De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische aspecten) 25/01/2017

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische aspecten) 25/01/2017"— Transcript van de presentatie:

1 Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische aspecten) 25/01/2017
19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

2 Doel van de eerste werkgroep JA
Agendabepaling – aan te pakken passages Operationele afspraken

3 Oprichting stuurgroep herziening toegangscontract 2018
Stand van zaken Oprichting stuurgroep herziening toegangscontract 2018 Clustering van onderwerpen die aan herziening toe zijn Oprichting werkgroepen die per cluster teksten voordragen aan de stuurgroep Werkgroep juridische aspecten rond thema’s Aansprakelijkheden en schadeloosstelling Beëindiging, wijziging en schorsing Noodleveranciersregeling 15/04/2016 toelichting datamanagementmodel

4 Cluster van aan te pakken onderwerpen
datum Onderwerp

5 Agenda Schadeloosstelling
Aansprakelijkheidsregeling in het toegangscontract Forfaitaire schadeloosstelling (FFS) 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

6 Aansprakelijkheden in toegangscontract
Schadeloosstelling Aansprakelijkheden in toegangscontract Huidig artikel 8 8.6. Indien de Distributienetbeheerder zijn verplichtingen ten opzichte van de Toegangshouder en zijn evenwichtsverantwoordelijke(n), inzake Meetgegevens en allocatiegegevens, zoals bepaald in de meetcode van het Technisch Reglement en zoals bepaald in de UMIG, niet en/of slechts gedeeltelijk nakomt, worden de gevolgen naar de Toegangshouder toe forfaitair geregeld De forfaitaire regeling staat beschreven onder bijlage IV Artikel 11 Aansprakelijkheid 11.1. Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikel 8.6 en artikel 11.1, vierde paragraaf, en behoudens opzet of bedrog, is de Distributienetbeheerder ten aanzien van de Toegangshouder en/of de evenwichtsverantwoordelijke niet aansprakelijk - zowel op contractuele als op niet-contractuele basis - voor enige schade behalve voor de materiële schade die de Toegangshouder en/of de evenwichtsverantwoordelijke(n) lijdt (lijden) als gevolg van een aan de Distributienetbeheerder toerekenbare zware fout of zware nalatigheid. …. 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

7 Schadeloosstelling 11.7. Indien de Toegangshouder of de Distributienetbeheerder meent aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding van de andere Partij, zal zij de andere Partij hiervan onverwijld op de hoogte stellen per aangetekende brief waarin het feit dat aanleiding geeft tot aansprakelijkheid en een begroting van de schade omstandig worden uiteengezet. -> verplichtingen in twee richtingen, netbeheerder- toegangshouder en toegangshouder- netbeheerder -> nog andere betrokken partijen naast toegangshouder en evenwichtsverantwoordelijke namelijk datatoegangshouder 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

8 Forfaitaire schadeloosstelling
Herziening van bijlage IV in toegangsaanvraagformulier naar aanleiding van migratie van MIG4 naar MIG6 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

9 Wijziging, beeindiging en schorsingsgronden
Artikel 4 - Wijziging van het Toegangscontract Artikel 4 Het Toegangscontract zal worden aangepast onder meer ingevolge tussenkomst van de VREG, ingevolge aanpassingen aan het Technisch Reglement, ingevolge wijzigingen in de marktomstandigheden of ingevolge wijzigingen aan het wettelijk of reglementair algemeen kader. -> Wat zijn gewijzigde marktomstandigheden – cfr hardship discussie in kader vergoeding incasso en systeemdiensten -> Overgang van oude naar nieuwe contract 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

10 Wijziging, beëindiging en schorsingsgronden
Toegangsvoorwaarden privacy aan te passen Artikel 5 punt … Toegangshouder met de Distributienetbeheerder een machtigingsaanvraag indient voor het gebruik van persoonsgegevens zoals vermeld in artikel 8 van het Decreet van 18 juli 2008 betreffende elektronisch bestuurlijk gegevensbeheer -> nieuwe machtigingsaanvraag MIG6 Noodleveranciersregeling Meewerken leveranciers in noodleveranciersregeling in afwachting wettelijke regeling, aanpassing modaliteiten onder 9.5. Faillissement, Gerechtelijk akkoord. Faillissement van één der Partijen stelt van rechtswege een einde aan de toegang. De op dat ogenblik door de andere Partij verschuldigde bedragen worden onmiddellijk opeisbaar. 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

11 Werkwijze rond beëindiging en schorsing wijziging
Beëindiging en schorsingsgronden en waar mogelijk noodleveranciersregeling Ernstige signalen in de markt: berichten van vermoedens van structurele problemen rond solvabiliteit, liquiditeit of het niet voldoen van betalingsverplichtingen of het niet naleven van betalingsmodaliteiten die na analyse aanleiding geven tot nader onderzoek en als dusdanig bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) worden gemeld. 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

12 Werkwijze rond beëindiging en schorsing wijziging
Link met borgstellingen – wat bij niet voldoen aan financiële verplichtingen – cfr huidige passages die aanleiding kunnen geven tot schorsing Tussenstappen voor stellen van zekerheden – overgaan naar voorschotbetaling bij niet betaling gridfee. (Werkbaarheid voldoen aan ratio’s? Correcte weergave van het risico? -> cfr werkgroep financiële aspecten) 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

13 Werkwijze rond beëindiging en schorsing
Beëindiging en schorsingsgronden en waar mogelijk noodleveranciersregeling Indien de Distributienetbeheerder specifiek voor wat betreft de financiële capaciteit kennis neemt van Ernstige Signalen in de markt, dan zal de Toegangshouder op eenvoudig schriftelijk verzoek van de Distributienetbeheerder onverwijld de nodige stukken ter staving van het feit dat hij nog altijd voldoet aan de voorwaarden vermeld onder artikel 5, schriftelijk en binnen een termijn van acht werkdagen volgend op het verzoek daartoe, overmaken aan de Distributienetbeheerder. De poststempel dient als bewijs van verzending. Ingeval van dergelijke Ernstige Signalen zal na onderzoek onmiddellijk contact genomen worden met de VREG en overleg worden gevoerd. De Distributienetbeheerder kan conform artikel 10.3 een bepaalde borgstellingswijze opleggen aan de Toegangshouder. Indien de Toegangshouder hieraan, na een ingebrekestelling, niet tegemoet komt, dan wordt niet meer cumulatief voldaan aan alle voorwaarden opgenomen onder artikel 5 (borgstelling) en kan de Distributienetbeheerder conform het Energiedecreet en het Technisch Reglement de toegang tot zijn net Geheel Opschorten of Beëindigen zonder dat hiertoe enige rechterlijke tussenkomst is vereist. De Distributienetbeheerder zal zijn gemotiveerde beslissing aan de betrokken Toegangshouder ter kennis brengen per aangetekende brief. De poststempel dient als bewijs van verzending. 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

14 Financiële reconciliatie
Art. V §5 De elektriciteitsdistributienetbeheerders en de toegangshouders op hun elektriciteitsdistributienetten, van zodra ze toegang krijgen, nemen deel aan de financiële afhandeling voor de betrokken maand die volgt uit de berekeningen vermeld in §3 en §4. -> specificatie in contract 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

15 Operationele afspraken
Werkgroepmeetings: timing en deelname Tijdlijn: voor de zomer consulteerbare teksten 19/09/2016 SSGTC 2018 (2)

16 Dank u


Download ppt "Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische aspecten) 25/01/2017"

Verwante presentaties


Ads door Google