in te beïnvloeden factoren en voorlichting (en onderken de gevoeligheden a.u.b.!): ♦ Voorlichting en communicatie ● Brochure ‘Gezond werken in ploegendienst’ Juiste voeding in nachtdienst Dynamisch licht Slaapvoorlichting ● Voorlichting fysieke belasting ♦ Sponsoren goede initiatieven ● Heineken sportclubs ♦ Gesprekstraining ♦ Nieuw: het vitaliteitsprofiel

9 Gezond Werken in Ploegendienst - Aanpak Fit for the job ( vandaag en morgen) Fit for the job ( vandaag en morgen) Functieprofiel CompetentieprofielVitaliteitsprofiel

10 Gezond Werken in Ploegendienst - Ambitie: hoever zijn we?  Management: de legitimatie is aanwezig, geen discussies (meer) over de koers en investeringen;  Werknemersvertegenwoordigers: het gesprek wordt gevoerd, de gevoeligheid is nog prominent aanwezig;  Eerste concrete resultaten motiveren: behoefte aan meer!;  Het thema vitaliteit staat prominent op de agenda, de integrale benadering kan nog beter.


Download ppt "Symposium “De Gezonde Werkvloer 2011” Gezond Werken in Ploegendienst Hans de Ruiter HR Directeur Heineken Nederland 4 oktober 2011."

Verwante presentaties


Ads door Google