De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Niveau 4 Kerntaak 1: personeelsmanagement Blz. 15

Verwante presentaties


Presentatie over: "Niveau 4 Kerntaak 1: personeelsmanagement Blz. 15"— Transcript van de presentatie:

1 Niveau 4 Kerntaak 1: personeelsmanagement Blz. 15
Personeelsplan Niveau 4 Kerntaak 1: personeelsmanagement Blz. 15

2 Personeelsplan In een personeelsplan leg je vast:
hoeveel medewerkers je nodig hebt wanneer je deze medewerkers nodig hebt over welke capaciteiten deze medewerkers moeten beschikken.

3 Personeelsplan per onderdeel
Vragen Werving Organisatieontwikkeling Promotie Opleiding Hoeveel mensen moeten er worden aangenomen? Hoeveel mensen zijn er in de toekomst nodig, in geval van krimp of groei van het bedrijf? Hoe is het (natuurlijke) verloop? Voor welke leidinggevende functies zijn mensen nodig? Wie komen er in aan- merking voor promotie? Hoe kunnen ze worden opgeleid en vastgehouden? Welke mensen hebben welke opleiding nodig? Hoeveel gaat dat kosten? Personeelsplan per onderdeel

4 Samenstelling personeelsbestand
Om een goede balans in het personeelsbestand te realiseren moet je letten op: Aantal (FTE, iemand die 60% werkt is 0,6 FTE) Leeftijdsopbouw (goede mix van ervaring, deskundigheid, energie en ideeën) opbouw in functieniveau (denkers, kaderfuncties en doeners, uitvoerders) Salariëring (hoe hoger de functie hoe meer salaris)

5 Inkomen Het modaal inkomen 2014 volgens het CPB is € Per maand is dit bruto € en netto ongeveer € Salarissen

6 Vaststellen van de personeelsbehoefte
analyse van historische gegevens (kijken naar personeelsbehoefte van de afgelopen 5 jaar) analyse van het huidige personeel (kijken naar de samenstelling van het huidige personeel) analyse van de toekomst (Wil je uitbreiden of inkrimpen?)

7 Kengetal Geeft informatie over Aandachtspunten Omzet per arbeidskracht Omzet per m2 vloer- oppervlakte Omzet per euro loon Kengetallen verhouding tussen het aantal medewerkers (uitgedrukt in fte’s) en de behaalde omzet bij de berekening van dit getal ga je uit van het aantal fte (fulltime eenheden) Een kengetal is een getal dat inzicht geeft in een bepaald deel van het bedrijfsproces. verhouding tussen omzet en personeels-kosten geeft, samen met omzet per arbeidskracht, mogelijk een belangrijke indicatie voor de personeelsbehoefte verhouding tussen omzet en vloeropper-vlakte

8 Aanpassing van het personeelsbestand
Als de personeelsbehoefte niet overeenkomt met de personeels-beschikbaarheid, dan moet je maatregelen nemen.

9 Te veel personeel Is deze situatie tijdelijk?
Ja, laat je medewerkers uren opnemen. Nee, schrap arbeidsplaatsen door natuurlijk verloop door gedwongen ontslagen.

10 Te weinig personeel Is deze situatie tijdelijk?
Ja, laat medewerkers overwerken of trek tijdelijk extra personeel aan. Nee, neem nieuwe medewerkers in dienst.

11 Nieuw personeel Contract voor onbepaalde tijd Flexibel contract
bij langdurige of permanente uitbreiding van de basiswerkzaamheden bij verwacht tekort aan betreffende beroepsgroep op de arbeidsmarkt een lange, dure inwerkperiode Flexibel contract bij grote en/of onvoorspelbare schommelingen in werkzaamheden bij onverwachte tijdelijke tekorten in het personeelsbestand Contract voor bepaalde tijd bij uitbreiding van de basiswerkzaamheden gedurende een relatief korte periode Bij het aannemen van nieuw personeel, kun je kiezen uit verschillende contracten.

12 Natuurlijk verloop Veel kan opgelost worden met natuurlijk verloop


Download ppt "Niveau 4 Kerntaak 1: personeelsmanagement Blz. 15"

Verwante presentaties


Ads door Google