Download de presentatie
1
Pio Cesare Piemonte Italië
Naast Toscane is Piemonte de belangrijkste streek van kwaliteitswijn van Italië. De wijnproductie bedraagt ruim 3 miljoen hectoliter, waarvan meer dan de helft van DOC‐ of DOCG‐kwaliteit is. Van de ongeveer 30 DOCG‐wijnen, die Italië rijk is, vindt men er 8 in Piemonte, waaronder Barolo en Barbaresco maar ook, sinds 2005 Roero. De wijnen zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op inheemse druivensoorten zoals de onovertroffen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Piemonte heeft een landklimaat, de winters zijn koud en lang, de zomers heet en vochtig. De oogst loopt van eind september voor de vroegrijpe Dolcetto en Moscato tot eind oktober, voor de laatrijpe Nebbiolo. De Nebbiolo is pas rijp in de tijd van de nevels, “nebbia” .. vandaar de naam Nebbiolo. Pio Cesare Piemonte Italië Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny
2
Piëmonte In Noordwest-Italië ligt de Piëmont (Piemonte). Letterlijk betekent dit “Voet van de bergen” – aan drie kanten begrensd door de Alpen De belangrijkste wijngebieden situeren zich in de golvende heuvels rond Asti en Alba (de stad van de heerlijke truffels en tartufi).
3
Piëmonte (2) Naast Toscanië is Piëmonte de belangrijkste streek van kwaliteitswijn van Italië. De wijnproductie bedraagt ruim 3 miljoen hectoliter, waarvan meer dan de helft van DOC- of DOCG-kwaliteit is. Van de ongeveer 30 DOCG-wijnen, die Italië rijk is, vindt men er 8 in Piëmonte, waaronder Barolo en Barbaresco
5
Piëmonte (3) De wijnen zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op inheemse druivenrassen zoals de onovertroffen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Piëmonte heeft een landklimaat, de winters zijn koud en lang, de zomers heet en vochtig. De oogst loopt van eind september voor de vroegrijpe Dolcetto en Moscato tot eind oktober, voor de laatrijpe Nebbiolo. De Nebbiolo is pas rijp in de tijd van de nevels, « nebbia » … vandaar de naam Nebbiolo.
6
Pio Cesare Wordt ook de Rolls Royce genoemd van Piëmonte
Het huis werd opgericht in 1881 Hyperselectie, druif per druif wordt gecontroleerd Achterkleinzoon van Pio Cesare, Pio Boffa runt nu het bedrijf
7
Pio Boffa
8
Pio Boffa (2) Pio Boffa is geboren in Alba op 13 december 1954
Zoon van Rosy Pio Boffa, kleindochter van Cesare Pio. Studeerde Economie aan de universiteit Leerde alles over het wijnmaken van zijn grootvader en vader Deed stages in Californië en Australië. In 1972 deed hij stage in de Robert Mondavi Winery in Californië. Hij was het die ook Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto en Gavi beginnen maken is.
9
De Familale wijngaard
10
Finesse voor alles Heel voorzichtige benadering van het wijnmaken
Korte maceraties Elk lot wordt apart vergist Zeer strenge selectie voor het rijpen op vat of foeders Jaar na jaar krijgen ze de hoogste waardering in de pers en worden hun wijnen tot de top van Italië en zelfs de wereld beschouwd
12
Gavi Het plaatsje Gavi, gelegen in de provincie Alessandria ( regio Piemonte ), wordt als kwaliteitswijngebied al beschreven in de 15e eeuw. Gavi kreeg de DOCG status in 1974 met een maximale opbrengst van 70 hl/ ha. De kleur is wit in Gavi, afkomstig van de Cortese druif De Gavi beschrijft het plaatsje Gavi en 11 andere gemeenten in de regio, niet groter dan 15 km lang en 6 km breed.
13
Cortese druif Meer dan 1000 jaar geleden reeds verbouwd in Gavi
Zeer gevoelig aan ziektes Hoge aciditeit Vroeg rijp Meest bekend is de Gavi di Gavi Fruitig en aromatisch, minerale tonen met een citrus eindtoets
14
Gavi D.O.C.G. 2006 100 % Cortese druif
Enkel afkomstig van geselecteerde heuvels in de Gavi streek Druiven afkomstig van wijnboeren die reeds generaties voor Pio Cesare werken en die de kwaliteitsnormen van het huis respecteren Trage vergisting in inoxvaten op de gisten gedurende 4 maanden Wijn blijft gekoeld bewaard op inox vaten tot de maand maart na de oogst en wordt dan gebotteld
15
Langhe D.O.C. Langhe is de streek rond het stadje Alba, gelegen tussen Barolo en Barbaresco. Enkele jaren geleden is hiervoor de overkoepelende herkomstbenaming DOC Langhe ingesteld. Hier worden zowel rode als witte wijnen gemaakt met de lokale druivenrassen
16
Arneis Afkomstig uit het Roero-district Eerste sporen rond 1400
Liefst op zandgrond Goede en constante opbrengst Sappig, zoet en weinig zuren
17
Langhe Arneis D.O.C. 2007 100 % Arneis
Geselecteerde heuvels van Barolo en Barbaresco Trage gisting op lage temperatuur op inox vaten met zeer intens contact met de gisten Blijft onder koeling bewaard op inox vaten om dan gebotteld te worden in de maand maart volgend op de oogst
18
Dolcetto Reeds meer dan 1000 jaar in Monferrato verbouwd
Zou uit Alexandrië komen Vroegrijpende druif Kleine zoete druif Kweepeer en amandelen zijn typisch
19
Dolcetto d’Alba D.O.C. 2007 Dolcetto 100%
Afkomstig van familiale wijngaarden in Serralunga d’Alba (Ornato), in Grinzane Cavour (Cascina Gustava), in Treiso (Il Bricco) en van wijnboeren die sinds generaties druiven leveren aan het bedrijf Gisting op inox vaten op relatief lage temperatuur Rijpt op inox vaten en wordt gebotteld in de maand maart volgend op de oogst
20
Barbera De drie D.O.C. ‘s zijn: Barbera D’Alba Barbera D’Asti
Barbera di Monferrato
21
Barbera Autochtone druif uit de streek van Monferrato
Reeds verbouwd in de 13e eeuw Zachte tannines en veel rijp fruit waardoor hij vlot en makkelijk drinkbaar is Wordt nu zelfs in de nieuwe wereld verbouwd
22
Barbera D’Alba D.O.C. 2006 Barbera 100 %
Zowel afkomstig van familiale wijngaarden als wijnboeren die reeds generaties druiven leveren onder stricte contrôle 15 dagen schilcontact met de most in inox vaten onder temperatuurscontrole 18 maanden vatrijping waarvan 30 % in Medium Toast vaten en 70 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter
23
Nebbiolo Autochtone druif uit Alba met eerste vermelding in 1268
Laatrijpende druif Liefst op leisteen en heel minerale ondergronden In de jeugd dikwijls brutaal, tanninerijk en zuur Rijping is steeds noodzakelijk
24
Nebbiolo D’Alba D.O.C. Nebbiolo 100 %
Vooral afkomstig van familiale wijngaarden met een klein % van wijnboeren die sinds generaties druiven leveren en onder stricte controle staan Temperatuur gecontroleerde gisting met 12 dagen pelliculaire inweking 30 maanden vatrijping of Franse eik: 20 % op kleine vaten, 80 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter
25
Nebbiolo D’Alba D.O.C. 2004 Nebbiolo 100 %
Afkomstig van familiale wijngaarden en wijnboeren die sinds generaties druiven leveren onder stricte controle 12 dagen schilinweking met temperatuurscontrole op inox vaten 30 maanden vatrijping op Franse eik: 20 % in kleine vaten en 80 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter
26
Houten foeders
27
Barbaresco Barbaresco –genoemd naar het dorp Barbaresco en het omliggende gebied– stond tot dejaren 60 in de schaduw van de barolo. Angelo Gaja heeft de barberesco flink opgewaardeerd. Het microklimaat is iets warmer dan in Barolo, waardoor de druiven sneller rijpen. De bodem is overwegend kalkhoudend. De Barbaresco kenmerkt zich door zijn evenwicht in alcohol, tannine en zuren en door zijn intensieve aroma’s van viooltjes en frisse besjes. Na 5 tot 10 jaar is de Barberesco rijp; deze kan dan nog 10 tot 15 jaar liggen.
28
Barbaresco D.O.C.G. 2003 Nebbiolo 100 %
Uitsluitend afkomstig van familiale wijngaarden uit het dorp Treiso op de heuvels van Il Bricco en San Stefanetto Schilinweking gedurende 20 dagen op inox vaten met temperatuurscontrole 35 % van de wijn rijpt op Franse eikenhouten vaten voor 30 maanden, waarvan 1/3 elk jaar vernieuwd wordt 65 % rijpt 3 jaar in Franse eikenhouten foeders van 20 tot 50 hectoliter elk.
29
Barolo Barolo is een stadje op 15 km afstand van Alba en gelegen ten zuiden van Turijn in de provincie Cuneo. Het wijnbouwgebied waar Barolo wordt gemaakt beslaat elf gemeenten en is ongeveer 1200 hectare groot (Bordeaux ha). De ondergrond bestaat uit kalkhoudend mergel. Daarnaast zijn er gebiedjes met meer kwartshoudend zand. De productie mag maximaal 8 ton druiven per hectare bedragen.
30
Barolo (2) Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen". De Italiaanse kwalificering is sind 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is.
31
Barolo (3) • Barolo, minimaal 2 jaar houtrijping, mag pas 3 jaar na de oogst worden vrijgegeven. • Barolo riserva, 3 jaar houtrijping, mag pas 4 jaar na de oogst worden vrijgegeven. • Barolo riserva special, 4 jaar houtrijping, mag pas 5 jaar na de oogst worden vrijgegeven.
32
Barolo D.O.C.G. 2003 Nebbiolo 100 % Hoofzakelijk afkomstig van familiale wijngaarden o.a. van de gekende wijngaard La Morra Schilinweking gedurende 20 dagen in inox vaten 3 jaar vatrijping op « medium toast » vaten: 30 % op kleine vaten, 70 % in foeders van 20 tot 50 hectoliter.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.