De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leonardo da Vinci project 2010 – 2012"— Transcript van de presentatie:

1 Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
ETIQUETTE Leonardo da Vinci project 2010 – 2012 ,,KITCHEN AND RESTAURANT GUIDE FOR STARTERS” F&B4YOU Viešoji įstaiga Kuršėnų politechnikos mokykla-Kursenai - Lithuania, Colegiul Tehnic de Alimetatie si Turism “Dumitru Motoc” - Galati - Romania

2 Stijlen van Dienst en Technieken
Zilver Service Guerdon service Bord service Familie service Buffet / Carvery service

3 Zilver Servies Zilver service is een stijl van de service die gebruikt wordt wanneer obers gerechten op de borden van klanten zetten terwijl ze aan hun tafels zijn. Het is een manier van dienst dat de gerechten op de borden van de klanten word geserveerd met behulp van een servies lepel en vork. In Litouwen, Roemenië en Duitsland is het bekend als de Franse servies of Engels servies in Italië en Spanje.

4 Guerdon servies Deze gebeurt wanneer de ober wordt verplicht voor het koken, kerven of afgemaakte gerechten te serveren voor de klanten vanuit een bijwerkingentafels of een trolley. Het bevat meestal de procedures van fileren, kerven of flamberen. In Litouwen gekend als Engels stijl in Roemenië gekend als Frans stijl.

5 Bord servies In deze vorm van servies al het voedsel wordt verguld gepresenteerd door de koks in de keuken, bediend aan de klant soms met de toevoeging van een bijbestelling die verguld geserveerd of op een bijgerecht gepresenteerd kan worden.

6 Familie servies In deze stijl van servies, de hoofdgerecht kan geplateerd of verguld geserveerd worden. Al de vergezellende aardappelen, groenten en salade gerechten samen met sauzen en andere garnituur word op de tafel gezet zodat klanten zichzelf kunnen. In Duitsland en Litouwen is dit bekend als de Russische servies, in België heet die tafelservies.

7 Buffet / Carvery servies
Deze stijl van dienst kan men zelfbediening of geserveerd worden van een servies punt binnen de eetruimte. Klanten hebben een grotere controle over hun maaltijd, zowel in de tijd besteed aan het eten en in hun keuze van eten, portiegrootte en de prijs die zij betalen. Voorbeelden: Het ontbijt servies; Lunch; Functies - Conferenties, Banket, Bruiloft enz.

8 Etiquette aan de Telefoon (I)
Wees beleefd aan de telefoon, gebruik relevante expressies en zinnen. Wees zeker over het kamernummer, controleer het tijdens de gesprek. De ober herhaald de bestelling zodat de klant ze kan horen en misverstanden voorkomt. In het begin word de bestelling via de telefoon geschreven op een telefoonbericht kaart, dan maakt de ober een fiche van de bestelling.

9 Etiquette aan de Telefoon (II)
Wees aandachtig voor speciale wensen van de klanten, onderlijn ze. Indien iets niet duidelijk is, moet de ober de klantenwensen weer vragen. Na de bestelling verwittigd de ober de klant over hoelang het zal duren en bedankt hem voor zijn bestelling.

10 Ontmoeten, Begroeting en Zitting (I)
Tijdens het ontvangen van een gast moet je laten zien dat je geniet van zijn bezoek. Een hartelijk begroeting zal de bezoeker in een goed humeur brengen en zich prima laten voelen. Gastheer gaat vooruit en leidt de weg. De obers bieden aan dames een plaats bij de tafel op de rechter kant van de heer. Als de ober een man is, helpt hij de dames door een plaats aan te bieden.

11 Ontmoeten, Begroeting en Zitting (II)
Zorg ervoor dat kinderen een hoge stoel en speciale aandacht krijgen. Indien de gasten zichzelf gaan zetten, mogen ze niet gevraagd worden om van plaats te veranderen. Het plaatsen van gasten aan een gereserveerd feesttafel in onbeleefd zonder het aan de gasten van de tafel te vragen. Meestal worden single gasten bij andere single gasten gezet.

12 Menu presentatie (I) Menu wordt ongesloten aangeboden langs de linkerkant van de gast. Menu wordt geboden aan iedere bezoeker, één prijslijst van dranken per tafel. Aperitief wordt aangeboden aan de gasten op het moment van de menu geven. De ober besteedt de aandacht van de gasten naar eigen merk en nieuwe gerechten. Indien de gasten een uitleg over de gerechten vragen, geeft de ober een beleefd antwoord en helpt ze om een goede beslissing te nemen door een uitleggen te geven over de samenstelling van de voor- en hoofdgerechten.

13 Menu presentatie (II) Tijdens het bestellen staat de ober voor de gast. De ober gaat klokwijs langs iedereen om hun bestelling op te nemen. Zodra de gast klaar is met bestellen, herleest de ober het terug aan hem om zeker te worden dat het juist is.

14 Aanbevelen en Verkopen (gerechten en dranken/wijn)
Het is belangrijk dat ober over de kenmerken van de gerechten of de speciale gerechten van de dag verteld aan de gasten, hoeveel gerechten gekookt worden en in die dag klaar zijn. De ober moet weten welke gerechten een lange tijd nodig heeft om klaargemaakt te worden. De ober moet de samenstelling en bereiding van voorgerechten, hoofdgerechten en desserts kunnen uitleggen. De ober moet niet vergeten om mineraal water of soft dranken aan te bieden.

15 Servies van Gerechten en dranken (I)
In een formeel restaurant moeten voedsel geserveerd worden in de volgende volgorde: - eregasten, - vrouwelijke gasten, - mannelijke gasten, - hostess, - host.

16 Servies van Gerechten en dranken (II)
Tafels zijn ingesteld op basis van de ondernemingsnormen en moet afgewerkt zijn op de speciale verzoeken van de gasten. De koude frisdranken worden eerst geserveerd, voorgerechten worden later gebracht. Sterke dranken worden met de hoofdgerecht geserveerd. Terwijl de ober een paar personen tegelijk bedient , moet hij de gerechten van dezelfde categorie eerst brengen. Als er een vis of kip gerecht is, moet er een bord voor de botten aan de rechterkant van instelling.

17 Servies van Gerechten en dranken(III)
Voor de hoofdgerecht word geserveerd moet de ober controleren of ze in orde zijn en dat de gasten genoeg drank en of een andere verzoek hebben. Verwijder altijd alle borden, het bestek en glazen van de vorige gerechten voordat je de desserts gaat serveren. Indien de gasten dessert niet bestellen, word de menu weer voorgesteld. Probeer discreet te serveren.

18 Betalen en Afscheid (I)
Rekeningen worden samengesteld en gepresenteerd op aanvraag van de gasten. De gast mag nooit weerhouden worden van hun rekening. Het betaling wordt van de host genomen en naar de kassier gebracht, vervolgens krijgt de host de betalingsbewijs en eventueel wisselgeld. Leg de fooi op een speciale lade en bedank de gasten voor hun bezoek. De individuele betalingen zorgen voor verwarring. In dit geval maakt de ober een individuele rekening voor alle gasten.

19 Betalen en Afscheiden(II)
Het is altijd een beleefd praktijk om te vragen of er een andere dienst gewenst word. Bedank de klant altijd voor een fooi met oprechtheid. Trek de stoelen van de tafels, zodat de gasten om comfortabel te kunnen bewegen. Wens hen van harte en verzoek hen om opnieuw te bezoeken.


Download ppt "Leonardo da Vinci project 2010 – 2012"

Verwante presentaties


Ads door Google