De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Visie op verplegen  .

Verwante presentaties


Presentatie over: "Visie op verplegen  ."— Transcript van de presentatie:

1 Visie op verplegen  

2 Een patiënt moet gezien worden als een holistische eenheid.
  Visie op verplegen Een patiënt moet gezien worden als een holistische eenheid. Een psycho, somatisch en sociaal wezen. Het is een uniek persoon die ook als unicum 'behandeld' moet worden; dit kan d.m.v. patiëntgericht verplegen en door het uitgaan van het individu, met zijn eigen wensen en behoeften. Zelfredzaamheid wordt bevorderd door de patiënt te stimuleren en de mantelzorgers in het zorgproces te betrekken. Wanneer de zelfredzaamheid van de patiënt tekort schiet, grijpt de verpleegkundige in. In het gehele verpleegproces loopt de rode draad van methodisch handelen. Methodisch handelen zorgt ervoor dat de verpleegkundige doelgericht, bewust en procesmatig kan werken".  

3 Het is een uniek persoon die ook als unicum 'behandeld' moet worden; dit kan d.m.v. patiëntgericht verplegen en door het uitgaan van het individu, met zijn eigen wensen en behoeften. Zelfredzaamheid wordt bevorderd door de patiënt te stimuleren en de mantelzorgers in het zorgproces te betrekken. Wanneer de zelfredzaamheid van de patiënt tekort schiet, grijpt de verpleegkundige in. In het gehele verpleegproces loopt de rode draad van methodisch handelen. Methodisch handelen zorgt ervoor dat de verpleegkundige doelgericht, bewust en procesmatig kan werken".

4 Het Verpleegkundig Beroepsprofiel
"Beroepsmatig verplegen is het herkennen, analyseren alsmede advies en bijstand verlenen ten aanzien van feitelijke of dreigende gevolgen van lichamelijke en/of geestelijke ziekteprocessen, handicaps, ontwikkelingsstoornissen en hun behandeling voor de fundamentele levensverrichtingen van het individu “

5 En ook; “Verpleegkundig handelen houdt tevens in het zodanig beïnvloeden van mensen, dat menselijke vermogens worden benut met het oog op het in stand houden en bevorderen van gezondheid".  

6 Henderson Grypdonck van den Brink - TJEBBES van Bergen/Hollands Gordon
veel verschillende visies op- en theorieën over verplegen ontstaan door; Henderson Grypdonck van den Brink - TJEBBES van Bergen/Hollands Gordon Roy Orem

7 Enkele gezamenlijke kenmerken te noemen
Enkele gezamenlijke kenmerken te noemen. Zo zien zij allen het verplegen als iets dat; professioneel (met een bepaalde beroepsidentiteit en -autonomie), afgebakend (binnen bepaalde grenzen), planmatig (volgens een bepaalde opzet/systematiek) MOET GEBEUREN OP EEN MANIER WELKE;

8 Ook; procesmatig (in een gewenste richting),
methodisch (volgens een bepaalde werkwijze) en intentioneel (bewust en gericht) DIENT TE VERLOPEN

9 Wat is “goed” verplegen?

10 Elementen om te verplegen;
De gevoelsmatige aspecten bij- en het sociale belang van de beroepsuitoefening; De technische competentie en vaardigheden die voor de beroepsuitoefening nodig zijn; De systematische kennis en zelfstandige oordeelsvorming van de beroepsbeoefenaar.

11 Wat is onze visie; …………………… ……………………. ……………………..

12

13 Deze presentatie is naar aanleiding van de nieuwe teamindeling na de concentratie van 3 verschillende teams. Lijkt zinnig om met elkaar van gedachen te wisselen waar we nu voor staan. Aan de hand van inkleuren van vlaggen, individueel en daarna in groepjes bespreken kunnen we deze dia’s wellicht als handleiding gebruiken.

14 “WAT IS DAN DE VISIE VAN DE ISALA?”

15 EEN HOLISTISCHE MENSVISIE, AANDACHT VOOR LICHAAM, GEEST EN
SOCIALE OMGEVING DE ZORGVRAGER (EN/OF FAMILIE) IS CENTRAAL UITGANGSPUNT, O.A AANSLUITEND BIJ ZIJN NORMEN EN WAARDEN

16 EN; ZORG OP MAAT EEN MENSELIJKE MAAT; VOOR DE ZORGVRAGER EN FAMILIE EEN OVERZICHTELIJK AANTAL HULPVERLENERS!


Download ppt "Visie op verplegen  ."

Verwante presentaties


Ads door Google