De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting."— Transcript van de presentatie:

1 Workshop Interculturele aspecten van het vertrouwenswerk: Discriminatie

2 Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting

3

4 Raadsel De moeder is chirurg. Omdat we het beroep chirurg associëren met mannen hebben we moeite om te doorgronden dat de moeder ook spreekt van MIJN ZOON.

5 Waar of niet waar?

6 Film Film elevator

7 Ironie van gelijkheid Peter heeft een nieuwe baan. Hij krijgt uitleg van een collega en gaat daarna aan de slag. Hij doet zijn werk niet goed. Zijn baas denkt dat dit door onduidelijke uitleg komt. Wat als Peter Najib heet?

8 Discriminatie Wat is discriminatie?
Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen Discriminatiegronden Geloof Leeftijd Afkomst Geslacht Seksuele voorkeur Handicap

9 Casus 1 Je hebt een afspraak met Jamila El Amrani. Zij studeert HBO Rechten aan de hogeschool waar jij vertrouwenspersoon bent. Zij is derdejaars en sinds enkele weken bezig met haar praktijkstage op een advocatenkantoor. Zij heeft een afspraak gemaakt omdat zij daar problemen heeft. Zij verteld jou dat zij gediscrimineerd wordt op haar stageplaats. Zij is tegelijkertijd begonnen met andere stagiaire van dezelfde opleiding. Als onderdeel van de stage heeft deze stagiaire ook taken aan de receptie van het kantoor, zij niet. Zij heeft de advocaat die beide stagiaires begeleidt gevraagd waarom zij die taak niet krijgt. Het antwoord was dat een deel van de gasten die op het kantoor komen een medewerkster met hoofddoek niet op prijs zullen stellen. Hij vind dat ook erg vervelend, maar dat is de realiteit en daar is niks aan te doen.

10 Casus 2 Je hebt wekelijks een open spreekuur als vertrouwenspersoon. Een student klopt aan en komt binnen. Hij stelt zich voor als Arkan Yilmaz en is eerstejaars student SPH. Hij verteld boos: Die klote docent Nederlands is een vuile racist. Die rotzak heeft iets tegen allochtonen en doet er alles aan om hem van de opleiding af te krijgen. Hij krijgt steeds onvoldoendes terwijl hij de opdrachten echt niet slechter maakt dan anderen die wel. Ook maakt hij regelmatig opmerkingen als ‘ben jij wel geschikt voor deze opleiding’, ‘ik merk wel dat jij geen Nederlandse opvoeding hebt gehad’ en ‘ik hoop dat je Turks beter is dan je Nederlands’.

11 Tips voor de omgang met discriminatieklachten
Gevoel van discriminatie serieus nemen. Bewust zijn van je eigen vooroordelen. Niet te snel oordelen; onderzoek eerst goed wat er speelt. Discriminatie tijdig herkennen Zorgplicht ook in het geval van discriminatie. Advies vragen bij het anti-discriminatiebureau in je eigen stad/regio. Via

12 Hoe maak je discriminatie bespreekbaar?
Ga open het gesprek aan. Vertel wat je hebt gehoord van je cliënt en vraag de wederpartij om reactie. Probeer duidelijk te maken dat het er niet om gaat iemand de schuld te geven maar de situatie op te lossen.


Download ppt "Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting."

Verwante presentaties


Ads door Google